6 évnél régebbi cikk

Andorra a magyar foci új Waterlooja – listáztuk a nagy égéseket
·Sportfoci·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaAndorra a magyar foci új Waterlooja – listáztuk a nagy égéseket
·Sportfoci·Utolsó frissítés: undefined

Egy esztendeje még az Európa-bajnoki menetelés eufóriájában ünnepelte az ország a magyar labdarúgó válogatottat, ma pedig már a lelkes amatőr andorraiaktól elszenvedett vereség keseríti meg a hazai szurkolók hangulatát. Pedig nem ez volt az első eset, hogy arcpirító eredmény csúszott a nemzeti tizenegy eredménylistájába.

Tavaly nyáron még vadul énekelte mindenki a Soho Party slágerét, melynek refrénje szerint az éjjel soha nem érhet véget. Most azonban mégis véget ért a mámoros éjszaka, felkelt a nap és nem túl szép látványt mutat a magyar foci. Az Andorra ellen elszenvedett 1-0-ás vereség – nincs rá szebb kifejezés – komoly szégyenfolt hazánk labdarúgásán, és az sem vigasztalhat senkit, hogy ez már nem az első...

– 1988 decemberében Máltán játszott világbajnoki selejtezőt a magyar válogatott. Maradjunk annyiban, a 2-2-es döntetlen bőven a kudarc kategóriában kapott helyet, dr. Mezey György szövetségi kapitányként bele is bukott az ikszbe. Utódja, Bicskei Bertalan sem járt jobban, 1989 áprilisában Málta látogatott Budapestre, ez a mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult, az egy pontot ezúttal sem mi, hanem a vendégek ünnepelték. A máltaiak mindkét meccsen betaláló csatára, Carmel Busuttil egyébként ezeken a találkozókon vált nagy kedvenccé e sorok írójánál, ha nem máltainak születik, világkarriert befutó támadó lehetett volna.

– A tavalyi Eb-n még a magyar válogatottnál is üdébb színfolt volt Izland szereplése, 25 éve azonban még a futottak még kategóriában jegyezték a szigetország nemzeti tizenegyét. Nos, az izlandi foci felemelkedése talán épp ellenünk kezdődött. A kilencvenes évek első felében ugyanis háromszor is legyőztek minket (vb-selejtező – Budapest, 1992. június: 1-2; Reykjavík, 1993. június: 0-2; Eb-selejtező – Reykjavík, 1995. június: 1-2). Nem volt szerencsés akkoriban magyarként Izlandon turistáskodni, a vígkedélyű északiak vastagon hazánkfiai orra alá dörgölték ezeket az eredményeket.

 Egy a három Izland elleni vereségből

– 1999-ben Liechtenstein fricskázta meg a mieinket, a 0-0-ás döntetlen kétfelvonásos tragédiaként követelt magának helyet a magyar foci évkönyvében. Bicskei Bertalan, az azóta már elhunyt szövetségi kapitány később legkellemetlenebb élményei közé sorolta a pontvesztést.

– 2006-ban újra lecsapott a máltai átok, csak épp Carmell Busuttil helyett a később a Ferencvárosban is megforduló Andre Schembri fricskázta meg a magyar csapatot. A támadó két góljával 2-1-re nyert hazai pályán a szigetországi válogatott, a többek között Király Gáborral, Gera Zoltánnal, Dárdai Pállal, Szabics Imrével felálló nemzeti csapatunk éléről a meccs után távozott is Bozsik Péter szövetségi kapitány és segítője, Détári Lajos.

Így kaptunk ki Máltán

– A mostani világbajnoki selejtezősorozat pedig már két nagy lebőgést is hozott. Tavaly szeptemberben "sikerült" gól nélküli döntetlent játszani Feröer vendégeként, néhány napja pedig ugye jött az andorrai vereség.

És a legrosszabb rész még csak most következik: Feröert októberben hazai pályán fogadjuk.

(forrás: nemzetisport.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek