6 évnél régebbi cikk

Éljen az ingyen wifi! – jók a lehetőségek Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotójaÉljen az ingyen wifi! – jók a lehetőségek Székesfehérváron

Rohamtempóban fejlődő világunkban az internet esszenciálissá vált, ennek szellemében Székesfehérváron több helyen is ingyenesen wifire csatlakozhatunk. Teszteltük a lehetőségeket.

Akár sürgős e-mailt kell küldenünk menet közben, akár belvárosi találkára várva próbáljuk elütni az időt okostelefonnal a kezünkben, egy kis ingyenes internet megkönnyíti a dolgunkat.

Persze sok étteremben, kávézóban ma már alap, hogy a vendégek rendelésük mellé adatforgalmat is kapnak, de néha nincs időnk vagy kedvünk beülni sehova. A következő hotspotok utcáról elérhetőek, könnyen, gyorsan és hatékonyan. Az elérési pontok tesztelésekor mindegyik helyen sokan tartózkodtak. A wifi kipróbálása nappal történt, öt különböző oldal betöltésével (Facebook, fmc.hu, google keresés, google találat megnyitása, hirkereso.hu). A teszt alatt a hotspotok mindegyike jó internetsebességgel működött.

Belváros

A város szívében az Országalmától a Vörösmarty Színházig bárhol elérhető az ingyenes wifi, stabilan és korrekt sebességgel. Tapasztalataim szerint a színháznál volt legerősebb a jel. A központilag menedzselt rendszer igyekszik persze elosztani az internetelérést úgy, hogy minden csatlakozó felhasználó megfelelő élményben részesüljön. Nyilván a kedvenc sorozatunkat ne a város szívében kezdjük el megnézni, de a rendszer tökéletesen hozza az elvárható szintet, vagyis mind az öt oldalt stabilan betöltötte.  

Ha sokan vannak is, gyors a wifi a Koronás Parkban (fotó: Bácskai Gergely)


Koronás Park

A többivel ellentétben a város szívétől kisebb távolságra eső játszótéren az ingyenes internetelérés a játékokkal együttműködő alkalmazások elérhetőségét kívánta eredetileg szolgálni, de bármilyen böngészést megfelelően szolgál. Nem mellesleg maga a játszótér különösen kellemes környezet. Az ingyenes wifi-szolgáltatás stabil, és megfelelően gyors, ráadásul a Belvárossal szemben itt kevesebben veszik egyszerre igénybe, ami mindenképpen előny. A játszótér területén minden oldal betöltött, sőt a park kapuján 50 méterrel túl is fogható volt a jel.

Alba Plaza

Kicsit kilóg a sorból működését tekintve a plazában fogható kapcsolat. Egy korlátozott rendszer működik itt, ami nagyjából száz percnyi ingyenes internethasználatot tesz lehetővé. Ez sok esetben persze több, mint elég. Akkor is, ha egy esős napon csak úgy behúzódunk és egy kávé mellett megnézzük, hogy az ismerősök éppen mit csinálnak, de akkor is, ha a barátnőnk elcibált egy kiadós vásárlásra, és mi kétségbeesetten várunk a próbafülke előtt.

További két helyen is próbálkoztam, ám sajnos kevés sikerrel jártam. Az autóbusz állomáson többszöri kísérlet után sem sikerült a fentiekhez hasonló stabil kapcsolathoz jutnom, először egy bejelentkezési oldalra vitt a rendszer, majd közölte: kapcsolat nem volt létesíthető. A vasúton pedig egyáltalán nem volt elérhető az ingyenes wifi. 

A fentieken túl – bár nem teszteltem – több bevásárlóközpont is kínál ingyen wifi-szolgáltatást a napi betevő megvásárlásához, így a Tescóban, az Auchanban és az Aldiban a sorok között sétálva nem csak a polcok kínálatát böngészhetjük.

Jó hír: Székesfehérvár tervezi további hotspotok létrehozására és a kapcsolat minőségének fejlesztését is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek