6 évnél régebbi cikk

Mi a teendő, ha kiscica érkezik a házhoz? – Dr. Lorászkó Gábor megadja a választ
Fehérvár Médiacentrum fotója Mi a teendő, ha kiscica érkezik a házhoz? – Dr. Lorászkó Gábor megadja a választ

Mindig izgalmas élmény, ha új kisállat érkezik a családba, de jó ha tudjuk, hogy mit kell ilyenkor tennünk. Olvasónk arról kérdezte Dr. Lorászkó Gábort, hogy egy kiscicánál mik a legfontosabb elvégzendő feladatok. Nézzük a választ!

A következő kérdés érkezett:

Tisztelt Doktor Úr!  Új családtagként került hozzánk egy kiscica. Március 20-án született, május 6-án hoztuk haza. Kertes házban lakunk, így nem lesz szobacica, de beengedjük a lakásba. Milyen teendőink vannak mostanában vele? Mi az a legkorábbi idő, amikor egy kislány cicát ivartalaníttatni lehet? Sokaktól azt hallottam, hogy csak az első vemhesség után. Igaz ez, vagy lehet már korábban is? Üdvözlettel: Ágnes

Kedves Ágnes!

Mindenekelőtt feltétlenül javasolt az állatorvosi vizsgálat az esetleges sürgős teendők elvégzése érdekében: gyakran a külső hallójárat nem pusztán szennyezett, hanem ízeltlábú élősködőkkel fertőzött, jellemző a bolhásság és különböző féregfajokkal való fertőzöttség is. Az állatorvos ezeken a rutinbeavatkozásokon túl ellenőrzi, előfordul-e esetleg olyan veleszületett rendellenesség (hiba a szájpadláson, különböző sérvek, szabálytalan fogsorzáródás, stb.), amely előbb vagy utóbb beavatkozást igényel.

Védőoltást akár már két hónaposan is kaphat, de – úgy tapasztalom –, hogy kevésbé viseli meg a macskát, ha az első oltását három hónaposan adjuk be. Egy hónappal, majd egy évvel később ismételendő az oltás, amivel a megelőzhető fertőző betegségek elleni aktív védelmet alakítjuk ki. Különösen kijáró macska esetében az évszakonkénti belső élősködők elleni kezelés ("féreghajtás") feltétlenül javasolt, külső élősködők ellen úgyszintén célszerű tenni.

Nőstény macskát akár már három hónaposan ivartalaníthatunk, de előnyösebbnek tartom a féléves kort: még ekkor sem ivarzik, ugyanakkor mivel már nagyobb, az altatás kockázata kisebb. Nem szükséges megvárni az ivarzást vagy vemhességet, sőt, a tanulmányok amellett szólnak, hogy az első ivarzás előtt a legjobb választás. Nem csak a szaporulat biztos meggátlása, hanem a leggyakoribb daganatos megbetegedés, az emlődaganat megelőzése céljából is.

Üdv.: Dr. Lorászkó Gábor

* * *

Az állatorvos válaszol című rovatunkat azért indítottuk, hogy segíteni tudjunk nektek, kisállataitokkal kapcsolatos kérdésekben. Ha bizonytalanok vagytok egy-egy témában, vagy csak kérdezni szeretnétek, azt megtehetitek a Facebookon privát üzenetben, vagy e-mailben az fmcponthu@gmail.com címen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek