6 évnél régebbi cikk

Elindul Székesfehérvár az Európa Kulturális Fővárosa címért!
Fehérvár Médiacentrum fotójaElindul Székesfehérvár az Európa Kulturális Fővárosa címért!

Megszületett a döntés: Székesfehérvár is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért. Ezt az augusztus 20-i ünnepi közgyűlésen jelentette be Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

"Semmi okunk a szégyenkezésre, sőt, szerénykedésre sem. Fehérvár gazdasági, értéktermelő ereje messze az átlag fölötti, lehetőségekben nincs hiány. Mindezekhez illően polgáraink jövedelmei, anyagi biztonságai is, magyarországi viszonylatban talán irigylésre méltó lehet. Szerencse és kitartó munka kell ahhoz, hogy a jövőben is érvényesüljünk." - méltatta városunk értékeit ünnepi beszédében a polgármester, amikor bejelentette: Székesfehérvár pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre.

Még májusban kérte Székesfehérvár lakóit a város vezetése, hogy mondják el véleményüket, induljon-e a város az Európa Kulturális Fővárosa címért. Széleskörű lakossági megkeresés indult: az érdeklődők szavazhattak a város honlapján és több újságban kivágható válaszlapot is közzétett az önkormányzat. Többen telefonon illetve elektronikus levélben mondták el véleményüket. Az augusztus 15-én zárult konzultáció során több mint háromezer-hétszáz fehérvári nyilvánította ki akaratát, a véleményt mondók 93%-a támogatta, hogy Székesfehérvár induljon el a pályázaton.

"A városvezetésnek határozott szándéka, és ezt tettekkel is bizonyítjuk, hogy Székesfehérvárt, a valamikori mezővárost, a jelen iparvárosát a térség, sőt az ország egyik kiemelkedő innovációs központjává, ehhez mérten pedig kulturális, szellemi gócpontjává tegye Mindennek eszköze lehet maga az EKF-pályázat." - emelte ki Cser-Palkovics András.

Székesfehérvár polgármestere a pályázat előkészítésére tíz szakértőből álló munkacsoportot hozott létre. A munkacsoport tagjai:

Balázs Mihály Kossuth-díjas, Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas építész, akadémikus, egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki Egyetem Középület-tervezési Tanszék valamint az Építőművészeti Doktori Iskola vezetője. A kortárs magyar építészet es építészképzés meghatározó személyisége, nevéhez számos, főként kulturális célú középület tervezése kötődik.

Batta András Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, egyetemi tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korábbi rektora. Főbb szenvedélyei: zenei tehetségek felfedezése és mentorálása, zenei ismeretek széleskörű terjesztése, új kulturális, zenei projektek megvalósítása.

Kristóf Anita, a Hungexpo vendégrendezvény értékesítési igazgatója, elsősorban nagy külföldi es belföldi rendezvények értékesítésében és levezénylésében vállal szerepet. Számos nemzetközi rendezvényen képviseli a Hungexpót.

Lantay Attila Pro Architectura-díjas, Hild János-díjas és Ybl Miklós-díjas építész, Székesfehérvár főépítésze. Korábban Fejér megye állami főépítésze volt, illetve dolgozott a Balatoni Főépítészi Irodán is. A székesfehérvári születésű főépítész tevékenysége során a városhoz való személyes kötődésére támaszkodva, saját elképzeléseit ötvözi a székesfehérvári nagy építész-elődök szellemi hagyatékával.

Lehrner Zsolt bankfiókvezető, gazdasági szakember, 19 éve dolgozik pénzügyi területen. Európa középvárosainak jó ismerője, büszke székesfehérvári gyökereire, míg a város kulturális életének népszerűsítését szívügyének tekinti.

Ruprecht László kreatív séf, gasztronómiai tanácsadó, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke. Magyarország jelentős és reprezentatív szállodáiban dolgozott. Tanult Franciaországban, Németországban, mesterkurzuson vett reszt Párizsban. Számos nemzetközi gasztronómiai eseményen, borvacsorán képviselte hazánkat, illetve a Köztársasági Elnöki Hivatal egyes díszétkezéseinek megalkotója.

Sebő Ferenc Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató, a hazai hangszeres népzenei és táncház-mozgalom egyik elindítója. A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjeként is tevékenykedett. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje polgári tagozatának kitüntetését is megkapta.

Szikora János Jászai Mari-díjas rendező, a Vörösmarty Színház igazgatója. A kortárs magyar színházművészet meghatározó személyisége, akinek több mint három évtizedes színházi életművét átütő erejű vizualitással es mélyreható elemző készséggel létrehozott előadások jellemzik. Igazgatása alatt a Vörösmarty Színházban az ország egyik legerősebb társulatát hozta létre.

Szőcs Géza Kossuth-díjas, József Attila-díjas és Babérkoszorú-díjas író, költő. Nehéz időkben kezdte mind költői, mind közéleti pályáját: Erdélyben, Ceausescu Romániájában. A diktatúrával aktív harcot vállaló szerző ma már rangos kitüntetések birtokosa, kultúrtörténeti kutatásokat végez.

Tóth Norbert kortárs művészeti tanácsadó, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Pályája során tizenegy ország több mint harminc jelentős múzeumában, kulturális intézményében mutatta be a kortárs magyar képzőművészetet, több mint háromszáz kortárs művészeti kiállítás kurátora volt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek