6 évnél régebbi cikk

Ha éget a nap, már késő! Mindig figyeljünk a bőrünkre!
Fehérvár Médiacentrum fotójaHa éget a nap, már késő! Mindig figyeljünk a bőrünkre!

Leégés, hólyagok, furcsán viselkedő anyajegyek? A komolyabb bőrproblémákat jobb, ha nem vesszük félvállról! Forduljunk bőrgyógyászhoz, aki bizonyos esetekben egy-egy anyajegy levételét fogja javasolni. A műtétet ne halogassuk, hisz fájdalommentes és megelőzhető vele az adott bőrprobléma rosszindulatú elfajulása.

Az első melegebb napok eljövetelekor, mikor egyre több ruha kerül le rólunk, ha a szabadban tartózkodunk, elkezdünk figyelni magunkra. Vagy azért, mert a hiúságunk megkívánja, vagy mert az erősebb napsugarak gyorsan lepirítják fedetlen tagjainkat. Tudjuk ugyan, hogy a bőrünket egész évben óvnunk kellene, de mi sokszor csak az első leégés hatására vizsgáljuk meg, mi is történt velünk. Érzünk-e fájdalmat, viszketést, esetleg rossz lesz-e a közérzetünk? Hólyagosodás, bőrpír, foltok jelentkeznek-e a bőr felületén? Mi történik az anyajegyeinkkel, tapasztalunk-e rajtuk valamilyen változást?

Napégés következtében hámló bőr (kép: Wikimedia Commons)


Ha a vizsgálódáson túlvagyunk, de nem tetszik az eredmény és kételyeink támadnak, vagy egyszerűen nem tudunk mit kezdeni a helyzettel, akkor már sokasodnak bennünk a kérdések. Forduljunk orvoshoz? Mi lesz, ha baj van? Mi lesz, ha fájni fog? Mi lesz, ha le kell venni az anyajegyet? Fájdalmas-e a műtét, van-e utóhatása, kialakulhat-e fertőzésveszély? Satöbbi, satöbbi. Dr. Balika Zoltánt, a LIFE Egészségcentrum sebész főorvosát kerestük meg, hogy ezekre a kérdésekre szakszerű válaszokkal, hasznos információkkal tudjunk szolgálni.

– Először is, ha már felkészületlenek voltunk és leégtünk, hogyan kezeljük a napégést?

 Dr. Balika Zoltán, a LIFE Egészségcentrum sebész főorvosa  (kép: Life Egészségcentrum)

– Nagyon fontos ilyenkor a bőr hűtése, illetve a szervezet számára a bő folyadékbevitel. A kisebb bőrfelületen kialakult vagy enyhébb napégésre akár a hideg víz, akár a nem zsíros, semleges, hűsítő, vizes bázisú krémek használata ajánlott. A csak bőrpírral járó napégés – esetleg hámlás kíséretében – a bőr bebarnulásával néhány nap alatt meggyógyul.

– Mi a teendő, ha súlyosabb esettel állunk szemben?

– Ha nagyobb bőrfelületet érint a leégés vagy hólyagok is képződnek, továbbá rossz általános közérzetünk lesz (esetleg hányinger, hidegrázás, hőemelkedés is jelentkezik), mindenképpen és mihamarabb forduljunk szakorvoshoz!

– Kell-e félnünk attól, ha bőrgyógyászati műtéti beavatkozásra lehet szükség, ha például el kell távolítani egy anyajegyet?

– Az anyajegy eltávolítása az egyik leggyakrabban előforduló egynapos sebészeti műtét. Ha sor is kerül rá, nem kell tőle félni!

Anyajegy – nem csak esztétikai problémát jelenthet  (kép: dermoscopy.files.wordpress.com)

– Mire kell számítani a műtét során, hogyan kell felkészülni?

– Ezek a bőrgyógyászati műtétek nem igényelnek semmilyen különösebb előzetes felkészülést (pl. éhgyomor, stb.). A műtétet meg kell előznie viszont egy bőrgyógyászati anyajegyszűrésnek, amit a bőrgyógyász szakorvos végez el. A szűrővizsgálatot követően ő javasolja majd az anyajegy levételét.
A műtétet helyi érzéstelenítéssel (injekció beadásával) végezzük, amely nem fájdalmas (legfeljebb az injekció kellemetlen), azaz a teljes fájdalommentesség biztosított. A kérdéses bőrelváltozást a műtét során babérlevél alakban kimetszi a műtétet végző szakorvos, majd a lehető legdiszkrétebb heget eredményező varrattal egyesíti a bőrt. Ezt követően természetesen az eltávolított mintát szövettani vizsgálatra küldjük.

– Mi következik még? Lesz-e a műtétnek bármilyen utóhatása? Lehet-e fertőzésveszély?

– A varratszedés testtájéktól függően 7-14 nap múlva lehetséges. A műtétnek az esetleges minimális – egy-két napig tartó – sebfájdalmon kívül semmilyen utóhatása nincs. A fertőzésveszély is minimális ezeknél a műtéteknél, sebgyógyulási szövődmény pedig szinte egyáltalán nem szokott előfordulni.

– Mikor javasolt az anyajegy eltávolítása?

– A bőrgyógyász általában olyan esetben javasolja egy anyajegy eltávolítását, amikor a műtéttel egy esetleges későbbi rosszindulatú elfajulást szükséges megelőzni. Illetve előfordulhat az is, hogy a páciens kérésére esztétikai okokból kell eltávolítani egy anyajegyet. Természetesen a szövettani vizsgálat ilyenkor is kötelező.

 A cikk összeállítását a Life Egészségcentrum segítette.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek