6 évnél régebbi cikk

Magyar foci: epizódszerep is alig jut a fiataloknak
Fehérvár Médiacentrum fotójaMagyar foci: epizódszerep is alig jut a fiataloknak

Úgy tűnik, megfelelő anyagi háttérrel bírnak az élvonalbeli magyar labdarúgó klubok, legalábbis erre utalnak az úgynevezett "fiatal szabály" eddigi tapasztalatai. A Magyar labdarúgó Szövetség vastagon fizet a 20 éven aluli játékosok szerepeltetéséért, vagyis csak fizetne, mert eddig az látszik, a pénz nagy része a kasszában marad, hiszen a klubok nem erőltetik az ifjú titánok pályára küldését.

Az MLSZ az OTP Bank Liga 2017/2018-as kiírásában már átalakított premizálási rendszer szerint díjazza a bajnokságban szereplő klubokat. Idén amennyiben egy csapat az U20-as (1997-es vagy fiatalabb) játékosokra vonatkozó szabályozást betartja, illetve vállalja, hogy 33 mérkőzésből legalább 25-ben nem szerepel a csapatban háromnál több külföldi (a nemzetközi kupák szereplői továbbra is eltérhetnek ettől), mérkőzésenként mintegy 10 millió forinttal számolhat. Ez pedig magasabb a korábbi szezonok juttatásnál.

Nos, a fiatalok szerepeltetését tekintve az első négy forduló legnagyobb tapasztalata az, hogy a csapatok nem feltétlenül mennek rá az MLSZ prémiumára. Míg az NBII-ben már egy esztendeje is kötelező volt pályára küldeni a fiatal szabályozás alá eső játékosokat, addig az élvonalban csupán ajánlásként megfogalmazott kitételt tekintve alig találunk olyan csapatot, mely bízna az ifjoncokban. A kivételt talán a Haladás és a Vasas jelenti, ahol több fiatal is lassan alapemberré növi ki magát. Az ellenpélda a Paks és a Puskás Akadémia, e csapatoknál a négy bajnokin még egyetlen egy 1997. január elseje után született játékos sem lépett pályára.

Négy meccs, 23 perc: A Vidiben eddig Szabó Bence kapott lehetőséget a szabályozás alá eső fiatalok közül (Fotó: vidi.hu)

A Videoton is mindössze egy ilyen játékost szerepeltetett a bajnokság eddigi részében, a nyáron épp a Puskás Akadémiáról szerződtetett Szabó Bencét, aki a Vidi minden bajnokiján pályára lépett. A képet árnyékolja, hogy csupán epizódszerepet kapott a fiatal középpályás, a négy meccsen játszott 23 perce jól mutatja, hogy csak a hajrákban kapta meg a bizalmat Marko Nikolics vezetőedzőtől.

A "FIATAL SZABÁLY" ADATAI A 2017/18-AS BAJNOKSÁGBAN
1. forduló. 6 csapatban 10 játékos 799 percet játszott.
2. forduló. 7 csapatban 11 játékos 644 percet játszott.
3. forduló. 9 csapatban 16 játékos 863 percet játszott.
4. forduló. 7 csapatban 9 játékos 655 percet játszott.

A LEGTÖBBET JÁTSZOTTAK
1. Kiss Bence (Szombathelyi Haladás), Haris Attila (Balmazújváros) 360 perc, 2. Tóth Máté (Szombathelyi Haladás) 348 perc, 3. Murka Benedek (Vasas) 337 perc, 4. Óvári Zsolt (DVTK) 310 perc, 5. Herjeczki Kristóf (Budapest Honvéd) 251 perc, 6. Szivacski Donát (Vasas) 227 perc, 7. Kleisz Márk (Vasas) 180 perc, 8.Csernik Kornél (Ferencváros) 163 perc, 9. Tömösvári Bálint (Budapest Honvéd) 144 perc, 7.  8. Szűcs Kristóf (Újpest) 135 perc, 9. Szalai Attila (Mezőkövesd) 90 perc, 10. , Szabó Bence (Videoton) 23 perc, Vogyicska Bálint (Vasas) 12 perc, Petró Bence (Szombathelyi Haladás) 12 perc, Ternován Patrik (DVTK) 5 perc, Bíró Péter (DVSC) 5 perc, Csősz Richárd (DVSC) 1 perc.

GÓLSZERZŐ
1. Óvári Zsolt (DVTK) 1 gól, Haris Attila (Balmazújváros) 1 gól.

Az adatok forrása az utanpotlassport.hu.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek