6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Móri Bornapok, Augustalia és Szárnyas fejvadász 2049
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Móri Bornapok, Augustalia és Szárnyas fejvadász 2049

Már az önmagáért beszélne, ha csak felsorolnánk a hétvégén esedékes programokat, de azért mindenhez fűzünk egy-két jó szót (meg képet és videót). Lehet majd jó célok érdekében sétálni (mellrák elleni kampány és állatvédelem), a mozikban két nagyon jónak ígérkező filmet is csütörtök óta játszanak (Szárnyas fejvadász 2049 és Borg/McEnroe), de a hétvégi mindent vivő bulinak a Móri Bornapok ígérkezik.

Bor: Móri Bornapok
Mikor?: Október 4-8., szerda-vasárnap
Hol?: Mór

Ha október első hétvégéje, akkor 1934 óta hagyományosan Móri Bornapok. Bár az elmúlt évtizedek alatt bőven eltávolodott a rendezvény attól, hogy csak egy mezei borfesztiválként vagy szüreti felvonulásként aposztrofáljuk. Sokkal inkább egy nagy, őszközepi, családi-baráti ereszdelahajamról van itt szó, hiszen a program szerint is a bor és a szőlő mellett nagy hangsúlyt helyeznek a koncertekre (pl. szombaton este nyolckor Wellhello, vasárnap fél kilenckor Punnany Massif), sportrendezvényekre (pl. szombaton délelőtt tíztől csilletoló verseny) vagy a néptáncosok fellépéseire. Már csak egy dolog kell ahhoz, hogy a hétvége országosan is kiemelkedőnek ígérkező programja parádésan süljön el: a jó idő.

Fesztivál: Augustalia
Mikor?: Október 7., szombat 10:30-
Hol?: Gorsium Régészeti Park, Tác

Itt a vége, ennyit tudott ez az idei nyár. Utolsó utáni jel, hogy eljött az évadzáró rendezvény ideje a táci Gorsium Régészeti Parkban is. A római kori szezonzárón lesz egy kis borünnep, valamint fellép a Familia Gladiatoria Pannonica és Weixelbaum Laura. Jó idő esetén érdemes csak elindulni, ellenkező esetben a rendezvény úgyis elmarad. 

Nők: Mellrák elleni séta
Mikor?: Október 7., szombat 11:00
Hol?: Országalma

Itt az október és ezzel együtt mindenhol megjelenik a kis rózsaszín hurok. Még az NFL, az amerikaifoci-bajnokság játékosai is itt-ott rózsaszínben pompáznak, és a mellrák elleni küzdelemre hívják fel a figyelmet. Márpedig ha arrafelé ennyire fontos ügynek tartják ezt, akkor mit mondhatunk mi Fehérváron? Mondjuk azt, hogy szervezünk egy sétát a megfelelő színű léggömbökkel szombat délelőttre. A program végén pedig szakemberek magyarázzák el az (ön)vizsgálatok fontosságát és lényegét az Országalmánál felállított sátrakban. 

(Fotó: szekesfehervar.hu)

Állatok: Fehérvár fényei - fáklyás felvonulás az Állatok Világnapja alkalmából
Mikor?: Október 7., szombat 19:00
Hol?: Fehér Palota

Ahogy ezen a hétvégén mindenki, úgy a HEROSZ is a jó időben reménykedik. Senkinek nincs kedve ugyanis bőrig ázni, fázni, aki részt vesz majd a szombat esti fáklyás felvonuláson, ahova gazdikat és kedvenceiket egyaránt várják. A cél: közösen felhívni a figyelmet az állatokra, az állatvédelemre, ha már ők magukért úgysem tudnak szót emelni. A séta előtt egynapos plakátkiállítás nyílik a Fehér Palota emeletén az Állatok Világnapja alkalmából, a felvonulás végén a Magyar Király Szálló előtt tűzzsonglőrök és fényfestők zárják a programot. 

A Fehér Palotától indul a menet, de a Belvárost is érintik (Fotó: szekesfehervar.hu)

Koncert: Firkin
Mikor?: Október 7., szombat 20:00-
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Akkor szombat este boruljon zöldbe a város! Jönnek ugyanis az írek - na jó, nem igaziak, de a zenéjük mindenképpen az. A Paddy and the Rats egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de Fehérvárra ezúttal a kelta punk másik magyar képviselője, a Firkin érkezik most szombaton és biztosan kirúgják a ház oldalát. Ami tuti lesz: önfeledt buli, hatalmas tánc és ugrabugra. Ami biztosan nem lesz: csend, rend és fegyelem. Ha csak egy ír bulira mennél el ebben az évben, akkor ez legyen az.

Mozi: Szárnyas fejvadász 2049
Mikor?: Október 5-től
Hol?: Cinema City Alba

A Szárnyas fejvadász második része hatalmas siker vagy óriási bukás lesz, középút egyszerűen nincs. Amikor egy olyan kulltikus film 35 év múlva kap folytatást, mint az 1982-ben bemutatott eredeti, elég sokminden eszébe jut az embernek, de az biztosan, hogy valaki irgalmatlan sok pénzt akar keresni a folytatással. Ez minden bizonnyal így is lesz, hiszen a replikánsok után kutató jövőbeli zsaruk/fejvadászok sztorija az eredeti bemutató idején is nagy siker lett. Ha másért nem, már ezért biztosan egy jó darabig teltházas termekre érdemes készülni a mozikban. Az előzetes kritikák alapján a film sztorija is nagyon jó lett, a látványvilága pedig annyira lenyűgöző, hogy a kritikusok szinte kötelezővé tennék az IMAX-es verzió megtekintését minden rajongónak. Ja, és ne feledjük el, hogy egyes jeleneteket Budapesten forgattak, szóval a film egy kicsit a miénk is.

Mozi: Borg/McEnroe
Mikor?: Október 5-től
Hol?: Cinema City Alba, Barátság mozi

Aki sok filmet néz, annak a címről biztosan a Frost/Nixon jutott eszébe, ami elég jól sikerült darab. Ha a Borg/McEnroe csak megközelíteni tudja azt a szintet, már megéri jegyet venni rá. Az utóbbi időben ráadásul nagyon helyesen újraértelmezik a sportfilmeket és szerencsére egyre jobbak is születnek. Ha pedig valami Skandináviából indul, az rossz egészen biztosan nem lehet. A '80-as évek egyik legnagyobb teniszcsatája a világ akkor legjobbja, a svéd Björn Borg és a fiatal amerikai, John McEnroe között zajlott. Borg zsinórban négy megnyert wimbledoni döntő után kiégve, fásultan, az összeomlás határán készült az ötödikre, ahol a mindössze 20 éves és nagyon tehetséges, feltüzelt McEnroe volt az ellenfele.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek