6 évnél régebbi cikk

Mac vagy Windows PC: melyik számítógép jobb?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMac vagy Windows PC: melyik számítógép jobb?

Hosszú évek óta húzódik a harc, amiben hol a Mac, hol a Windows áll nyerésre, de a csata úgy tűnik, sosem fog eldőlni. Ez egy amolyan elméleti csata, akárcsak anno a sakkban. Időnként Karpov, néha Kaszparov. De a játék vége matt talán sosem lesz. Erről a két óriás gondoskodik.

Mióta betörtek hétköznapjainkba a számítógépek, azóta kérdés a kérdés: Apple számítógép vagy sima személyi számítógép? A világnak ezen a felén talán inkább Windows PC, de azért ez nem olyan egyértelmű. A földrajzi elhelyezkedés nem feltétlenül döntő ebben a kérdésben, ámbár kétségtelen, hogy jelentős befolyásoló tényező. Volt. De mióta világunk egyre tágul, a földrajzi korlátok már nem jelentenek akadályt.

Azt a történelemből tudjuk, hogy az Apple és a Microsoft fejlődése szinte egymás mellett, egymás konkurenciájaként ment végbe és tart napjainkban is. Fejlődési útjuk jó pár szakasza keresztezte egymást. De szerintem ez csak jót tett nekik, pláne nekünk fogyasztóknak. Ellenben mióta az Apple kiugrott a számítógépek világából és egy huszáros vágással felpattant az okostelefonok piacára, kicsit más szemmel nézzük ezt a csatát a két mamutcég között.

Érték vagy csak marketing

Az Apple terméke még a mesékben is visszaköszön. A Postás Pat egész estés mesemozijában körtés tabletet használnak.

Töredelmesen bevallom, én nem vagyok Apple-fan. Engem nem bűvölt el az Apple notebookja, a Macbook Air, de az iPhone sem váltott ki belőlem idegrángást, hogy rohanjak leszurkolni a majd kettőszázezer pénzt – vagy még többet. De ez már csak a mai világunk marketingorientáltsága miatt lehet így, ami engem köztudottan is kicsit jobban érdekel, mint egy átlagos felhasználót. Az egyértelmű tény, hogy az Apple hatalmas hangsúlyt fektet a marketingre, talán többet is, mint az szükséges lenne. Szerintem. De a világot nézve ezzel az állásponttal nem mindenki ért egyet. Sőt! Az igazi csata a két mogul között itt kezdődik csak igazán. A fanatizálás, mint amolyan reklámeszköz nagyon jól működik az Apple-nél. Én eddig kétféle emberrel találkoztam iPhone tekintetében. Vagy istenítették vagy fikázták. Arany középút nem igazából akad. Ez egy igen jól felépített marketingstratégia szerves része, melyet a legtöbb ember észre sem vesz. Ellenben, ha rávilágítunk és megpróbáljuk kívülről nézni a dolgot, akkor jövünk csak rá, hogy ez egy amolyan hisztériakeltés az almás gyártó marketingjében. És az igazat megvallva, működik. Nem is rosszul.

Kevés olyan terméket tudunk párhuzamba állítani az iPhone-nal, mely azt az életérzést tudná adni felhasználóinak, amit az Apple az iPhone-nal meghonosított. De ne rohanjunk ennyire előre. Ez a stratégia nem az okostelefonnal indult. Ez már csak a pont volt az i-re. Jó pár éve az utolsó nagy dobása az Apple-nek, de korántsem a legutolsó. Vannak még tartalékok ott, ahonnan ezek elindultak.

Kezdetben vala a számítógép

Az Apple csúcsmodellje még '98-ból, az iMac. A megjelenés már akkor is fontos tényező volt.

Ha tanultam volna valaha is hivatásszerűen a marketinget, biztos tananyagom lett volna  az Apple-féle marketing. Ebben tuti profi a néhai Steve Jobs cége. Mert bizony az Apple sikeres, annak ellenére is, hogy szembeállítva a Microsofttal teljesen más a hozzáállásuk és az elgondolásuk a számítógépről. És itt jön a nagy kérdés: PC vagy Mac? Alapvetően a kettő szinte azonos. Profán példa lehetne: autó vagy kocsi? De mégsem az. Mert a két cég totálisan más szemszögből közelíti a dolgot.

Előnyök és hátrányok

Ami az egyik oldalról előny, az a másikról hátrány lehet és ez persze fordítva is igaz. Menjünk sorba!

Modularitás kontra stabilitás

Aki valaha is használt Windows-os számítógépet, az tudja, hogy azok az évek előre haladtával (hála a részegységekből történő összeállításnak), könnyen bővíthetők. Ezáltal az alkatrészek könnyen modernebbre cserélhetők, a kapacitás egyszerűen bővíthető. Tulajdonképpen az egész számítógép időtállóbb, mint konkurense, a Macintosh számítógép, mely sokkal kevésbé moduláris. Mondhatni zárt rendszer, melyet megalkotói a végletekig teszteltek, csiszoltak, hogy egy zárt rendszerként igen stabilan működhessenek. És működnek is, de ennek a stabilitásnak az lett az ára, hogy búcsút inthetünk az alkatrészenkénti bővítgetésnek. Ellenben ezáltal meg stabilabb lett a Mac, sokkal stabilabb, mint a Windows valaha is volt. Itt a kék halál olyan ritka, mint mezőn a fehér holló.

Biztonság

Az Apple is él a rendszeres időközönkénti biztonsági frissítések adta lehetőségekkel, de ettől még tény, hogy miközben manapság már a Mac sem számít a legbiztonságosabb rendszernek, mégis kijelenthető, hogy sokkal biztonságosabb, mint a Windows. Kevesebb a vírus, kevesebb a kártékony kód, a rosszindulatú program, melyek az Apple gépeket akarnák megfertőzni. Ez tény, bár itt szerintem a nagy számok törvénye dolgozik, miszerint, amiből többet adnak el, abból többet is hoznak vissza. És az eladási statisztikákat elemezve nem az Apple a világ legtöbbet használt számítógépe. Ebben a windowsos számítógépek vezetnek. Ebből fakadóan érthető módon a Windowst jóval több támadás ér(het)i, mint a konkurenciát.

Játék

Ebben a kategóriában egyértelműen a személyi számítógépek viszik a pálmát. A Windows PC testreszabhatósága miatt a gamerek nagy többségben ezt a platformot választják. Ebben a műfajban szinte kötelező naprakész specifikációval rendelkezni, ami önmagában simán eldönti ezt a szempontot a Mac hátrányára, hiszen a grafikus kártya, processzor és a memória triumvirátusból, akár naponta cserélhető csúcsgépek fejleszthetők, ellentétben a Mac-kel.

Design

Nincs mit kertelni, megjelenés tekintetében az almás cég gurított és tarolt. Ez is tény. Érdemes tíz, de akár húsz évre is visszanyúlni, hogy a Mac milyen designvonalon vezetett minket végig, és jól követhető, hogy a kommersz PC-gyártók hogyan koppintották le az Apple kialakítását. Ez mindent elmond. Ha egy termék összképét elkezdik másolni, akkor az azért jelent valamit.

A designra az évek előrehaladtával is nagy hangsúlyt fektettek. Mutatós notebookállvány a MacBookhoz.

Az Apple mindig adott a megjelenésre, míg a személyi számítógépek piaca, mivel rengeteg különálló gyártója van a különálló a komponensienek, az egyáltalán nem egységesített divatirányzatának hiánya miatt hátrányba keveredett. Ezt a nem is kicsi hátrányt csak az igazán nagy márkák (Dell, IBM, Lenovo, Fujitsu) hosszú évek tervezgetése után bírták (no nem megelőzni) csupán kullogva követni. Manapság már elmondhatjuk, a konkurens Windows PC-k is hozzák a színvonalat, de azért ez még mindig igen gyakran az olcsó árazás áldozatává válik, amit ugye a Mac nem enged meg magának.

Velem együtt nagyon sokan gondolják úgy, hogy egy MacBook notebook vásárlása esetén a kasszánál kifizetett tekintélyes összeg igen jelentős része csak a márkanévnek szól. És ez bizony kicsit bosszantó, de az életérzést, a nagyon szép megjelenést, a stabilitást, no meg azt a töménytelen mennyiségű elköltött marketingköltséget valahol vissza kell termelni.

A Microsoft az idén a Surface notebookot küldi harcba a MacBook ellen. Ez már komoly kihívás lesz, csak kicsit későn érkezett.

Összességében elmondhatjuk, hogy az Apple nagyot alakított azzal, hogy a hardvert és a szoftvert egységes rendszerben kezdte el kezelni, szemben konkurensével, a Microsofttal, amely megrekedt csak az operációs rendszerek világában. Igaz most már ők is kezdenek rádöbbenni arra, hogy az egységes rendszeré a jövő. De ez a vonat, ha nem is ment már el, de hogy nagyon sokat késik, az tuti. Jól láthatjuk a Mac és a Mac OS/X operációs rendszer tekintetében, vagy akár az Apple számítógépei és az iPhone szinte egymás kezét fogó kialakítása során is, hogy mennyire fontos a zökkenőmentes integrálhatóság. Talán ez a legnagyobb előnye az Apple-nek, és igaz én Windowst használok, de meghajlok e tekintetben előttük.

Végítélet:

 

Mac

Windows PC

Stabilitás

+

-

Fejleszthetőség

-

+

Biztonság

+

-

Design

+

-

Intergráltság

+

-

Gamer opció

-

+

Ár

-

+

Akkumulátor üzemidő

+

-

Szoftver támogatottság

-

+

Felhasználói felület

+

+

Rugalmasság, testreszabhatóság

-

+

A végítéletet, mint mindig, most is nehéz meghozni. Objektíven nézni a témát meg azért nehéz, mert az emberek zöme vagy Windows-t használ vagy Mac-et. Akkor most ki nem elfogult? Szóval vicces. Akárcsak az, hogy a saját összesítésem is döntetlen a címben feltett kérdés tekintetében. Nincs egyértelmű válasz, de nem is szükséges. Egyszerű világunk sem csak fekete vagy fehér. A fenti szempontok segítségével mindenki el tudja dönteni, hogy neki melyik számítógép lenne a legmegfelelőbb, már csak azt kell megválaszolni magunknak, hogy mire is szeretnénk használni és mennyi pénzt szánunk rá.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek