6 évnél régebbi cikk

Military Survival Run: második helyezést értek el a fehérvári rendőrök
Fehérvár Médiacentrum fotójaMilitary Survival Run: második helyezést értek el a fehérvári rendőrök

Böröcz Ádám, Papi Koppány, Kajtor Zsolt, Kiss Roland és Kukucska Gergely: öt fehérvári fiatalember, akik elindultak a Military Survival Run elnevezésű versenyen, s gyönyörűen teljesítették a kötelekkel, kampókkal, gerendákkal, s árkokkal alaposan megtűzdelt pályát. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság állományához tartozó rendőrök közül hárman hibátlanul küzdötték le az akadályokat, így végül csapatban másodikak lettek.

A Military Survival Runt 2011-ben rendezte meg először hazánkban a Honvéd „Ezüst Nyíl” Sportegyesület. Akkor kizárólag a rendvédelmi szervek állományának tagjai próbálhatták ki magukat e versenyen, amelyet a belga és a holland fegyveres erőknél szerzett tapasztalatok alapján alakítottak ki. Most már civilek is bemutathatják erejüket, állóképességüket, s kitartásukat a megmérettetésen – persze, más elbírálás alá esve, mint a rendőrök vagy a katonák.

Aki részt vesz ezen a versenyen, annak egy olyan 12,5 km-es pályán kell végighaladnia, amelyen többféle terep is megtalálható: mocsár, tó, patak, árok, meredek domboldal. A „csodás környezetet” 33 akadály is nehezíti: ezek 90 %-a „kötélmászós”, hogy az úszás-kúszás mellett a légi torna se maradjon ki. Vannak még hálók, faoszlopok, hordók is, hogy tényleg senkiben se támadjon fel egy cseppnyi hiányérzet se!

A versenyen többféle akadály várt a résztvevőkre (Fotó: Böröcz Ádám)

Természetesen csak annak ajánlatos egy ilyen versenyen elindulnia, aki tud legalább 15 km-t futni megállás nélkül, 1 km-t úszni, aki nem fél a magasban, s van kellő kitartása és ereje ahhoz, hogy ne essen kétségbe akkor sem, ha sűrű, ingoványos, náddal jó alaposan teleszőtt területen kell átvonszolnia magát, vagy épp a saját testsúlyát lógva-lengve hosszasan megtartania.

Mindezen adottságok megvoltak azokban a fiatalemberekben (is), akik a  Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságnál teljesítenek szolgálatot: Böröcz Ádám, Papi Koppány, Kajtor Zsolt, Kiss Roland és Kukucska Gergely igencsak büszke lehet a versenyen nyújtott teljesítményére!

Böröcz Ádám, Papi Koppány, Kajtor Zsolt, Kiss Roland
és Kukucska Gergely (Fotó: Böröcz Ádám)

– Életem eddigi legkeményebb akadályversenye volt. – vallotta meg Ádám, amikor a versenyről faggattam – Pedig minden rendőrségi és civil kezdeményezésű versenyen részt szoktunk venni Rolanddal és Gergővel, amelyekre csapatkapitányunk s egyben koordinátorunk, Tóth Ádám szokott beszervezni minket. Mégis ez volt az eddigi legbrutálisabb az összes közül.

Pedig Ádám nem ma kezdte, az biztos! Már 2014-ben részt vett a Spartan-sorozaton. Aztán úgy érezte, hogy „divat” lett ez a verseny, tömegrendezvénnyé vált, s ez a minőség rovására ment.

Ádám az egyik Spartanon (Fotó: Böröcz Ádám)

Megítélése szerint gyengültek az akadályok, ezzel szemben a Military Survival Run nagyobb felkészülést igényel. A Spartant a szintkülönbségek teszik véleménye szerint nehézzé, a Military Survival Runt pedig az akadályok.

Erre a megmérettetésre nem készült különösképpen, mivel egyébként is rendszeresen sportol, edzi magát. Gyerekkora óta fő profilját a küzdősportok teszik ki.

– Egyszer az egyik edzőtáborban azt mondta az edzőm, hogy egy bunyósnak mindenben jónak kell lennie, ezért igyekszem minden sportágat kipróbálni, s abban a lehető legjobb színvonalat nyújtani – mondta. – Hogy milyen sportokat űzök? Mindent IS! Ez a pontos válasz.

Ádám Komáromban thai boxolt versenyszerűen, s többször ért el gyönyörű országos helyezéseket. Az Alexandros Bull's Muay Thai teamnél bunyózott, mestere Grónai Sándor volt.

Ádám versenyszerűen thai boxolt (Fotó: Böröcz Ádám)

Aztán, amikor Budapestre került, s elkezdte a rendészeti iskolát, egyre több sportot kezdett el kipróbálni. Az iskolában ismerkedett meg kedvesével, Törzsök Rékával, aki addig csak kempózott, s kempo világbajnokságokon is sikeresen szerepelt.

– Gyorsan belevittem a „mindent csinálok”-ba, s elkezdtünk közösen futni, jártunk crossfittversenyekre, s megismertettem a kettlebell-lel is – mesélte a fiatal rendőr. – A kettlebell sokat segített most a Military Survival Run-on is, mert a fogáserőm a verseny végén se mondott csődöt. A kettlebell ugyanis kiemelten erősíti a fogáserőt, amire nagy szükségem volt a kötelek között lógva. A sípcsontom kikopott és erős hámsérüléseim is lettek, de a kezem erős volt végig!

A fogáserőre nagy szükség volt a sok kötélakadály miatt 
(Fotó: Böröcz Ádám)

Ádám egyébként most, 16-án szerelt fel, jelenleg friss őrmester. Eddig kettős jogviszonyban dolgozott tanulóként a rendőrségen. Gárdonyban teljesít szolgálatot, s szerelmével Pákozdon lakik. A járőrbeosztás mellett munka előtt vagy után szokott edzeni. A munkán kívül a sport teszi ki a mindennapjait.

– Ahogyan az SFG-nél is mondják: Nem edzünk, hanem gyakorlunk! – mondta, majd elárulta, hogy régen TRX-edzéseket is tartott. Néha eljár az edzőterembe is, ahol szabad súllyal dolgozik, mert úgy gondolja, hogy a nagy súlyok szükségesek az erőfejlesztéshez. Nem az a célja, hogy nagyon látványos karjai legyenek, hanem, hogy funkcionális erőre tegyen szert.

A funkcionális erő igencsak jól jött a legutóbbi versenyen 
(Fotó: Böröcz Ádám)

Kedvese kapcsán megismerkedett a kempóval is, és versenyeken is indult (felhasználva thai boxos tapasztalatait), újabban pedig a brazil jiu jitsut is gyakorolja. Ebben főként a technikai repertoár tetszik neki. Az, hogy „sakkozós”, s nem feltétlenül a nyers erő diktál, hanem megfelelő technikai ismeretekkel le lehet győzni egy nála sokkal nagyobb ellenfelet is. (A bunyóban 5-10 kg súlykülönbség nagyon sokat számít.)

Ádám szereti kipróbálni magát minden sportban – és minden színvonalas versenyen (Fotó: Böröcz Ádám)

Mindezen sportok szükségesek voltak a Military Survival Runon való sikeres szerepléshez. Ha a Spartanban valaki kihagy egy akadályt, akkor „büntetik”, de futhat tovább a versenyző. Itt viszont nem lehet teljesen eredményes a végrehajtás, ha egy akadály kimarad. Ez a lényeges különbség: akárhányszor neki lehet futni, de meg kell csinálni az adott feladatot.

– A 26. akadálynál egy kötélre erősített kampóval kellett vízszintes fémgerendákon végigmenni. Akkorra már annyira besavasodott a karom, és csúszott a cipőm, hogy hétszer futottam neki, és így ötven percet veszítettem, pedig addig elsőre sikerült minden, a futásom is remek volt. De ez az akadály nem igazán ment, ami nagyon elkeserített – vallotta be. – Geri, Roli és Koppány hibátlanul tudták teljesíteni a pályát, s a végeredmény csapatban második helyezés lett.

Eredményhirdetés a Military Survival Runon (Fotó: Böröcz Ádám)

Ádám elmondta, hogy a BM szervezésében nagyon sok rendészeti bajnokság van, amelyeken igyekszik mindig ott lenni, hogy megmérettesse magát. Véleménye szerint egy rendőrnek kötelessége mindig topon lenni, mert bármikor adódhat olyan helyzet, amikor el kell kapni valakit (amihez elengedhetetlenül szükséges a futás), s mozgásképtelenné tenni (amihez jól jön a thai box és a BJJ) – humánus módon.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek