6 évnél régebbi cikk

Szavazz te is az Év Fájára!
Fehérvár Médiacentrum fotója
evfaja.okotars.hu
Szavazz te is az Év Fájára!

A délegyházi vadkörtefa, esetleg a szentkirályi hazaváró nyár vagy netalántán Zengővárkony hős szelídgesztenyéje idén a kedvenced? Tizenhárom csodás fa tizenhárom különleges történettel verseng idén az Év Fája címért. Szavazz te is!

Magyarországon 2010 óta választhatjuk ki minden évben a kedvencet az Ökotárs Alapítvány Év Fája versenyén. És ahogy írják, nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.

Idén a zsűri tizenhárom csodálatos fát, tizenhárom különleges történetet szavazott be a döntőbe, és mostantól csak rajtunk áll, hogy melyikük kapja majd 2017-ben az Év Fája címet. Október 15-ig lehet a szavazatokat leadni, és ha ide kattintasz, akkor mindegyik döntős fát és a történetét is megismerheted, majd szavazhatsz is kedvencedre.

A győztes, vagyis Magyarország kedvenc fája pedig elindulhat az Európai Év Fája címért is, ahol többek között Anglia, Észak-Írország, Lengyelország vagy Spanyolország fáival versenghet majd a címért.

És álljon itt kedvcsinálóként az én személyes kedvencem története: 

A délegyházi vadkörtefa

"A kb. 450 éves vadkörtefa Délegyháza Község címerében is benne található és 1999. év óta helyi védettséget is élvez. A nép hagyománya szerint a tatárjárás idejében ennek a fának az elődjének árnyékában pihent meg az akkor Magyarországon portyázó tatár sereg fővezére Batu kán. A kán a fa hűvös árnyékában verte fel sátrát és itt ülve hozta meg az elítélt magyar rabok halálos ítéletét.

A hagyomány szerint a kivégzett rabokat gúlába rakták, mivel akkoriban "felfelé" temetkeztek. A régi temetőt "Taligás dombnak" nevezték el, amely a mai napon is megtalálható Délegyházán, a vadkörtefától mintegy 500 m-re a volt Görgey birtok szomszédságában. Elbeszélések szerint a talaj itt a mai napig üregesen kong a korábbi temetkezések miatt.

Az utóbbi években a fa állapota sokat romlott, az időjárási tényezők miatt egy ága le is tört, így önkormányzatunk 2014. évben elvégeztette a FAKOPP 3 D műszeres vizsgálatot. Mivel a vizsgálat megállapította, hogy a villásan elágazó és kettéhasadt törzs mindkét része odvas, így a két törzset két-két menetes szárral összefogatták a teljes széthasadás megóvása érdekében. A fa két, majd három irányból alátámasztást "mankót " is kapott.

A falu lakosai annyira szeretik az öreg fát, hogy a vihar által letört ágat sem dobták ki, hanem abból Délegyháza kitüntetett polgárainak készítenek emléktáblákat és egy emlékoszlop is kialakításra kerül belül, amelyet a régi Piróth Kastély (jelenleg Művelődési ház) udvarán helyezünk el.

A tavalyi évben még termést is hozott az idős fa, melyről fénykép is készült."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek