6 évnél régebbi cikk

Csodás panoráma, új jelkép a Velencei-tavon – így halad a Bence-hegyi kilátó építése
Fehérvár Médiacentrum fotójaCsodás panoráma, új jelkép a Velencei-tavon – így halad a Bence-hegyi kilátó építése

A kilátó várhatóan ősz végére teljes pompájában magasodik már a tó fölé, és tavasztól fentről is megcsodálhatjuk a látványt, amit a közel 20 méter magas épület kínálni tud. A várakozás idejére hoztunk drónvideót és helyzetjelentést az aktuális állapotról.

Hamarosan a külső betonréteg is felkerül a Bence-hegyi kilátóra, és jövő tavasszal a nagyközönség előtt is megnyílik a csodás velencei-tavi panorámát kínáló kilátó. A 80 millió forintos beruházás az 1988-ban elbontott, egykori olajfúrótorony helyére épül meg. A leselejtezett olajfúrótorony még 1965 novemberében került a Bence-hegy tetejére, és hamar a település szimbólumává vált, mint ahogy remélhetőleg az új kilátó is hamar azzá válik.

 

Ki ne emlékezne az egykori olajfúrótoronyra? (fotó: turistamagazin.hu)

Kruppa Gábor és Merkel Tamás nyertes tervének végeredménye egy közel 20 méter magas különleges formájú építmény lesz, amelynek a tetejére 118 lépcsőfok fog felvezetni. Útközben lesz néhány pihenő a torony belsejében futó csigalépcsőn, és egy ponton ki is lehet majd kukkantani a tó felé, mielőtt a teljes panoráma feltárul. Az építkezés tavaly nyáron indult, és ősszel már így nézett ki az épület madártávlatból:

Bár azóta az időjárás nem kényeztette el a kivitelezőket, az építkezés halad, és várhatóan ősszel véget is ér, tavasszal pedig már a nagyközönség számára is látogatható lesz a kilátó. 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek