6 évnél régebbi cikk

Pénteken Kutatók Éjszakája - Neked is ott a helyed!
Fehérvár Médiacentrum fotójaPénteken Kutatók Éjszakája - Neked is ott a helyed!

Kíváncsi vagy hogyan zajlik egy kutatás? Mit csinál egy igazi kutató, milyen váratlan helyzetekkel kerül szembe munkája során? Ha van pár megválaszolatlan kérdésed, akkor neked is ott a helyed pénteken a Kutatók Éjszakáján, ami idén is tárt karokkal várja az érdeklődőket minden korosztályban Székesfehérváron.

Idén színesebbnél színesebb programokkal vár mindenkit a Kutatók Éjszakája Székesfehérváron! Az országos rendezvény a "kutatói kulisszák" mögé enged betekintést: feltárja a kutatás menetét, részleteit és esetleges akadályait is bemutatja, nem utolsó sorban pedig a kutatói életpálya népszerűsítése a fő célja a fiatalok körében. 

Grundfos Magyarország Gyártó Kft.

A Grundfos fehérvári épületén belül több programon is részt vehettek. A GMH4 gyárcsarnok 17, 18, 19, és 20 órától kezdődően Éjszakai gyártúrát szervez, amely a Grundfos szivattyúk rejtelmeit tárja a résztvevők elé. Nagyon fontos, hogy csak előzetes regisztrációt követően lehet részt venni a túrán!

A GMH4 laborban található az Európában egyedülállónak számító 1500 m3-es tesztmedence, melynek legmélyebb pontja 14 méterrel a padlószint alatt van. Ezt is megtekintheted az Egy labor kémcsövek nélkül című előadáson, ami többek között arra is választ ad, mi minden található egy laborban a kémcsöveken túl.

Felugorhatsz a Grundfos energia bringájára, és kipróbálhatod elég erő van-e benned ahhoz, hogy üzemeltess egy Grundfos szivattyút! A GMH4 recepcióján 17 órától egészen 22 óráig részt vehetsz az Arkhimédesz nyomában címet viselő túrán.

A GMH4 Richter Gedeon terembe is benézhetsz, szintén 17 és 22 óra között, ahol Ügyességi sarkot rendeznek be. A kéziszivattyú elkészítésétől egészen a nyaklánckészítésig mindent kipróbálhatsz!

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 

A Székesfehérvári Regionális Élelmiszerlánc Laboratórium Földszintjén: Ízek, szagok, színek felismerése, érzékszervi vizsgálatok bemutatása vár kicsiket és nagyokat, valamint a Trichinella vizsgálat menetébe is betekintést nyerhettek, ahol sertéshúsok mikroszkopikus vizsgálatára van lehetőség. A bemutatók előzetes regisztrációhoz kötöttek!

Szintén a Laboratóriumban, viszont a Földszint helyett a mikrobiológiai részleg első emeletén választhattok két érdekes esemény közül:  Baktériumok, penészek megfestett készítmények bemutatása, illetve Állati eredetű alkotórészek meghatározása takarmányból mikroszkópos vizsgálattal. Az előbbin csont-, toll-, húsizomrost-, vér-, pikkely-, szőr-részek azonosítását próbálhatjátok ki, míg az utóbbin különböző élelmiszerekben vizsgálhattok baktériumtörzseket és penészeket. A bemutatók előzetes regisztrációhoz kötöttek!

(Fotó: mucsarnok.hu)

Óbudai Egyetem - Alba Regia Műszaki Kar

Az Alba Regia Műszaki Kar 17 órától egészen 22 óráig programokat kínál a kutatás iránt kíváncsiskodóknak. Sok más mellett Játszóház, Kincskeresés okostelefonnal, 3D nyomtatás vagy Robotverseny közül is választhattok. Akármelyik mellett is döntötök, a szakmai tapasztalat és az életre szóló élmény garantált!

Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló

A Csillagvizsgáló teraszon például 18 óra 30 perctől kezdődik a Napnyugta és a kapcsolódó légköri jelenségek szabad szemes megfigyelése és magyarázatuk. A Természettudományok világában barangolhatnak a résztvevők, választ kapva arra a kérdésre, hogy Miért kék az ég?, Miért vörös a kelő és nyugvó Nap?, és egyáltalán Ott van-e az égitest, ahol látjuk?

Az Előadóteremben az egyik érdekes előadás a 20 órától kezdődő Tömegvonzás kimutatása - házilag. A fél órás program beszámol egy házi körülmények között sikeresen elvégzett tömegvonzás mérésről, és az odáig vezető rögös útról.

Tiszta idő esetén a Kupolában is sor kerül két bemutatóra. Mindkettő távcsöves bemutató. 17 óra 30 perctől a Nap és napfoltok, 20 óra 30 perctől pedig az éjszakai napfoltok kerülnek górcső alá.

A Kutatások Éjszakája hivatalos YouTube csatornája is elérhető lesz idén. A kutatásokhoz fűződő legfrissebb hírekért és eseményekért keressétek a Kutatások Éjszakája - Sci News-t a YouTube-on, illetve látogassatok el az esemény hivatalos honlapjára is!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek