6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Mangalica Fesztivál, Börgöndi Repülőnap és Csókakői Várjátékok
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Mangalica Fesztivál, Börgöndi Repülőnap és Csókakői Várjátékok

Azonnal ki kell pihenni ezt a hetet! Elkezdődött az iskola, az óvoda, meg a minden. Oda a nyár, jött helyette azonnal valami nyálkás, szürke, hideg izé. Na jó, nevezzük ősznek. Viszont a hétvége... na, az elég menő lesz a Mangalica Fesztivállal, Börgöndi Repülőnappal, Csókakői Várjátékokkal, fényfestéssel és egy jó kis horrorfilmmel a mozikban.

Fesztivál: XIX. Csókakői Várjátékok
Mikor?: Szeptember 8-10., péntek-vasárnap
Hol?: Vár, Csókakő

Jönnek a törökök! És nem kebabot hoznak, hanem szablyákat! Azért aggódni nem kell, garantált, hogy a csókakői vitézek megállítják őket. Ami Fehérvárnak a Királyi Napok tíz napja, addig ez Csókakőnek a Várjátékok hétvégéje. Aki szereti a középkor hangulatát, kíváncsi arra, hogy tényleg tudnak-e a magyarok lóról hátrafelé nyilazni és néhány komolyabb kardos csörtét is testközelből nézne meg, annak éppen három napja lesz arra, hogy a nem túl messzi várig elautózzon. Az időjáráson nem fog múlni, a hétvégén állítólag igazi vénasszonyok nyara vár ránk.

Gasztronómia: Mangalica Fesztivál, Kiállítás és Vásár
Mikor?: Szeptember 8-10., péntek-vasárnap
Hol?: Piac tér

Azért leszünk ott, mert a mangalica egészségesebb. Egyáltalán nem azért, mert szeretjük a sült kolbász, a véres-, májas-, rizses- akármilyenes hurka, a frissen sült tepertő, a hagymás vér, a csülök vagy kolbász, szalonna és sonka három napig a Plaza előtti téren mindent körbelengő illatát. Nem, egyáltalán nem azért. Mert mi egészségesen szeretnénk táplálkozni, azért. De ha már ott van ez a sok finomság, ember legyen a talpán, aki legalább egy kicsit nem vásárol belőlük. Egyébként is, évente egyszer belefér. Meg amit elvitelre veszünk. Az év egyik legjobb gasztronómia fesztiválja újra Fehérvárra jön ezen a hétvégén, de mi egyáltalán nem azért leszünk ott. Egy-ál-ta-lán nem azért.

Itt olvashatod el beszámolónkat a tavalyi Mangalica Fesztiválról: Mit ér meg egy szombat délután? - Árérzékeny beszámoló a Mangalica fesztiválról

Véres hurka és kolbász a tavalyi Mangalica Fesztiválon (Fotó: fmc.hu)

Gyerekprogram: Nyárbúcsúztató Családi Nap
Mikor?: szeptember 8., péntek 16:00-19.00
Hol?: Családok Ligete (Rác utcai Skanzen mögötti füves terület)

Pénteken négykor dobd el a tollat (vagy a céges laptopot), és meg se állj a Skanzenig. Ekkor kezdődik ugyanis az igazi super last minute nyárbúcsúztató, ami garantáltan az utolsó lesz ebben az évben. Csapd a hónod alá a gyerekedet is, mert lesz itt tűzoltó bemutató, állatsimogató, ugrálóvár, trambulin és a minden gyerekprogramok netovábbja: csillámtetkó-készítés. Az ügyességi játékokon majd szépen elfárad mindenki, és végre te is úgy érezheted majd, hogy a kicsit fárasztó első tanítási hét után ezt a nyarat becsülettel sikerült elbúcsúztatni. De úgy istenesen.

Ugrálóvár - képünk illusztráció (Fotó: vecseshirek.hu)

Fesztivál: Börgöndi Repülőnap
Mikor?: Szeptember 10., vasárnap 08:00.
Hol?: Börgöndi Repülőtér, Börgönd

Ha van vasárnap, aminek az időjárásért rimánkodni érdemes, akkor az a Börgöndi Repülőnapé. Ki szeretne úgy az égre nézni, hogy közben kövér esőcseppek koppannak a homlokán? A kánikulát kihagyjuk, köszönjük, de egy kellemes kirándulóidővel kiegyeznénk, miközben az égen a napjaink légi csúcstechnikája és a régi idők csodái mutatják be azt, amitől ez lesz a hétvége egyik legjobb programja az országos felhozatalt is figyelembe véve. Az igazán rutinosak eleve székkel érkeznek, a még náluk is menőbbek egyenesen a fűben fekve követik az eseményeket. Persze azért függőlegesben is érdemes körülnézni.

Itt olvashatod el beszámolónkat a tavalyi Börgöndi Repülőnapról: Jó volt a műsor, csak majdnem szomjan pusztultam - Ilyen volt a Börgöndi Repülőnap 

Kevés jobb dolog van, mint fűben fekve nézni a Börgöndi Repülőnap programjait (Fotó: fmc.hu)

Fény: Fényfestés a Mauzóleum Homlokzatán
Mikor?: Szeptember 8-9., péntek-szombat 20:00, 20:30, 21:00
Hol?: Nemzeti Emlékhely

Azt mondják az őszre, hogy a színekben talán leggazdagabb évszak. Az évszak első hónapjában erre minden pénteken és szombaton este rá tudnak tenni még egy lapáttal: elképesztő fényfestéssel várnak minden sétálót, ámulni vágyót a Nemzeti Emlékhelynél, ahol a Mauzóleum homlokzatát borítják színbe és fénybe minden szeptemberi pénteken és szombaton 20:00, 20:30 és 21:00 órakor.

Mozi: Az
Mikor?: Szeptember 7-től
Hol?: Cinema City Alba

Néhány hónapja még mindenki azzal volt elfoglalva, hogy mennyire félelmetes teremtmények is a bohócok. Erre most milyen filmért van mindenki megzavarodva? Hát persze, hogy egy bohócos horrorért! Ki érti ezt? Jó esetben mondjuk Stephen King, akinek a regényéből immár második alkalommal készült film. Ezúttal két óra tizenöt percen keresztül lehet kapaszkodni a moziszékek karfájába a gyerekevő bohóc, Krajcáros, és az őt megállítani kívánó kisvárosi gyereksereg sztoriján. Az év egyik legjobban várt filmje erősen 18-as karikás lett, de azoknak, akik szeretnek pénzt áldozni arra, hogy féljenek, mindenképpen kötelező programnak tűnik.

Zene: Red Hot Chili Peppers & Green Day Tribute Night
Mikor?: Szeptember 9., szombat 20:00.
Hol?: Nyolcas Műhely

A dolgok jelenlegi állása szerint sem a Green Day, sem a Red Hot Chili Peppers nem fog soha Fehérváron koncertezni. Persze azért ne adjuk fel, hiszen pár éve ki gondolta volna, hogy egyszer majd a Faithless vagy éppen Alice Cooper koncertjét hallgathatja az erkélyén állva? Vagy a színpad előtt. Viszont addig, amíg az a néhány év eltelik (és a fent említett két zenekar fellépti díja jelentősen nem csökken), addig maradnak az olyan jónak ígérkező tribute zenekarok bulijai, mint amilyen most szombaton várható a Nyolcas Műhelyben. 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek