6 évnél régebbi cikk

Van cefrefőző jegyed? - Fejérben kicsit túltoljuk
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Van cefrefőző jegyed? - Fejérben kicsit túltoljuk

Lassan leérik minden gyümölcs, amit pedig megmentettünk a gyerekektől, unokáktól és a lekvárfőző üsttől, mehet a cefrébe. Idén Fejérben a sárgabarack és a szilva jól teljesített, de szívesebben főzzük le otthon.

A magyarok egyébként sem aprózzák el, több mint nyolcmillió liter ötvenfokos pálinkát főzettek tavaly a gazdák és a gyümölcstermesztők az ország szeszfőzdéiben – a Magyar Idők adatai szerint. Ha magunk is szeretnénk egy kis hazait készíttetni, Fejér megyében öt helyen is megtehetjük, bár úgy tűnik a nagyjából 1600 forintot, ami egy liter pálinka kifőzésének ára a közteherrel együtt, már egy kicsit sokalljuk.

„Körülbelül két hete beindult a szezon nálunk is, eddig azt látjuk, a sárgabarack és a szilva termése lett idén a legjobb, de összességében várhatóan ebben az évben sem lépjük túl a tavalyi forgalmat, mint ahogy már évek óta csökkenést tapasztalunk” - mondta el Sütő László szabadbattyáni főzőmester.

Vagyis hozzuk az országos trendet, egyre inkább otthon főzzük le a párlatot, és az adóhatósághoz beérkezett adatok szerint Fejér megyében jócskán túl is lépjük az országos átlagot, kézenfogva Pest és Baranya megyével. Merthogy 2016 óta kötelező a helyi önkormányzatoknál bejelenteni, ha főzőberendezést vásárolunk. (Székesfehérváron "csak" 185 bejelentett üst van, úgyhogy rendesen körbe kell kérdezni a szomszédokat. - szerk.)

Ráadásul nem dőlhetünk hátra a karosszékünkben a friss nedű csepegésén nyugtatva a beszerzés/bejelentés/előkészületekben megfáradt szemünket. Nem, nem, tavaly január óta úgynevezett párlatadójegyet is be kell szereznünk, ha be is akarjuk izzítani az új, saválló csodánkat. És itt jön a csavar: ezt már a NAV-tól kell kérnünk, egy liter pálinka előállításáért 700, jó magyar forintnyi ellenértéket kell leszurkolnunk még a munkálatok megkezdése előtt. Idén eddig országos szinten harmincháromezer cefrejegyet váltottunk meg, nem kevesebb mint 23 millió forint értékben, a tavalyi évben pedig ennek kicsit több mint háromszorosa volt a teljesítményünk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek