6 évnél régebbi cikk

Miért étvágytalan és lehangolt a kedvencünk?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMiért étvágytalan és lehangolt a kedvencünk?

Rengeteg oka lehet annak ha egy kutya lehangolt, vagy éppen étvágytalan. Nem feltétlenül betegség, de Dr.Lorászkó Gábor szerint jobb ha biztosra megyünk és megnézetjük egy orvossal a kedvencünket, ha ilyet tapasztalunk.

Tisztelt Doktor Úr! Vannak napok, amikor lehangolt a kutyám és nincs étvágya, de aztán megint újra a régi. Mi lehet ennek az oka? Tisztelettel: Vivien

Kedves Vivien!

Fel tudnék sorolni rá körülbelül száz lehetséges okot, ami ezzel arányosan haszontalan a kérdést feltevő gazda számára. Aki jól ismeri az állatát, annak feltűnik, ha szokatlanul élénk, vagy éppen szokatlanul tompa a viselkedés, ami lehet valamilyen irányban változó, de hullámzó vagy visszatérő is. Ok nélkül egyik sem következik be, még ha egyes kiváltó tényezőkre nem is sikerül rájönni. A megfejtésre legnagyobb esély mindenesetre egy állatorvosi vizsgálattal lehet. Az biztos, hogy – az emberhez hasonlóan – az életkor nem betegség, így például az öreg kutya sem az éveinek száma miatt válik lehangolttá, hanem egyéb okok, pl. idült fájdalmasság (szájszervek?, mozgásszervek?) vagy egyéb szervi elváltozás (a mozgásszervektől a húgyutakig) miatt, beleértve magas életkorban az agy leépülésének következményeit is.

Dr. Lorászkó Gábor

Az állatorvos válaszol című rovatunkat azért indítottuk, hogy segíteni tudjunk nektek, kisállataitokkal kapcsolatos kérdésekben. Ha bizonytalanok vagytok egy-egy témában, vagy csak kérdezni szeretnétek, azt megtehetitek a Facebookon privát üzenetben, vagy e-mailben az fmcponthu@gmail.com címen.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek