6 évnél régebbi cikk

Szerezz meg minden forintot a családi adókedvezményből!
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzerezz meg minden forintot a családi adókedvezményből!

Már nincs egy egész hét a személyijövedelemadó-bevallások beküldésének végső határidejéig. Aki családos, még mielőtt beküldené, nézze gondosan át a nyomtatványt, hogy a családi adókedvezményt nem felejtette-e ki! Ezen rubrikák kitöltése százezreket jelenthet, ami valljuk be, a nyaralás előtt minden háztartásnak jól jön. A NAV a beküldést követően 30 napon belül utal.

A NAV hónapok óta kampányol azért, hogy mindenki váltsa ki az ügyfélkapu-hozzáférést, mert így sokkal könnyebben tudja az adóbevallást is intézni. És mennyire igazuk van! Pár kattintással el lehet fogadni, vagy ki lehet egészíteni a hivatal által küldött szja-bevallás tervezetét. Mi most csak azt mutatjuk, hol kell megnézni a családi adókedvezménnyel kapcsolatos adatokat.

A magyarorszag.hu oldalon be kell jelentkezni az ügyfélkapun, majd a bal oldali menüsorban az eSZJA Portál elnevezésű menüpontra kell kattintani. Ezzel eljutottunk arra az oldalra, ahol megnézhetjük és módosíthatjuk azt a személyijövedelemadó-bevallást, amelyet a NAV készített számunkra. A többi adatot is ellenőrizzük, de mi most a családi kedvezmény sort „nyitjuk ki”.

A családi adókedvezményeknél fel kell sorolnunk, ki(k) után vesszük azt igénybe. Ehhez szükség lesz a gyermek adóazonosító jelére, amit születésekor már megkapott a csemete. Ki kell tölteni a nevét és hogy az év hány hónapjában élt, vagyis a májusi születésűek csak májustól, viszont a várandósság idejét is meg kell adni.

Ha több gyermekünk van, „Új elem hozzáadásá”-val vihetjük fel az ő adataikat. A rendszer pedig kiszámítja nekünk az érvényesíthető családi kedvezmény összegét. Ha az valamiért eltér a számítottól, nekünk kell beírni a pontos összeget. Ugyancsak nekünk kell beírni, ha a valaki más (férj, feleség) is igénybe vette a kedvezményt.

Három vagy több gyereknél már mindenképp fontos, hogy ne csak az egyik szülő vegye igénybe a kedvezményt. Különösen akkor, ha a szülők átlagos keresettel rendelkeznek, mert csak együtt tudnak minden visszaigényelhető forinthoz hozzájutni.

Vannak egyéb rubrikák, de azok különböző igazolások alapján vehetők igénybe, amire mi most nem térünk ki. Egy dolgot azonban ne felejtsünk el: a MENTÉS gombra kattintani!

Ezek után érdemes újra az egész bevallást ellenőrizni, és ha minden rendben van, elfogadni és ugyanitt egy kattintással beküldeni. Utána pedig rendelkezni az adónk 1+1 százalékáról is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek