6 évnél régebbi cikk

Körmök és karmok az első fehérvári körmös kupán
Fehérvár Médiacentrum fotójaKörmök és karmok az első fehérvári körmös kupán

Na, képzeljétek hol voltam a hétvégén ... nem, nem a Vidi meccsén és nem is a Repülő Majálison, hanem bizony egy körmös kupán. Jól olvastátok, ugyanis vasárnap rendezték az első Alba Regia Körmös Kupát és ezt az igazán testhezálló, férfias feladatot teljesítve, bevettem a körömépítők és -díszítők fellegvárát.

Annyira azért nem is áll tőlem távol a körmök világa, hiszen például ha meglátok egy csajt, aki első blikkre bejön, az arca és az alakja után bizony a körmeire is vetek egy pillantást... Most ebben nincs semmi, szeretem az igényes és ápolt körmöket. Viszont felhívom az érdeklődők figyelmét arra, hogy én szigorúan a szimpla, egyszínű és rövid körmöket favorizálom. Bár igaz, ami igaz, a körmös kupán látott extravagáns alkotások tetszettek...

Tudom, tudom, hogy már nagyon várjátok a körmöket, de előtte jöjjön még egy kis adatolás. Arról, hogyan is jött létre ez a kupa. Az egész Kecskemétről indult, ahol 2014-ben megalakult a körmös szakmai klub. Egy évre rá jött a következő Szolnokon, majd sorra az esztergomi, a budapesti klub, aztán 2017 áprilisára Székesfehérvárt is elérte a körmösklub-alakítási trend. És ha már van klub, akkor legyen verseny is: ezért rendezték meg országosan a harmadik, Fehérváron az első körmös kupát. A versenyen négy kategóriában indultak a kezdő körmös duók (ugyanis ez a hétvégi még a kezdők kupája volt). Volt két fő-, díszítő és építő kategória és ezeken belül is 2-2 alkategória. Díszíteni lehetett 3D-s vagy pedig úgynevezett flat stílusban, míg az építésnél anyag szerint szedték ketté, azaz zselés és porcelán körmökkel dolgozhattak a jelentkezők. Ja, igen azt még tudni kell, hogy ezeknek a versenyeknek van egy előre megadott témája, ami jelen esetben (mi más is lehetett volna?) a romantika volt. Na, sok is volt belőlem, beszéljenek inkább a körmök helyettem.

Indul a mandula! (Fotó: facebook.com/albaregiakormoskupa

Rózsa itt ... (Fotó: Ambrus Tamás)

Rózsa ott ... (Fotó: Ambrus Tamás)

Rózsa mindenhol! (Fotó: Ambrus Tamás)

Beszélgetés a szervezőkkel: Stefán Ágnes, Mátyás Éva, Szatmári Melinda, Kós Zsanett (Fotó: Ambrus Tamás)

Munkában a zsűri (Fotó: facebook.com/albaregiakormoskupa)

A feladatok teljesítésére 3 órát kapott a 13 lelkes körömépítő (mint egy rossz egyetemi vizsgán), majd a kész alkotásokat a szigorú és független zsűri vette górcső alá. A körmök szépségének pontozását férfiember szerintem képtelenség, hogy megértse, annyiféle szerintem teljesen őrült szempont szerint osztályoztak. Annyi azért tiszta volt, hogy a maximális pontszám 180 volt. De képzeljétek, nemcsak a formákat és a díszítést nézték, hanem a vonalzóval lemért körmök hosszát és a hajlításokat is, nem beszélve a körömmodell ruhájáról, hajáról és sminkjéről ... Őrület!

I. helyezett díszített 3D kategória (Fotó: Ambrus Tamás)

I. helyezett díszített flat kategória (Fotó: Ambrus Tamás)

I. helyezett épített zselé kategória (Fotó: Ambrus Tamás)

I. helyezett épített porcelán kategória (Fotó: Krózser Szabina)

A magyar körmösöket külföldön nagyon is megbecsülik, mint megtudtam Magyarország "körömnagyhatalom", viszont ahhoz, hogy ez így is maradjon és továbbra is minőségien dolgozzanak, mindenkinek profiktól kéne megtanulniuk a szakma fortélyait. A szakmabeliek elárulták, hogy bárki lehet körömépítő, viszont nem mindenki alkalmas rá, hiszen mint készségszakma, azért a matekot és a mértant is kenni-vágni kell (mondom én, hogy egyetem!).

A körmök hősei (Fotó: Ambrus Tamás)

Persze egy csomó minden megtanulható, a már említett szakmai klubokban. Az Alba Regia Körmös Kupa szervezői is arra buzdítanak, hogy minél többen lépjenek be ezekbe a szerveződésekbe, mert a találkozók során olyan tudást és tapasztalatot szerezhetnek, amelyet úgynevezett "sufnikörmösként" nem biztos, hogy elsajátíthatnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek