6 évnél régebbi cikk

Andorrába készül Fehérvár spártaija
Fehérvár Médiacentrum fotójaAndorrába készül Fehérvár spártaija

Spartan Race. A világ egyik legkeményebb futóversenye, melyen nem csupán a táv, hanem az útközben elhelyezett akadályok leküzdése is embert próbáló kihívás elé állítja a résztvevőket. A modern kori spártaiak szeptemberben Andorrában feszülnek egymásnak egy Európa-bajnokság keretében, a mezőnyben a fehérvári Simon Attila is ott lesz.

A Spartan Race egy kívülálló számára őrületes kihívás, már-már súrolva a teljesíthetetlenség határait. Épp ez az azonban, vagyis a határok feszegetése, ami vonzóvá teszi sportot. Így van ezzel Simon Attila is, a fehérvári szoftverfejlesztő mérnök lassan egy esztendeje vált a spártai viadalok rabjává.

- Egy kedves barátunk mesélt arról, hogy elkezdett egy Spartan Race nevű sportot, de nagyon egyedül van, jó lenne, ha valaki beszállna mellé, így kezdődött a történet. Mondhatom, hogy megfertőzött vele, mert teljesen beleszerettem, meg tudod, így 50 felett kell valami elfoglaltság. Van hobbim, több is, például órákat is bütykölök, de ez egészen más! A sportot, a mozgást szeretem nagyon, fiatalként birkóztam, de ezen kívül nem volt semmi előképzettségem.

Simon Attila eddig két hazai versenyen vett részt, melyek olyan jól sikerültek, hogy kvalifikálta magát az andorrai Európa-bajnokságra, melyet szeptember közepén rendeznek majd.

A három méteres fal megmászása alapfeladat egy Spartan Race versenyen (Fotó: Simonné Matók Tünde)

- Életem első versenye Veszprémben volt, ez egy sprintszám volt, azaz 9 kilométeres táv 15 vagy annál több akadállyal. Ez az alap kategória, ennél csak hosszabb versenyek vannak jóval több akadállyal. A második kihívás Kazincbarcikán várt rám, na, ez már keményebb megmérettetés volt, hosszabb távval, több akadállyal. Hamuszürke arccal vonszoltam magam a célba, a feleségem azt mondta, 15 évet öregedtem. Itt második helyen értem célba korosztályomon belül, ezzel sikerült kvalifikálnom magam az andorrai Európa-bajnokságra, melyet szeptember 16-án rendeznek. Nem lesz könnyű 2000 méteres magasságban versenyezni, úgyhogy előbb kiutazunk, hogy megbarátkozzunk a viszonyokkal. Ez egy 20 kilométeres, 30-nál is több akadállyal nehezített megmérettetés lesz, ami alapból sem egyszerű, de magaslaton még nehezebb lesz.

Beszélgetésünk ezen pontján kértem meg Istvánt, segítsen belőni a Spartan Race helyét annak összetettsége miatt, hova is helyezzük a sportágak palettáján.

- Ez alapból azért futóverseny, de a feladatok és a körülmények miatt sokkal összetettebb. Ide nem elég futóedzésekkel készülni, az akadályok leküzdésében is jónak kell lenni, mert ezekből van olyan, amit mindenképpen le kell gyűrni, addig kell próbálkozni amíg nem sikerül, és vannak olyanok, melyeken ha rontasz, büntetést kapsz, ami 30 darab négyütemű fekvőtámasz. Nagyon lélekölő pillanat tud lenni, amikor 80%-ig elvégzel egy feladatot, és mondjuk egy kapaszkodás során leesel. Jön a büntetés, a 30 négyütemű fekvőtámasz, na, az brutálisan nehéz fizikailag és lelkileg egyaránt. A futás maga kevés ehhez, sokféle sportot érdemes bevenni a felkészülési időszakba. Tavaly elmentem egy korábbi profi ökölvívó barátomhoz, és őt kértem meg, hogy segítsen a felkészülésben, mert szoftverfejlesztő mérnökként a toll a legnehezebb tárgy, amit felemeltem. Az ő edzései nagyon hasznosnak bizonyultak, de egy sor más edzést érdemes kipróbálni, a lényeg, hogy a Spartan Race-re csak akkor szabad menni, ha a törzsizmaid kellően erősek.

Nem csupán szárazföldön, a vízben is teljesítendő feladatok várnak Simon Attilára. És ha nem sikerül, jön a 30 négyütemű fekvőtámasz.... (Fotó: Simonné Matók Tünde)

Brutálisan erős kihívás, mely rengeteg olyan pillanatot tartogat, amikor az ember azt gondolja, feladják az indulók. Ez azonban nincs így, mert Spartan Race indulói egészen más tudatállapotba kerülnek a versenyek alatt.

- Annyi endorfint, annyi boldogsághormont termel minden mozgás, hogy eszembe sem jutott egyik alkalommal sem, hogy kész, vége, befejezem. Pedig mindkét verseny nagyon kemény volt! Olyan akadályokat kellett leküzdeni, melyeket még azelőtt sosem láttam. A kötélmászás alap, de vannak tető alakú, hálóból készült akadályok. Magas palánkok, melyek 3 méter magasak, ezeken vagy át kell mászni, vagy át kell bújni alattuk, de úgy, hogy vízbe, sárba kell merülnöd hogy átjuss. Van gerelyhajítás, és persze a vizes akadályok. Aztán van olyan akadály is, hogy kapsz egy 40 kilós hátizsákot, amit egy meredek emelkedőn fel kell vinned egy bizonyos pontra, aztán jöhetsz vissza a kiindulási pontra, majd futás tovább. Rengeteg energiát emésztenek fel, de a célba érkezés pillanata mindent megér! Kívülről nem látszik, de lehet élvezni a Spartan Race versenyeket. Nehéz, pokolian nehéz, 11 hónapja csinálom, tehát még kezdőnek számítok, de kezd kisimulni az arcom. Kezdem megtalálni a futásban a saját ritmusomat, sokat tanultam az akadályokról is. Valahol egy kicsit megtaláltam magam ebben a sportágban. Biztos nagyon kemény lesz az andorrai verseny, de tudom, hogy képes vagyok teljesíteni, meg tudom csinálni!

 Összefoglaló egy tavalyi, párizsi versenyről. Kőkemény kihívás annak, aki belevág.

Simon Attila a nyár folyamán hazai környezetben készül, bevetve mindent annak érdekében, hogy teljesíteni tudja az andorrai pályát. Ahogy beszélgetésünk során megismertem, nincs kétség, rajta nem fog múlni semmi, legyőzi majd az akadályokkal teli hegyi pályát. Ugyanúgy, ahogy anno a spártaiak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek