6 évnél régebbi cikk

Mit tehetünk ha a kutya hányós az autóban?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMit tehetünk ha a kutya hányós az autóban?

Kutyával autóban? Sajnos nem minden gazdi számára természetes ez az utazási forma, ugyanis vannak olyan kutyák akiknek nehezebben bírja a gyomra a kocsikázást, de senki se csüggedjen, van megoldás!

Kedves Doktor Úr!

Nehéz helyzetben vagyunk, mert szeretnénk sokat kirándulni a kutyusunkkal, de nagyon rosszul viseli az autóban való utazást. Rendszeresen hány, és nem igazán tudjuk mit tehetnénk, ebben kérném a segítségét, mi lehet erre a megoldás?

Zita

Kedves Zita!

Nincs egyértelműen megbízható megoldási javaslatom, de több elvileg hasznos tanácsom igen:
1.Szoktatni rövidebb utakkal
2. Üres gyomorral utazni, főleg eleinte: etetés után nagyjából hat órával, vagy még távolabbi időpontban, az ivástól is  3 órát számolni, főleg eleinte (a táplálék megvonását a kutyák szervezete általában rendkívül jól elviseli egy napig, ha nem társul hozzá fokozott megterhelés)
3. Az utazáshoz kellemes élményt társítani, hogy a kutya örömmel várja: legnagyobb öröm egy másik kutyával való játék, de a kirándulás (szagok, ismeretlen terület) is nagyon alkalmas
4.Előtte kissé lemozgatni, hogy az izgalmát ne az autóban élje ki
5. Szoktatni az autóban való viselkedéshez, előre kijelölt és következetes helyválasztással (jobb első ülés előtt, hátsó ülés előtt vagy azon, csomagtartóban, ott fegyelmezés vagy akár póráz lekötésével)
6. Szoktatni a gazdát is a kutyával való autózáshoz: első a közlekedés biztonsága!
7. Klímával, ha a kutya nagyon liheg, mert a habbá vert nyál nyelése után könnyen hány
8. Szükség esetén állatorvosi vizsgálathoz kötötten gyógyszeres segítséggel.

Dr.Lorászkó Gábor

Az állatorvos válaszol című rovatunkat azért indítottuk, hogy segíteni tudjunk nektek, kisállataitokkal kapcsolatos kérdésekben. Ha bizonytalanok vagytok egy-egy témában, vagy csak kérdezni szeretnétek, azt megtehetitek a Facebookon privát üzenetben, vagy e-mailben az fmcponthu@gmail.com címen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek