6 évnél régebbi cikk

A Videoton a legértékesebb magyar cég a Forbes szerint
Fehérvár Médiacentrum fotójaA Videoton a legértékesebb magyar cég a Forbes szerint

A tisztán magyar tulajdonú cégek között tarolt a székesfehérvári Videoton, ráadásul az ország tizenharmadik legnagyobb munkaadója is. A Forbes listáján van még néhány érdekes ismerős.

Videoton, MPF Holding, Nitrogénművek - így kezdődik a Forbes 100-as listájának eleje, ahol a legértékesebb teljesen magyar tulajdonú vállalatokat gyűjtötték össze. Nem kevés pénzről beszélünk, ha úgy döntenénk, hogy mindet szeretnénk, 2035 milliárd forintot kellene most fizetnünk, de a cégek bevétele is hasonló nagyságrendű a Forbes szerint: 2278,5 milliárd forint.

A magyar Forbes két hónapig dolgozott a listán a Concorde MB Partners munkatársaival, és közben több mint háromszázötven magyar cég mérlegét – a konszolidáltakat is – nézték át. Így született meg a végeredmény, az első helyre a Széles Gábor többségi tulajdonába, illetve Lakatos Péter és Sinkó Ottó érdekeltségébe tartozó székesfehérvári Videoton került. A cég értéke 212 milliárd 266 millió 514 ezer forint. A vállalat pedig az ország tizenharmadik legnagyobb munkaadója.

Van még néhány környékbeli ismerős a listán, hiszen a közeli, pétfürdői Nitrogénművek a harmadik helyre futott be, a másik Videoton név alatt futó székesfehérvári reménység, a Videoton FC focicsapatában is érdekelt Garancsi István építőipari cége, a Market Építő Zrt. pedig a huszonkettedik lett, míg a sikeres tendereiről ismert Mészáros és Mészáros Kft. a negyvennegyedik helyet foglalja el.

Még egy érdekes tényt is közöl a Forbes: a 100-as listán szereplő cégek 45%-a az első országgyűlési ciklus alatt alakult – bár egy részük már a rendszerváltás előtt is létezett. Ez azt jelenti, hogy a 2017-ben legértékesebb vállalkozások majd fele legalább 25 éves, feltörekvő IT cégeket például alig találunk köztük.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek