6 évnél régebbi cikk

Miért együnk minél több szamócát?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMiért együnk minél több szamócát?

A szamóca méregtelenít, jó a láz csillapítására, depresszió ellen is használható, s a pattanásos bőrt is kiválóan lehet kezelni vele. Fogyasztásával megelőzhetők bizonyos szív- és érrendszeri betegségek, csökkenthető a vérnyomás. E gyümölcsben lévő flavonoidok segítenek az agyban lévő stressz okozta folyamatok ellensúlyozásában. Mi mindenre jó még még ez a lédús, illatos gyümölcs?

Eperturmix, epertorta, eperfagyi, epres müzli, eperhab, eperbor, eperdzsem, szamócapálinka, eperkrémleves… – megannyi tavaszi-nyári finomság, amelynek alapanyaga a szamóca. (Amit mi „eper”-nek hívunk, ahogyan egyszer már kifejtettem e blogban.) A szamócát – kiváló földrajzi alkalmazkodóképessége miatt IS – a világ minden országában termesztik. Mintegy 600 fajtáját tartjuk számon. Azon túl, hogy rendkívül zamatos, illatos gyümölcs – és még a szemünk is gyönyörködhet benne –, nem elhanyagolható a szervezetünkre gyakorolt hatása sem. Ha meleg van, akkor kiváló szomjoltó – akár úgy, hogy sima vízbe/ásványvízbe teszünk néhány szem epret és egy kis mentalevelet, amely megédesíti a vizet, de akár maga a gyümölcs fogyasztása is csillapítja szomjunkat.

Szamócás víz (Fotó: The Elegant Luxe Life)

Fogyókúrában is használhatjuk, mert a jóllakottság érzését kelti, vértisztító, és segít a felesleges zsír és a salakanyagok távozásában. Ennek tudatában nem meglepő, hogy emésztési panaszok kezelésére is kiváló, valamint vesebántalmak esetén is. Mivel méregtelenít, így fiatalít is. S ha már a fiatalításról van szó, meg kell említeni, hogy a szépítésben is van szerepe! Megszabadít az elhalt hámsejtektől, véd az ultraibolya-sugárzástól, és napozás után hűsíti a bőrt. (Bőrbe dörzsölve remek bőrápoló! A pattanásos bőr kezelésére is lehet használni.)

Eper sorbet arcmaszk (Fotó: Blender Babes)

Kiváló C-vitaminforrás (100 g szamócával akár 60 mg C-vitamint vihetünk be szervezetünkbe), s magas az ásványianyag-tartalma is. Már nyolc szem elfogyasztásával több C-vitamin kerül a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot! Ez az adag feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, annyi rost van benne, mint egy körtében, és harmadannyi kalória, mint egy banánban!

Itt egy nagyon jó ötletet láthatunk arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk, ha kevés a helyünk, de epret szeretnénk termeszteni:

Fogyasztásával megelőzhetők bizonyos szív- és érrendszeri betegségek, csökkenthető a vérnyomás. Nagyon sok folsav, kálium, B6-vitamin található benne, s nagyon gazdag antioxidánsokban. Antociántartalma mérsékli a gyulladásokat, így a szívinfarktus kockázatát is csökkenti. A rendszeres „eprezés” csökkenti azon betegségek kockázatát is, amelyek az idősek szellemi leépülését okozzák. A gyümölcsben lévő flavonoidok segítenek az agyban lévő stressz okozta folyamatok ellensúlyozásában, és a memóriavesztés mértéke is korrigálható a szamócával.

Egy szamócánál jobb a sok (Fotó: Phys.org)

A benne lévő C-vitamin, folsav, flavonoidok bizonyos daganatos betegségek legyőzéséhez is hozzájárulhatnak, s közben erősítik az immunrendszert is. (Állatkísérletekkel már bizonyítani tudták, hogy a bogyós gyümölcsökben lévő ellagsav nehezíti a rákos sejtek szaporodását.)

A szamócát tehát minden szempontból ajánlatos fogyasztani. Készülhet belőle például hideg szamócaleves. Ehhez vegyünk 50 dkg epret, a felét turmixoljuk össze 5 dl tejjel, adjunk hozzá 2 dl tejszínt, szórjuk bele a maradék epret és jól hűtsük le! Ha szükséges, mézzel ízesítsük! A zabpelyhes epersalátához fogjunk 3 evőkanál natúr joghurtot, adjunk hozzá egy kis fahéjat, 2 evőkanál zabpelyhet és egy vaníliarudat! Hagyjuk állni, amíg a zabpehely megpuhul, majd 15 dkg felaprított eperrel gazdagítsuk!

Az „epertortának” számtalan variációja létezik, itt van egy sütés nélküli (azok számára, akiket a magas szénhidráttartalom nem érdekel):

Vegánok számára íme egy sütés nélküli tortavariáció:

A szamócát bármilyen ételhez felhasználhatjuk, amelynek gyümölcs az alapanyaga. Ha valaki szereti a szilvás lepényt, de sok szamóca termett a kertjében, az szilva helyett szamócát dobálhat bele. A poharas krémeknél, pudingoknál, haboknál is használhatunk málna/ribizli helyett szamócát.

Fagylaltot is keverhetünk belőle nagyon egyszerűen: natúr joghurtot turmixoljunk össze eperrel, ha kell, édesítsük (de édes magyar epernél felesleges), s már mehet is a fagyasztóba! Ha beleállítunk egy pálcikát, akkor jégkrémmé avanzsáltuk a fagylaltot. (A háztartási boltokban sokféle jégkrémkészítő dobozka kapható akár már 300 Ft-ért.)

Házi szamócajégkrém (Fotó: laptopkonyha.hu)

Érdekességek:

  • Az szamóca az évi első gyümölcs, amelyik megérik a kertünkben.
  • A hazai szamócafogyasztás fele külföldi gyümölcsből áll. Kevesebb szamóca terem ugyanis hazánkban, mint amennyit elfogyasztanánk.
  • Egy átlagos szamóca 200 magocskát cipel a hátán.
  • Praktikus függesztve, balkonládában nevelni, mert így egyszerűbb a gyümölcs betakarítása, és a csigák sem támadják meg. Ilyen módszerrel több olyan betegségtől is megóvjuk, amely a „földben” veszélyt jelent.
  • Az ókori rómaiak gyógyhatást is tulajdonítottak a szamócának: depressziót, torokfájást is kezeltek vele.
  • Ez az egyetlen gyümölcs, amely kívül viseli a magokat, s nem a belsejében.
  • Az indiánok voltak az elsők, akik termesztették és fogyasztották a szamócát. – Európában sokáig csak a vadon termő változatát ismerték.
  • A „Világ eperfővárosa” titulust Irapuato városa kapta meg, ahol hatalmas eperföldek nyújtóznak el.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek