6 évnél régebbi cikk

Párszázas termékek Kínából: minőség vagy vacak?
Fehérvár Médiacentrum fotójaPárszázas termékek Kínából: minőség vagy vacak?

Bevallom őszintén nem rajongok a kínai, vagy inkább fogalmazok kevésbé bántóan, a távol-keleti gagyikért. Amikor még csak kezdtek elszaporodni kis hazánkban a kínai olcsó üzletek, akkor jellemzően a gagyikkal volt tele a kínai shop. Aztán változtak az igények és kezdtek rájönni a kínai bizniszmenek is, hogy a tisztán gagyiból nem lehet megélni.

Csak azért szummáztam ezt így az elején, mert így talán jobban érthető lesz az, ami mostanság a neten megfigyelhető. Gondolom nem mondok vele újdonságot, hogy webshopok nem csak a világ felénk közelebb eső felén működnek. Sőt! Igazi választék csak a világ ellenkező oldalán van. És hogy mennyire így van ez, ahhoz nem is kell elvetemült netfüggőnek lennünk. Mondok pár ismerős nevet: Aliexpress, Alibaba, Wish és van még bőven. Ezek csak a legnépszerűbbek. Közös pont mindegyikben, hogy itt nincs olyan termék, amit ne tudnánk megvenni. Komolyan mondom, olyan értelmetlen és igen gyakran olyan értelmes dolgokat lehet fillérekért beszerezni, hogy csak ámulok, mint a reklámban, hogy: jé, csak ennyi?

Bagóért, ingyen szállítással?

Persze most sokan mondják, hogy olcsó, de szar. Igen, én magam is gyakran élek ezzel a már-már közhelyesnek számító frázissal. Nos, az évek előrehaladtával rá kell jönnünk azért, hogy nem minden gagyi, ami Kínából származik. És az a poénnak szánt gondolat is egyre kevésbé állja meg a helyét, hogy manapság, ami nem kínai, az már hamisítvány. Kétségtelen tény, hogy a kínai termékek olcsóságukkal és igen gyakran a már említett “egyszerűségükkel” tűnnek ki a sorból, de azért vannak üdítő kivételek. Hogy csak egy példát emeljek ki pozitívumként, ami informatikusként közel áll a szívemhez, az a Lenovo. Sokan csak annyit tudnak a Lenovóról, hogy korábban IBM néven árulta notebookjait és számítógépeit. Mondhatni a hír igaz, csak! A Lenovo egy kínai világcég, ami gondolt egy nagyot és amikor lehetősége adódott, megvette az IBM számítógép üzletágát. Szőröstűl-bőröstűl. És ahogy a mesében is lenni szokott, köszöni szépen jól van és a világ egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb PC szállító cége lett. Nem is akármilyen minőséggel. De sorolhatnám még a kínai pozitív példákat: Xiaomi, Huawei, Honor, mind ismert minőségi márka.

A számteches kitérő csak azért volt, hogy érzékeltessem, nem minden gagyi, ami Kínából jön. Van persze gagyi bőven, de korántsem minden az. Valahogy így van ez a kínai webshopokban is. Fillérekért tudunk venni időnként minőségi terméket, de bele lehet futni tényleg vacak cuccokba is, mint ahogy itthon is lehet venni kifogásolhatót. És, hogy mennyire van ezekre kereslet? Vagy mennyire vagyunk mi magunk, vevők bizalmatlanok a kínai termékek irányába, esetleg félünk a külföldi netes vásárlásoktól, azt jól mutatja a netes kultúra alakulása.

Sokaknak nem kell bemutatni az Aliexpresst. Sok hazai kereskedő is innen rendeli a portékáját.

Saját tapasztalatomból is meg tudom erősíteni, hogy van bőven olyan termék, amiért én is a Wish-hez, vagy az Aliexpresshez nyúlok. Vettem már táskarendezőt párszázért, de hasonló összegért jutottam fényképező tripod állványhoz, NFC-s kulcstartóhoz, de nagyon menő és jó minőségű bankkártyatartós telefontokot is innen vettem. Szóval ki lehet fogni jó dolgokat és még csak turkálni sem kell nagyon.

Azon kevésbé érdemes agyalnunk, hogy ezeket hogy a csudába lehet ilyen árakon árulni. Nyilván nem tennék, ha nem érné meg. Az meg egy másik kérdés, hogy a távol-keleti országokban mennyi az átlagos munkabér, amennyiért dolgoznak az emberek, ha éppen kapnak állást. Ez tiszta közgazdaságtan. Nyilván az európai cégek sem a táj gyönyöréért viszik a világ másik felére a gyártósorokat. Persze lehetünk szánakozóak, hogy más ember gyötrelmét kihasználva mi fillérekért vásárolunk és ebből neki még annyi sem jut, de ne legyünk álszentek, mert ettől  még a kapitalizmus és a kizsigerelés nem fog megszűnni. Ha mi nem vásárolunk innen, majd megteszi más.

De visszatérve a netes kultúrára. Sokan ódzkodnak a netes vásárlásoktól, a külföldi bankkártyás tranzakcióktól. Nekik pedig itt vannak hazánk leleményes ügyeskedői, akik a Facebook adta lehetőségeket kihasználva, nyíltan vagy zárt csoportokban, vagy blog oldalakon árulják a kínai netes áruházakban fellelhető ilyen-olyan árukat, busás haszonnal. Az általam is vett táskarendezőt például az egyik, hölgyeknek szóló blogon akciósan 1.900,- forintért árulták. Akciósan, dettó ugyanazt, amit én a Wishről 260,- forintért vettem. Igaz, én vártam rá 4 hetet, de hatod áron volt. És nem ez az egyetlen ilyen eset. A minap az egyik kereskedelmi csatorna TV Shopjában láttam karácsonyi lézer fényes dekorációs lámpát potom 19.900,- forintért, amit az Aliexpressről töredékéért lehet beszerezni. Szóval az üzlet pereg és ezt is, ahogy sok minden mást is, a távol-keleti piac mozgatja. Kína nagyhatalom. Nem csak a politikában, de az üzletben is.

Az általam is vásárolt és tényleg kifogástalan minőségű táskarendező, melyet itthon borsos áron adnak, nyilván szintén a Wishről rendelve.

Persze azt nem mondom, hogy, mint jó példa követendő, de tény, hogy nagy hatással van a világra. Hogy hol lesz ennek a vége, azt nem tudom, időnként vannak bennem kételyek. Az egyik ilyen például, hogy miként lehet ezeket a potom áru kacatokat komolyabb rendelési mennyiség hiányában is szinte ingyen postával küldeni. Mert az a másik nagy előnye a Kínából érkező árunak, hogy szinte ingyen hozzák házhoz. Nyilván erre is igaz, amit már fentebb említettem, hogy ha nem érné meg nem csinálnák, de addig is higgyük el, hogy a kínai posta egy állami, kevésbé nyereségorientált cég, mint hazai társa. Ebből, no meg abból, hogy a rengeteg netes vásárlás miatt nagyon sok embernek ad csekély pénzért munkát, fakad az, hogy a kínai posta majdnem ingyen szállít, Európába is. És persze ügyesen logisztikáznak, mert a szállítási idő átlagos 4-6 hete alatt rendelésünk többször is megpihen a kínai posta egyik másik raktárában, hogy összegyűljön egy-egy nagyobb mennyiségű postázandó termék, melyeket egyszerre tudnak útnak ereszteni egy irányba, persze olcsóért.

Az meg egy másik igen érdekes kérdés, hogy a helyi posta, legyen az Európa bármely országában, ezeket a csomagokat ingyen szállítja a házunkig. Erre persze vannak a világ áruszállító és postázó cégei között kölcsönösségi szerződések, de az mindenképpen elgondolkodtató, hogy mennyi áru érkezik Kínából Európába és mennyi megy innen Kínába. A tendenciát figyelve nem csodálkoznék rajta, ha a többi ország postája egy szép napon felmondaná a szerződésüket Kínával.

Én persze senkit sem akarnék kapacitálni, sem erre, sem arra. Inkább mondnám, hogy tessék körülnézni a kínai webshopokban, csak hogy tapasztalják meg az igazi választékot és ha találtak olyat, ami tetszik és az ára is elfogadható, hát tegyenek egy próbát. Tuti, hogy lesz sok tetszetős apró kis kacat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek