6 évnél régebbi cikk

Megpróbáltam felöltözni, mint egy Instagram-sztár, avagy divatlehetőségek Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotójaMegpróbáltam felöltözni, mint egy Instagram-sztár, avagy divatlehetőségek Székesfehérváron

Adott öt Instagram-kép, amit menő instalányok posztoltak, akik nem a divatot követik, hanem őket követik nagyon sok százezren, vagyis kis túlzással: ők a divat. Na, ne az haute couture kategóriára gondoljunk, csak a „de jól néz ki, én is felvenném” szintet tűztem ki célul. A telefonomra mentettem az öt kiválasztott fotót és nyakamba vettem a várost.

Az Instagram térnyerésével a divatbloggerek (és a divat iránt érdeklődő széplányok) is beleálltak a felület adta lehetőségekbe, és egy-egy instagrammer mára félelmetes követőtáborra tett szert, mondhatni, ma már az általuk közvetített utcadivat vagy street style erősen meghatározza, hogy a nagyközönség hogyan is öltözködik. Például az általam is előszeretettel böngészett fashion4perfection, a street_style_paris vagy a milano_streetstyle oldalak mindegyike egymillió fölötti követőt tudhat magáénak. Emellett persze a divatmárkák sem mehettek el szó nélkül, hiszen a kiváltságos életérzést közvetítő, gyönyörűen fényképezett sokszor fizetett tartalommal rendelkező fotókon a csodás lányok ruhái, kiegészítői szinte biztosan belekerülnek a divatkörforgásba.

Mert mondjuk ki, mi is szeretnénk úgy kinézni. Igen, én is. És a divat iránt minimális érdeklődéssel bíró nők - vagyis a női társadalom 99 százaléka - szívesen mustrálja ezeket a képeket és inspirálódnak belőlük. De mit sem ér az inspiráció, ha az megmarad álomszinten, és a nadrághoz, pólóhoz, pulóverhez nem tudunk hozzájutni. A kérdés pedig nem is lehetne aktuálisabb most, hiszen erre a hétvégére esik a Glamour-kupon őrület, úgyhogy csajhadak vadásznak mindenre elszánt tekintettel a plázákban.

Arról meg már nem is beszélve, hogy egyébként is előszeretettel panaszkodunk, hogy Székesfehérváron kevés a lehetőség, már ami a divatot illeti, ahogy alig több mint egy éve el is mondtátok a véleményeteket arról, melyik világmárkát látnátok még városunkban szívesen.

(fotó: instagram.com/street_style_paris)

Ezekre alapozva az Instagramról választottam öt olyan képet, ami hozzám közel áll és hozza az aktuális divattrendeket, majd elindultam, hogy megnézzem: hozzájutok-e ezekhez a darabokhoz Székesfehérváron.

Bár az indulás nem is volt olyan egyszerű, ugyanis rá kellett ébrednem, hogy én nem tudok szelfizni. Továbbmegyek, még sohasem készítettem magamról beállított, megkomponált képet, holott egy ilyen instás-divatos-ruhapróbálós cikkhez ez az alap. Fél lábamon a cipőmmel és kétségbeeséssel a szívemben bepötyögtem hát a keresőbe: Hogyan kell szelfizni?

Ne legyenek kétségeink, igen komoly szakmai háttere van a profin elkészített önképeknek (vagy hogyan magyarosítsam), a szabályokat pedig pontokba szedve oldalak tucatjai tálalják. Sőt, egy oktató! videóba is belefutottam, ahol világhírű modellek mutatják meg, hogyan forgatják fejüket, kezüket, aminek eredményeként aztán enyhe irigységgel a szívünkben nézzük a képeiket. Hovatovább arra is kaphatunk választ, hogyan pózoljunk a kamera előtt, hogy az előnyös oldalunkat mutassuk. Így végül komoly elméleti tudással vérteztem fel magamat. A helyszínen aztán rá kellett döbbennem, hogy erre az elméleti tudásra szükségem is volt, sőt, nem ártott volna még egy kicsit böngésznem, ugyanis a - kis túlzással - méterszer méteres próbafülkék nem barátai a szelfizésnek.

A művészi kivitelezésben aztán az sem segített, hogy nem ötven kiló vagyok, mint a képeken szereplő lányok, hanem kicsit több borítással sikerült az évek alatt elfednem a kockákat a hasamon, szóval a magam 62 63 64 kilójával kellett számolnom.

Ami az útirányt illeti, három lehetőség között hezitáltam, úgymint a Alba Plaza, a Park Center és a Távirda utca (a kínai boltokkal most nem számoltam), végül a legkisebb ellenállás és legnagyobb kínálat felé mozdultam, tehát az Alba Plazát választottam. Ennyi magyarázkodás után jöjjön a lényeg:

Kockák mindenhol

A kockás ingek már egy ideje visszatértek a polcokra és tartják is magukat. Színben, anyagban, fazonban szinte végtelen a kínálat. Én bírom. Annak idején, középiskolás koromban - nem számolgatok mikor - nekem is lapult néhány flanelpéldány a szekrényemben, imádtam és imádom most is, úgyhogy nem volt kérdés, hogy egy ilyen outfit bekerül a listába.

Bár instalányunk az ing fölé tevebarna pulóvert húzott, az üzletben csak púdert találtam, és mivel nem kívántam megvásárolni a felpróbált ruhákat, némi kompromisszumra kényszerültem. Ettől még azt gondolom, így is működik a szett, és bármikor felvenném az utcára. Egy apró zavaró tényező volt számomra: bizonyos mozdulatoknál a nadrág térdhasításában kibújó husikák enyhe kötözöttsonka érzetet adtak, úgyhogy hölgyeim, tetszik vagy nem tetszik, ez a típusú szaggatás nem mindenkinek előnyős.

A szett ára mindösszesen 15 000 forint volt, és bármilyen hihetetlen, a legkisebb tételt a kötött pulóver adta. És igen, ezt az összeállítást be lehet szerezni Székesfehérváron.

(fotó: instagram.com/fashion4perfection; PB)

(fotó: PB)

Az a bizonyos boyfriend nadrág

Hosszú idő óta szemezgetek ezzel a nadrágtípussal, de úgy gondoltam, bővebb szabása miatt csak bizonyos kiló alatt előnyös, úgyhogy mindeddig még csak próbát sem tettem vele. Viszont most bevállaltam, mert ugye mikor máskor tegye ezt az emberlánya, mint amikor nyilvánosan csinálhat magából hülyét. 

A nadrág egyébként kellemes csalódás volt, kényelmes és nem kövérít, mint ahogy elsőre számítottam. Ellenben nem volt olyan egyszerű megtalálni, hiszen nálunk még a nadrág/farmer kínálat alsó hangon 95 százaléka a jól bejáratott skinny nadrágban merül ki. Korábban - sajnos nem emlékszem mikor és hol - egy divattal foglalkozó oldal pontosan ezen panaszkodott, hogy bár tőlünk nyugatabbra a boyfriend erősen hódít, kishazánkban hozzájutni sem olyan egyszerű.

Ezt itt és most alá kell támasztanom. Volt olyan üzlet, ahol konkrétan rákérdeztem, merre találom az áhított ruhadarabot, de az egyébként rendkívül kedves eladólány csak annyit tudott mondani: ők is várják és bíznak benne, hogy Fehérvárra is megérkezik, mert a márka őszi katalógusában egyébként szerepel. És tényleg, egy, azaz egy darab boyfriend nadrágot láttam is az említett könyvecskében a két tucat skinny mellett.

Ami a kabátot illeti, ez a fazon és szín több üzletben is elérhető, akárcsak a szép, szürke finomkötött pulóver. Mindkettő nagyon tetszett a vállfán, a kabát viszont magamon nem, nehéznek éreztem és körülményes volt benne mozogni. De ez tényleg csak szubjektív vélemény, mert egyébként kitűnő anyaggal és szabással bírt. 

A szett ára már sokkal vastagabb, mint az elsőé: csak maga a kabát 40 000 forintba fáj, a nadrág és a pulóver pedig 15 000 forint volt. De igen, a második kiválasztott outfit is könnyedén beszerezhető Székesfehérváron.

(fotó: instagram.com/fashion4perfection; PB)

Nagyon tetszett a pulóver nyakdíszítése (fotó: PB) 

Gyöngyök és szoknya

Idén ősszel rohamosan megnövekedett az egy pulóverre jutó gyöngyök száma az üzletekben. Először kicsit idegenkedve nézegettem, aztán megbarátkoztam vele: végül is miért ne? Úgyhogy beválogattam az öt közé egy nagyon csajos együttest is.

És ha már gyöngyök: az általam összeállított szettek a kösöntyűket, láncokat, lógókat és micisapkákat nélkülözik, azon egyszerű oknál fogva, hogy tilos a próbafülkékbe kiegészítőt bevinni, így a ruháknál, amelyekhez nem illett a saját cipőm, még lábbeli sincs rajtam. 

Ezt a rövid tütüszoknyát kerestem a legtöbbet, amint látható, mindhiába. Egyetlen üzletben volt rózsaszín és hosszabb, egészen lábszár középig érő változat belőle, de azt kilőttem, ráadásul ez, az idén erőltetett szoknyahossz nekem finoman szólva sem előnyös. A kínálat hiányát itt azonban simán foghatjuk arra, elmúlt a nyár és a szoknyaszezon is. 

Végül erre az erősen kompromisszumos megoldásra jutottam, ami a képen egészen jól mutat, de ezt a szoknyát nem venném fel utcára. Mégcsak nem is a színe miatt, mert az tetszett a legjobban benne, hanem mert a fazon-anyag egység egy túlméretezett, bálnaérzetet nyújtó ruhadarabot ad ki. 

Egyébként ez a volt a leggazdaságosabb outfit, na, nem annyira: a szoknya most akciósan 3000 forint, a pulóver pedig 9900 forintért lehet miénk. Hogy beszerezhető-e? Mondjuk! Adjunk neki annyi előnyt, hogy elismerjük, a rövid szoknyák ideje a lombhullással lefutott. 

(fotó: instagram.com/fashion4perfection; PB)

Tetszett a két szín együtt, és a gyöngyökkel is megbarátkoztam a végére (fotó: PB)

Sportosan és kényelmesen 

Szeretem a melegítőnadrágot. Otthon. Maximum, ha át kell futnom a kisboltba cukorért. A fotón látható lány azonban abszolút meggyőzött arról, hogy lehet ezt stílusosan is. Oké, dolgozni nem feltétlenül indulnék el benne, de úgy gondoltam, egy próbát megér, hogy nekem is megy-e ez a hanyag elegancia, itt a királyok városában. 

Kerestem, kerestem ezt a szép bézs joggert (mert, hogy így hívják hivatalosan a felkapaszkodott melcsinacit), de nem találtam, így végül egy szürke és sokkal inkább melegítő kinézetű darabra fanyalodtam. Sajnos a szép színharmóniát sem sikerült összehoznom, pedig kitartóan köröztem, mint a rétisas a mező felett.

Maradt tehát a fehér pulóver, abból viszont a most rettenetesen tolt fűzős verziót emeltem le a polcról, hátha ezzel kicsit elegánsabbá válik a kép. Egy kicsit elegánsabbá is vált, de mondjuk ki őszintén: fényévekre vagyok instalányunktól. 

Egyébként nem nézett ki feltétlenül rosszul így együtt a melegítő és pulóver, de egyetlen pillanatig sem gondolkodtam el rajta, hogy lenne-e helye a gardróbomban. Összességében, aki ilyen outfitet szeretne, némi kompromisszummal szert tehet rá Székesfehérváron is, bár nekem ebben az esetben maradt egy kis hiányérzetem.

A melcsinaci jogger és a pulóver ára együtt 13 000 forint.

(fotó: instagram.com/fashion4perfection; PB)

A szexi kötött ruha

Az elsők között választottam ki ezt a képet. De őszintén, melyik nő ne szeretne istennőkként végiglejteni az utcán, egy nem túl közönséges és tapadós, de mégis nagyon-nagyon szexi ruhában? 

Az, hogy én egyik lenti fotón sem szereplek, ne tévesszen meg senkit, kötött ruhából volt választék. Színben, fazonban, hosszban és kötésvastagságban is kedvemre válogathattam és próbálhattam jobbnál jobb darabokat. De egyszerűen képtelen voltam kultúrfotót készíteni a próbacellákban, olyat, ami nem sötét és én sem nézek ki rajta úgy, mintha hirtelen még egy tízes (nem évben, kilóban) felcsúszott volna rám.

Kötött ruhából próbáltam a legtöbbet és készítettem a legtöbb fotót, a legváltozatosabb és kifacsartabb pózokban. Mindegyik ruha nagyon szép volt, és amennyiben elég merész lennék valóban ilyet viselni, akkor kedvemre válogathattam volna közülük. Az ítélet egyszerű és azonnali: ez az outfit az, amit tényleg gond nélkül lehet hozni Székesfehérváron, és kisebb utánjárással csizma is simán beszerezhető hozzá. Legfeljebb ne a próbafülkéből posztoljatok magatokról szelfit.

Az általam próbált ruhák ára 6000 és 13 000 forint között mozgott.

Szexi, de nem közönséges (fotó: instagram.com/milano_streetstyle)  

A nagy székesfehérvári divatkonklúzió 

Azt kell, hogy mondjam, lehet fanyalogni meg bezzeg Budapestezni, de nem vagyunk azért annyira rossz helyzetben Székesfehérváron sem. Valóban nem 135 bolt kínálata között válogathatunk, ugyanakkor helyben is meg lehet oldani egy csomó öltözködési kérdést, jól és főleg trendkövetően.

Tudom, tudom, mostanság az igazán menők és kifinomultak bottal sem piszkálják meg a fast fashion márkák darabjait, és inkább a tavalyi rongyaikba bújnának, mintsem ezekre az üzletekre fanyalodjanak. Most azonban mindössze annyi volt a kérdés: fel tudok-e öltözni a székesfehérvári kínálatból úgy, mint a képen szereplő lányok? Jelentem: igen, bár néha apróbb kompromisszumokra kényszerültem!   

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek