Partly cloudy12 °C
2020. február 17. hétfő Donát
Menü

Gleiwitz, a casus belli

Gleiwitz, a casus belli
Német katonák harcolnak a Gleiwitz melletti szénbányákban (Fotó: pinterest.com)

1939. augusztus 31-én a kora esti órákban egy rajnyi (hét fő), lengyel egyenruhába öltözött, különlegesen kiképzett SS-katona megtámadta az akkori lengyel-német határon fekvő sziléziai kisváros, Gleiwitz melletti német rádió-átjátszóállomás épületét. Szórványos lövöldözést, valamint egy lengyel nyelvű, radikálisan német-ellenes közlemény bejátszását követően hátrahagynak pár, ugyancsak lengyel egyenruhába öltöztetett, eredetileg magukkal hozott holttestet, majd visszavonulnak. Másnap hajnalban a Wehrmacht – a lengyel „agressziót” megtorlandó – átlépi a határt: elkezdődik a második világháború.

1939 nyarára az európai katonai és biztonságpolitikai helyzet ismerői számára teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy az (akkor még sorszám nélkül emlegetett) világháború utáni békeidőszaknak befellegzett. Egyre fenyegetőbb hangulatú, gyakran órákon át tartó beszédeiben Hitler minden alkalmat megragadott, hogy felhívja nemzettársai és a világ figyelmét Németország azon történelmi jogára, mely szerint a Harmadik Birodalomtól keletre húzódó területek a Reich lakóinak természetes életterét jelentik. Európa (és akkor még főleg Lengyelország) lélegzetvisszafojtva figyelt.

Az ötlet

A Führer már hetekkel korábban magához rendelte a különleges titkosszolgálati műveletek szakértőit, s megbízta őket egy olyan provokáció-sorozat kidolgozásával, melynek az volt az elsődleges célja, hogy a német közvéleményt a végletekig Lengyelország ellen hangolja. Az ötletgazda minden bizonnyal az SS első embere, Heinrich Himmler volt, de a részletek aprólékos kidolgozása Reinhard Heydrich SS-tábornok, valamint Heinrich Müller, a Gestapo főnökének nevéhez fűződik.

A kivitelezés

Az ötletbörze eredményeként megszületett a nem túl kreatív („Himmler”) fedőnevű műveleti terv, melynek értelmében az SS és a náci párt ellenőrzése alatt működő SD (Sicherheitsdienst = Biztonsági Szolgálat) lengyel egyenruhába öltöztetett emberei sorozatos támadásokat hajtanak végre német objektumok és érdekeltségek ellen a lengyel-német határ mentén. A titkosszolgálati szlengben „idegen zászló alatti”-nak nevezett akciók végrehajtásáért egy régi náci pártmunkás, bizonyos Alfred Naujocks lett a felelős, aki egykori műszerész-szakmáját még a harmincas évek elején adta fel a minden bizonnyal sokkal kifizetődőbb és változatosabb új szakterület, a piszkos műveletek kedvéért.

Gleiwitz, a casus belli

Alfred Helmut Naujocks (Fotó: Foro Segunda Guerra Mundial)

A részletek

Naujocksról rengeteg elmarasztaló dolgot lehet mondani, de azt a legnagyobb ellenségei is elismerik, hogy alapos ember volt. A már teljes gőzzel működő koncentrációs táborokból holttesteket vételezett, amelyeket lengyel egyenruhába öltöztetve a támadás helyszínén hagyott hátra, az ellenséges agresszió tárgyi bizonyítékaiként. Biztos, ami biztos alapon két nappal korábban elfogta a környék egyik legismertebb, németellenes lengyel nacionalistáját, Franciszek Honiokot, akit 31-én magukkal vittek és agyonlőttek, majd holttestét ugyancsak a rádióállomás tövében hagyták. Ily módon Honioké lett „a második világháború első halálos áldozata” cím kétes dicsősége.

Nemzetközi porhintés

Mivel akkor (szinte érthetetlen módon) még a nácik is adtak a látszatra, a német hadsereg autóbuszai másnap hazai és nyugati, főleg amerikai és brit újságírókat, valamint fotóriportereket szállítottak a helyszínre, bemutatni a brutális lengyel támadás során megrongált műszaki berendezést, valamint a szanaszét heverő (emlékeztetőül: lengyel egyenruhás) holttesteket. Az ott készült tudósítások már aznap délután megjelentek, az azokban az órákban már folyamatban lévő német katonai offenzíva mintegy igazolásául. A korszak gyanakvói hiába próbálták felhívni a figyelmet a helyszínen tapasztalható néhány furcsaságra, figyelmeztetéseik falra hányt borsónak bizonyultak.

A ló is megbotlik

Egy különösen éles szemű megfigyelőnek biztosan feltűnt volna például az az apróság, hogy a testeken látható egyik-másik lőtt seb nem is vérzett, ugyanis a lágerekből származó foglyok egy részét előzetesen méreginjekcióval végezték ki, majd halálukat követően lőttek beléjük. Lám, Naujocks sem gondolt mindenre, de a helyzet nem volt olyan, hogy kérdéseket lehessen feltenni. A Goebbels-féle tájékoztatási és propagandaminisztérium emberei az előre elkészített, és az újságíróknak előzékenyen átnyújtott hivatalos nyilatkozaton túl semmiféle további pontosításra nem voltak hajlandóak.

A hitleri válasz

A zsurnaliszták látogatásának időpontjában a távoli Berlinben, a Reichstag nagytermében éppen maga Adolf Hitler emelkedett szólásra, s hisztériás hangon harmincöt olyan határincidenst emlegetett, amelyek során „a varsói kormány által pénzelt lengyel bűnözők fegyvertelen német állampolgárokra támadtak”. A nemzetiszocialisták által uralt képviselőház közönsége nem is tehet mást, mint felállva tapsol és honfiúi büszkeségtől dagadó kebellel üdvözli a bejelentést, mely szerint „Lengyelországgal csak azon a nyelven lehet beszélni, amelyen hónapok óta ők szólnak hozzánk: a fegyverek és az erőszak nyelvén!”

Gleiwitz, a casus belli

Adolf Hitler a Reichstagban (Fotó: Blogspot/adolfhitlerbestpictures)

Apa! Kezdődik…

1939. szeptember elsején, a sokat emlegetett Molotov-Ribbentrop paktum aláírása után alig egy héttel, helyi idő szerint hajnali 4 óra 40 perckor a Wehrmacht páncélosai és a Luftwaffe gépei a tíz éve folyamatosan finomított Fall Weiss („Fehér Ügy”) fedőnevű háborús forgatókönyvnek megfelelően megtámadják Lengyelországot. A varsói kormánycsapatok mindössze öt hétig bírják az elképesztő túlerő elleni harcot. Október hatodikán, mintegy 16 ezer német, illetve 70 ezer lengyel halott és tízszer ennyi hadifogoly árán Lengyelország megszűnik létezni, a második világháború viszont még hat évig folytatódik…

Rajongj a Konteóblogért itt vagy csak simán olvasd itt.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Menekülő embercsempészt fogtak el a rendőrök
  Menekülő embercsempészt fogtak el a rendőrök
 • Új uniós haditengerészeti művelet indul az embercsempészet felszámolására
  Új uniós haditengerészeti művelet indul az embercsempészet felszámolására
 • Maroshegyen tartják az idei első szűrőnapot
  Maroshegyen tartják az idei első szűrőnapot
 • Nőtt a nevelőszülők száma
  Nőtt a nevelőszülők száma

A hét sztorija

 • Idén is nyomon követhetjük a gemenci gólyák életét
  Idén is nyomon követhetjük a gemenci gólyák életét
 • Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
  Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
 • A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet
  A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet
 • Február 28-ig lehet jelentkezni az Óperenciás mesemondó versenyre
  Február 28-ig lehet jelentkezni az Óperenciás mesemondó versenyre
 • Köztéri alkotás készül Áron Nagy Lajosról
  Köztéri alkotás készül Áron Nagy Lajosról
 • Letartóztattak egy férfit, akinél két kilogrammnyi kábítószert találtak
  Letartóztattak egy férfit, akinél két kilogrammnyi kábítószert találtak
 • Mabisz: a hárommilliárd forintot is megközelíti a februári viharszámla
  Mabisz: a hárommilliárd forintot is megközelíti a februári viharszámla
 • Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást
  Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást

Eseménynaptár

 • Trianon 100 – újabb öt előadással folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem
  Trianon 100 – újabb öt előadással folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem
 • A magyar őstörténet kaukázusi forrásaiból nyílt időszaki kiállítás
  A magyar őstörténet kaukázusi forrásaiból nyílt időszaki kiállítás
 • Továbbra is látogatási tilalom van a fehérvári kórházban
  Továbbra is látogatási tilalom van a fehérvári kórházban
 • Kampányt indított a kapcsolati erőszak ellen az Ökumenikus Segélyszervezet
  Kampányt indított a kapcsolati erőszak ellen az Ökumenikus Segélyszervezet
 • Májusra minden okmányirodában és kormányablakban lesz jelnyelvi szolgáltatás
  Májusra minden okmányirodában és kormányablakban lesz jelnyelvi szolgáltatás
 • Még egy hónapig lehet kérni az adóbevallási tervezet postázását
  Még egy hónapig lehet kérni az adóbevallási tervezet postázását
 • Délután erősen felhős, borult lesz az ég
  Délután erősen felhős, borult lesz az ég
 • Lásho Lecsó - jótékonysági koncert szombaton
  Lásho Lecsó - jótékonysági koncert szombaton
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. február 17.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. február 17.
 • Megfeleződött a hazai állomány - nagyon hasznosak a fecskék
  Megfeleződött a hazai állomány - nagyon hasznosak a fecskék
 • Hogyan tanuljunk idegen nyelveket okoseszközökkel
  Hogyan tanuljunk idegen nyelveket okoseszközökkel
 • Középpontban a jóllét – Egészségnap Maroshegyen
  Középpontban a jóllét – Egészségnap Maroshegyen
 • Házasság Hete - Berecz András mesemondó estje
  Házasság Hete - Berecz András mesemondó estje