6 évnél régebbi cikk

Szervíroz-e desszertet az Alba a kosárszezon végén?
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzervíroz-e desszertet az Alba a kosárszezon végén?

Miután elfogyasztottuk a hihetetlenül finom levest (alapszakasz), a kissé rágósra sikeredett második fogást (középszakasz), nincs más hátra, mint hogy nyálcsorgatva várjuk a desszertet (rájátszás). Főszakácsunk az Alba Fehérvár Puebla Plus, mely nem Michelin-csillagra, hanem bajnoki címre tör. Terítéken a kosárlabda-bajnokság.

Egy döcögősebb első negyed után tulajdonképpen simán nyert a középszakasz utolsó meccsén az Alba Fehérvár Puebla Plus a Körmend ellen, a 105-96-os diadallal pedig bebiztosította, hogy első helyen, végig kitartó pályaelőnnyel kezdje a rájátszást. A Dzunics-legénység az alapszakasz után a középszakaszban is az első lett, ráadásul februárban megnyerte a Magyar Kupát, így a bajnoki arany fő esélyesének számít.

A bajnokság gerincét jelentő alapszakaszt tükörsimán hozták Lóránték, 26 meccsükből 21-et megnyertek, a többiek megközelíteni sem tudták az Albát. Kellett is a tetemes előny a középház fordulóira, mert itt bizony már nem futott úgy a szekér: az Alba a legjobb öt csapat ráadásköreiben csupán három alkalommal nyert öt vereség mellett, így az első hely megtartásához nagy szükség volt a vasiak legyűrésére.

Az Albát és Alhaji Mohammedet sem tudták tartani a körmendiek a középszakasz utolsó meccsén (Fotó: Simon Erika)

Az Alba ezzel a 3-5-ös mérleggel a középszakasz felsőházában a Szolnokkal karöltve a leggyengébb mutatót produkálta, a Körmend (4-4), illetve a ZTE-Falco páros (5-3) egyaránt jobb mérleget szorgoskodott össze. Egyértelmű, a fehérvári csapatot utolérte az a hullámvölgy, mely óhatatlanul elér szinte minden gárdát egy hosszú szezon alatt. Az Albát ráadásul a sérülések sem kímélték, Tóth Péter és Bradford Burgess az egész szezonra kidőlt, Winston Shepard épp a Körmend ellen térhetett vissza, míg Justin Edwards talán a rájátszásban ölthet magára ismét mezt.

És akkor kanyarodjunk is a rájátszás felé, melynek során a nyolc legjobb vetélkedik tovább. A negyeddöntő párharcai három győztes meccsig tartanak majd az alábbi párosításokban (zárójelben a középszakaszban elért helyezések láthatók, a párharcok első meccsnapja május 10., az elöl szereplő csapat pályaválasztásával):

Alba Fehérvár-Puebla Plus (1.) – KTE-Duna Aszfalt (8.)
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (2.) – Kaposvári KK (7.)
Egis Körmend (3.) – PVSK-PANNONPOWER (6.)
Zalakerámia ZTE KK (4.) – Szolnoki Olaj KK (5.)

Az Albára papíron a leggyengébb, a rájátszásba az utolsó fordulóban a Sopron legyőzésével befurakodó Kecskemét vár, a párharc azonban cseppet sem lesz könnyű. A KTE a gyengébb alapszakasz után mostanra lendült remek formába, a középszakaszban nyolc meccséből hatot is megnyert, így valóban huszáros hajrával érkezett meg a playoff mezőnyébe. Az alapszakaszban az Alba oda-vissza legyőzte Ivosevéket, 90-59 és 88-65 lett a két meccs végeredménye, így akármennyire is huszáros a Kecskemét, a zászló Markovicséknak áll.

Lóránt Péter a Kecskemét búcsúztatása után is szívesen pacsizna a fehérvári szurkolókkal (Fotó: Simon Erika)

Ami a többi párt illeti: az otthonában még veretlen Falco favoritnak számít a középszakaszra kicsit kifulladó Kaposvár ellen, a Körmendnek azonban akadhatnak gondjai a roppant szervezett Pécs ellen. A ZTE–Szolnok párosítás igazi csemegének ígérkezik, bármelyik gárda továbbjuthat. Egyrészt a pályaelőny, másrészt a két csapat szezonbeli négy meccséből három megnyerése valamelyest a zalaiak felé billenti a mérleg nyelvét. Azért is érdemes figyelni a Zete és az Olaj tusakodását, mert amennyiben az Alba továbbjut, ennek a párosnak a győztesével randevúzik az elődöntőben.

Keller Ákos és társai akár a döntőben is összeakadhatnak a körmendiekkel – persze addig még hosszú az út (Fotó: Simon Erika)

Érdemes hátrébb is tekinteni a tabellán, hiszen két csapat kivételével a rájátszásról lemaradók már be is fejezték a szezont. A Szeged az utolsó pillanatban csúszott le a legjobb nyolcról, emiatt nem lehetnek elégedettek a Tisza partján, pláne, hogy e sorok írója szerint a Szeged erősebb csapatot tudhatott magáénak, mint a végül beelőző Kecskemét. Sopronban (10. hely) és Pakson (11. hely) óriási kudarcként élik meg ezt a szezont, nem a kosarasok számítanak manapság a legelismertebb sportolóknak az említett városokban. A Jászberény (12. hely) hozta amit mindenki várt, elkerülte a kiesést, a Vasas és a MAFC azonban még nem nyugodhat meg. A középszakasz utolsó két helyezettje (egyben a bajnokság két fővárosi csapata) úgynevezett playout során dönti el, ki maradhat benn a legmagasabb osztályban. A két nyert meccsig tartó párharcban a Vasas élvezheti majd a pályaelőnyt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek