Fair10 °C
2019. november 14. csütörtök Aliz
Menü

Indul a játék az életért – flashmob az újraélesztésről

Indul a játék az életért – flashmob az újraélesztésről
(Fotó: Simon Erika)

Több mint 100 fiatal térdelt a földön és nyomott másodpercenként kettőt egy-egy zöld labdán azon a flashmobon, ahol az újraélesztés fontosságára kívánták felhívni a figyelmet. A diákok Klupács Péter mentő-technikus lelkesítő szavaira mutatták be az életmentő technikát. A népszerűsítő program célja, hogy szükség esetén minél többen merjenek és tudjanak cselekedni a mentők megérkeztéig.

„Indul a játék az életért!” – ezekkel a szavakkal indult villámcsődület az Országalmánál. „Otthon meg lehet tanulni az újraélesztést! Egy élet múlhat rajta – merjünk odamenni, ne maradjon a földön fekve senki soha! Éljünk egy olyan világban, ahol segítséget nyújtunk a másiknak! Legyetek bátrak, merjetek cselekedni!” – hangzottak a lelkesítő szavak, miközben a zene adta a megfelelő ritmust a résztvevőknek. A látványos flashmobot, amibe járókelők is becsatlakoztak, azzal a céllal szervezték, hogy felhívják a figyelmet arra a gyorsan elsajátítható módszerre, amellyel életet menthetünk:

 

És akkor nézzük, a TEVAgy a HŐS! program főhősei hogyan tanítják az újraélesztést:  

Talán nem is véletlen, hogy iskolások tanítanak minket az újraélesztés fontosságára és akár a technikájára. Nekem például azonnal beugrott az az eset, amikor Dunaújvárosban pár fiú megmentette az osztálytársát. Tornaórán a srác összeesett, a társai azonnal megvizsgálták, nekiláttak újraéleszteni, hívták a mentőket és még a mentőhelikopter leszállásakor is az osztály állította le a forgalmat az úton, amire az le tudott szállni.

Még nem kerültem ilyen helyzetbe, így nem tudom, mekkora bátorságra van szükség, hogy egy ember szívét helyettesítsük, de gyanítom, nagyra. Talán épp a középiskolások azok, akik elég bátrak és úgy tudnak segíteni, hogy nem mérlegelik a következményeket. Mert egyébként az ember hiába hallja azt a videóban, hogy ha el is törted pár bordáját, meg fogja köszönni neked az életét, csak beugrik, amit a neten olvastunk: hogy mennyire meghurcoltak olyan embereket, akik segítettek.

Meg persze az sem éppen segít a félelem legyőzésében, ha az ember egészségügyi oldalakon böngészi az újraélesztésről szóló cikkeket, mert akkor biztosan nem mer odatérdelni valaki mellé. Nem is idézem, mi mindent írnak…

Viszont az érdekes, hogy ma már az úgynevezett laikus újraélesztési protokollnak nem része a lélegeztetés. Csak annak a bizonyos közös csőnek a kialakítása. Amit egy laikusnak tennie kell: hívjuk a segélyhívót és tartsuk fenn a keringést. Egyébként megjegyezted, mi a célja az úgynevezett mellkaskompressziónak, a keringés fenntartásának? Hogy az agy jusson némi oxigénhez a profi segítség megérkezéséig is, különben hiába mentik meg valakinek az életét, lehet, hogy (már csak szervdonornak lesz jó) nem élhet már normális életet, mert 4 perc után az agy meghal és ott nincs restart.

Egyébként míg a gyerekeknek a TEVAgy a HŐS! program segíthet a technika elsajátításában, addig a felnőtteknek inkább a félelmet kell legyőzni. Ezt segítheti egy másik újraélesztős filmben, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány filmjében Bala (Csuja Imre) a „Van úgy, hogy keménynek kell lenni” mondatával:

Ha az ember rákeres, számos újraélesztős videót talál. Egy bennünk a közös: a Bee Gees slágere. S ahogy az egyik újraélesztő videóban fogalmaznak: a diszkó megmenti az életet: 

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Ketten veszélyben - pestises betegeket kezelnek Pekingben
  Ketten veszélyben - pestises betegeket kezelnek Pekingben
 • Vácis Movember - fiatalok futottak a férfiak egészségmegőrzéséért
  Vácis Movember - fiatalok futottak a férfiak egészségmegőrzéséért
 • Már készül - lesz második családvédelmi akcióterv
  Már készül - lesz második családvédelmi akcióterv
 • Világgazdaság - rekordszintű a biztosítási piac aktivitása
  Világgazdaság - rekordszintű a biztosítási piac aktivitása

A hét sztorija

 • Vörös riasztás - Splitben elöntötte az utcákat a tenger
  Vörös riasztás - Splitben elöntötte az utcákat a tenger
 • Buszbaleset - 12-en meghaltak
  Buszbaleset - 12-en meghaltak
 • Kicserélik - visszahívnak egy köszvénygyógyszert
  Kicserélik - visszahívnak egy köszvénygyógyszert
 • Nagyszülői GYED - megvannak a pontos szabályok
  Nagyszülői GYED - megvannak a pontos szabályok
 • Trianonra emlékezve - konferencia a Városházán, vetélkedő a diákoknak
  Trianonra emlékezve - konferencia a Városházán, vetélkedő a diákoknak
 • Európa Klub - Kiszelly Zoltán lesz a vendég
  Európa Klub - Kiszelly Zoltán lesz a vendég
 • Rajzfilmünnep - ingyenes vetítések a Barátság moziban
  Rajzfilmünnep - ingyenes vetítések a Barátság moziban
 • Tollpihe Mesesíró Pályázat - december 6-ig várják a mesés alkotásokat
  Tollpihe Mesesíró Pályázat - december 6-ig várják a mesés alkotásokat

Eseménynaptár