6 évnél régebbi cikk

Kutya a hőség(ben)!
Fehérvár Médiacentrum fotójaKutya a hőség(ben)!

Kutyatartóként jó, ha tudjuk, házi kedvenceink számára is megterhelő a szélsőséges meleg, ezért (is) fokozott figyelemre szorulnak! Mit tehetünk? Hogyan segíthetjük őket ebben a hőségben? Összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot, amivel nagyban segíthetjük ezeknek a kritikus napoknak a (közös) túlélését.
  1. Mindig legyen kedvencünknek friss, hűvös ivóvize!
  2. A hosszabb sétáltatásokat próbáljuk mindig reggelre vagy estére időzíteni!
  3. Ne hagyjuk kutyánkat az autóban! ÉLETVESZÉLYES!!!!
  4. Mindig biztosítsunk nekik árnyékos helyet, figyelve a napszaknak megfelelő területekre!
  5. A kint tartott kedvencek esetében a lebetonozott udvarrészt érdemes hideg vízzel fellocsolni, hogy ne legyen forró számára.
  6. Sétáltatásnál kerüljük az aszfaltos helyeket, hiszen a hőmérséklete ilyenkor sokkal magasabb, így megégetheti az állat tappancsát és az alhas részeit is!
  7. Ha kóbor állatot látunk, ne menjünk el mellette! Legyen nálunk mindig valami kis harapnivaló, víz és tálka, hogy segíteni tudjunk a bajbajutott állatokon! Ilyen esetben mindig értesítsük a helyi állatvédő/állatmentő szervezeteket!
  8. Nedves kendővel napközben többször is törölgessük a szőrét!
  9. Ha van a környéken kutyaúsztató, kedvencünk nagyon hálás lesz egy jó kis pancsolásért.
  10. Ha nincs a lakásban légkondicionáló, terítsünk le egy hatalmas, vizes frottírtörülközőt a földre! Ez jól tartja a nedvességet, és a kutya szívesen fekszik rajta.
  11. Ha kedvencünkön a hőguta jeleit vesszük észre – szapora lihegés, szédülés – azonnal kezdjük a hasánál hűteni, és hívjunk állatorvost, mert extrém esetben az állat bele is halhat a hőgutába! 

És amit nyilván mondanunk sem kell: felelősek vagyunk kedvenceinkért, nekünk kell megóvni és védeni őket!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek