6 évnél régebbi cikk

5+1 tipp: Mire jó a bodzabogyó?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
5+1 tipp: Mire jó a bodzabogyó?

Te is kazalszám szedted májusban a fehér bodzavirágot, hogy szörpöt készíts belőle? Tudtad, hogy a bogyóterméséből is sok finomságot készíthetsz? Ráadásul nagyon egészséges is, úgyhogy bodzaszüretre fel!

Ha azt hallod, hogy bodza, valószínűleg neked is fehér, jellegzetes illatú virág jut eszedbe elsőre, amiből hagyományosan finom szörpöt készítünk, de különféle édességekbe, akár fagyiba is fel lehet használni. Azt viszont kevesen tudják, hogy a bodzának nem csak a virágát, hanem a termését is rengeteg dologra használhatjuk. Amíg mi többnyire mindkettőt simán csak bodzaként emlegetjük, addig az angol nyelvben két elkülönült kifejezéssel illetik őket: elderberry a bodzabogyó, és elderflower a bodzavirág. A nálunk legelterjedtebb fekete bodza bogyója most érik, és számtalan finomság készíthető belőle.

Ahogy az organicfacts.net cikke is remekül összefoglalja, a fekete bodza rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vasban, káliumban, rézben, magas a C- , B-  és A vitamin tartalma, bővelkedik rostokban, antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő hatóanyagokban. Ezáltal többek között a torokfájás és a hörghurut kiváló ellenszere. Adunk néhány tippet, mi mindent készíthetsz belőle:

1. Bodzabogyó szirup

Italok ízesítésére is használhatjuk a bodzabogyóból főzött szirupot, de akár a téli időszakban immunerősítőként is alkalmazhatjuk, ha eszünk belőle minden nap egy evőkanállal. Sőt, palacsintára is kenhetjük!

2. Bodzabogyó lekvár

A receptmuves.hu receptje szerint három és fél kiló bogyóból másfél liter lekvárt tudunk főzni. Semmi különös hozzávaló nem kell hozzá, a gyümölcsön kívül cukor, víz, és citromlé, citromsav és egy kis fixálóanyag.

3. Feketebodza bor

Tudtad, hogy a bodzabogyóból készült bor annyira népszerű, hogy Elton John még dalt is írt róla? Így hangzik:

 Egyébként a bor így készül:


4. Feketebodza fagyi mogyoróval

A briocheblog.com-on bukkantunk rá annak a titkára, miként készítsünk utánozhatatlan fagylaltot bodzabogyóból és mogyoróból. A hozzávalókat nem nehéz beszerezni, és nagyon csábítóan is hangzanak: mascarpone, habtejszín, mogyoró, bodzabogyó kerül bele, és az ínyencek egy kis likőrrel is megbolondíthatják.

5. Almás- bodzabogyós muffin

Hohó, és ki ne hagyjuk azt az édességet, ami gyakorlatilag minden bogyós vagy savanykás gyümölcsből finom, már-már kötelező elkészíteni. Ez pedig a muffin. Nekem a sutidoboz.hu receptje tetszett meg, mert könnyen követhető, és nagyon biztatóan néz ki a végeredmény.

+1: Arcpakolás bodzabogyóból

Most itt ecsetelhetném, hogy Amerikában még pillecukrot és gumicukrot is készítenek bodzabogyóból, de hagyjuk abba az édességfalást, és koncentráljunk inkább a szépségünkre. Ez a termés ugyanis nem csak belsőleg, hanem külsőleg is jót tesz nekünk: Nem véletlen, hogy több kozmetikai cég is használja arckrémek és ápoló pakolások alapanyagaként. Házilag is elkészíthetsz hasonlót: a villával összetört bogyókhoz egy kis joghurtot és mézet keverve kend a bőrödre.

(Fotó: pinterest.com)

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek