6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: borünnep, repülő majális és játékfesztivál
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: borünnep, repülő majális és játékfesztivál

Ennek a hétvégének a legfontosabb kelléke a jó idő lehet. Ha napsütés lesz, minden lesz, szabadtéri programokban ugyanis egyáltalán nincs hiány a következő napokban. Szóval csuriba az ujjakat, hogy ideális idő legyen a Hetedhét Játékfesztiválon, a Repülő Majálison, a Szent Orbán Borünnepen vagy éppen a Fotóbícsen

Sport: Budapest Honvéd-Videoton FC
Mikor?: Május 27., 19.00
Hol?: Bozsik Stadion, Budapest

Furcsa módon a hétvége egyik legfontosabb fehérvári eseménye Budapesten lesz: a Videoton az NB1 utolsó fordulójában gyakorlatilag bajnoki döntőt játszik a Budapest Honvéddal. Aki nyeri a meccset, az lesz a 2016/2017-es szezon magyar bajnoka, de a kispestieknek elég a döntetlen is. Ha az egész szezont nézzük, a Vidi jó előjelekkel utazik a Bozsik Stadionba, hiszen a szezonban eddig mindkét meccsen legyőztük a Honvédot (Honvéd-Videoton 1:2; Videoton-Honvéd 3:0). Amennyiben győz a Videoton és bajnok, várhatóan hatalmas ünneplés lesz a szokásoknak megfelelően a Belvárosban ezúttal a Hotel Magyar Király előtt, ahol egyébként este héttől közös óriáskivetítős meccsnézés is lesz.

Fesztivál: Szent Orbán Börünnep és Bohém Napok
Mikor?: Május 26–28.
Hol?: Bence-hegy, Szent Orbán tér, Velence

Egy olyan rendezvény, aminek Bohém Napok a neve, rossz egészen biztosan nem lehet. A Bence-hegyen parádésan összeér a velencei-tavi panoráma, a még éppen elviselhető méretű tömeg az egyes helyszíneken és néhány pohár minőségi bor. Ha mindehhez még szíveskedne megfelelően viselkedni az időjárás is, akkor ez lehetne a hétvége egyik legjobb bulija. Persze van az a bormennyiség, amikor egy idő után már nem számít, hogy süt-e a nap vagy sem. Gyerekprogramok, zenészek és hangszereik, meg egy egészen elképesztő panoráma: kiegészítésnek ezekkel is érdemes számolni. Jó bohém napot kívánunk!

Gyerekek: Ezer Lámpás Éjszakája
Mikor?: Május 28., vasárnap 16.00–
Hol?: Alba Plaza előtti téren

A hétvége leglátványosabb pillanata minden bizonnyal az lesz, amikor több száz világító lufi emelkedik magasba a Plaza előtti téren. Az apropó sajnos nem vidám, de a gesztus pozitív: 2011 óta ezekkel a lufikkal várják haza az eltűnt gyerekeket. Na meg a #gyertekhaza hashtaggel. Ha segíteni szeretnél , de nincs jobb ötleted, menj el vasárnap délután a rendezvényre, ahol a lufieregetés előtt olyan fellépőkkel lehet együtt bulizni, mint az idén évfordulós Kistehén tánczenekar vagy éppen Kökény Attila. Bővebb info a rendezvényről és a mozgalomról ide kattintva érhető el.

Gyerek: Hetedhét Játékfesztivál
Mikor?: Május 27–28.
Hol?: Belváros

Az a legjobb a gyereknapban, hogy egy kicsit mindenki újra gyerek lehet. Aki meg eleve az (még), annak meg pláne jó. A Hetedhét Játékfesztiválnál pedig kevés jobb gyerekprogram létezik országszerte. Ez az a buli és nap, amikor megvető pillantások helyett mosolyt kapunk, ha az Országalma környékén a macskakövön ülve játszunk éppen valamit. Persze szigorúan csak a gyerek örömére (nem). Ha pedig nézni is akarunk, akkor néhány a (szerintünk) legjobbak közül: a szombaton 11-kor kezdődő Vitéz László és az elátkozott malom bábelőadást semmiképpen ne hagyjuk ki, a gólyalábasok felvonulását is érdemes lesz figyelni a macskakövön és a lovagi torna is ígéretesnek tűnik. A tavalyi fesztivál így sikerült:

Fesztivál: Repülő Majális Börgöndön
Mikor?: 
Május 27., szombat 10.00–18.00
Hol?: 
Börgöndi Repülőtér

Bár az igazi Börgöndi Repülőnapig még jópárat aludni kell, addig is itt van minden tériszonyosok második kedvenc sopánkodós programja: Repülő Majális Börgöndön. Napszemüveg, sapka, naptej, pokróc vagy ülőalkalmatosság nélkül el ne induljunk, különben rákvörös fejjel és a felfelé nézéstől sajgó nyakkal térünk majd haza este! Mert nézni- és kipróbálnivaló lesz bőven: sétarepülés, ejtőernyős ugrás, oldtimer repülőgépek és ingyenes arcfestés gyerekeknek – ezek kivétel nélkül szerepelnek a programban.

Mozi: A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja
Mikor?: Május 25-től
Hol?: Cinema City Alba Plaza

Valahol a lépünk környékén az az évek óta nyomasztó érzés nem egy egészségügyi problémát jelzett, hanem azt, hogy van még ott elátkozott kalóz, ahonnan a Karib-tenger franchise nyomorultjai eddig előbújtak. És tessék! 2017 tavasza elhozta nekünk Salazart meg az ő bosszúját! Nem tévedtünk tehát, van még mit kifacsarni ebből a sorozatból, de nyilván leginkább a pénztárcákból. A történet nagyjból az, amit már az első részben is megismerhettünk: elátkozott kalózok szabadulnak ki valahonnan, átszelik a tengert, hogy megtalálják a velük korábban alaposan kibabráló Jack Sparrow kapitányt (Johnny Depp), aki persze nem adja olcsón a bőrét. Sose volt még ilyen, ugye? Taps, függöny.

Fotó: 6. Fotóbícs
Mikor?: Május 27., szombat 9.00–18.00
Hol?: A Szabadművelődés Háza

Igen, jól sejted: azért bícs mert vízprton van. Mi is lehetne jobb egy májusi napos hétvégén, mint a tóparton ücsörögni, fotózni, képeket nézegetni és zsíroskenyeret az arcunkba tolni? Szinte semmi. A Fotóbícsen mindezt élőben is kipróbálhatod szombat reggeltől este hatig. A rapid kiállíásra az ország minden pontjáról érkeznek a kiállító fotósok, mellettük pedig többek között triálosok tűzzsonglőrök és közös fotózás is várja az érdeklődőket.

Beszélgetés a Fotóbícsen (Fotó: Horváth Reni)

Zene: Nagy-Szín-Pad
Mikor?: Május 27., szombat 9.00–
Hol?: Széles ez interneten

A hétvége unalmas perceiben pedig mindenki legyen olyan kedves, és szavazzon a Fehérvárhoz millió szállal kötődő Mörk együttesre, hogy behúzhassák a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató verseny első helyét. A szavazás mikéntjét Mörkék magyarázzák el ebben a Facebook-posztjukban:  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek