6 évnél régebbi cikk

10 hét Karácsonyig - 10 tipp, hogy elkerüld a kapkodást!
·Stíluskarácsony·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
needpix.com
10 hét Karácsonyig - 10 tipp, hogy elkerüld a kapkodást!
·Stíluskarácsony·Utolsó frissítés: undefined

Tíz héttel az ünnepek előtt talán még legyintesz arra, ha a Karácsonyt emlegetik: hol van az még! Pedig ha már most elkezdesz apró lépéseket tenni az előkészületek terén, sok idegeskedést megúszhatsz!

Tíz héttel Karácsony előtt: irány a padlás és a pince!

Pár hét múlva már biztos, hogy minden sürgősebb lesz ennél, úgyhogy ha van az otthonodban pince vagy padlás a ritkán használt holmik raktározására, most érdemes azt rendbe tenni, kitakarítani. Így még akár az is kiderülhet, hogy egy csomó karácsonyi dekorációra  és jól működő izzósorra bukkansz, amiknek már a létezéséről is elfeledkeztél. Sőt, a nagyi kedvenc karácsonyi terítője is előkerülhet, amit évek óta hiába keresel...Az ajándéklista megtervezésére is kiváló időpont ez. Ha sok rokonnak és barátnak kell vásárolnod, szerezz be mostantól heti egy ajándékot, és máris elkerülted a tülekedést és a kapkodást. Ráadásul a kiadások kevésbé terhelik meg a családi költségvetést, ha három hónapra oszlanak el. Ha egyedi ajándéktárgyat  készíttetsz, ne feledd, hogy az ünnepek előtti hetekben az ilyen megrendeléseknek is megugrik a mennyisége, és lehet, hogy hosszabb határidővel vállalják el, mint amire számítasz.

 Kilenc héttel Karácsony előtt: Konfliktuskerülő üzemmód ON

Ne hagyd egyetlen hétvégére a nagytakarítást, különösen ne Karácsony előtt, amikor a sütés-főzés is épp elég energiát elvesz majd.. Amikre amúgy is csak jó pár hetente havonta kerítesz sort, azokhoz akár már most hozzákezdhetsz. Például vedd elő a létrát, és porold le a szekrények tetejét! Gondolj ezen a héten is az ajándékokra: hívd fel mondjuk a rég látott unokatestvéredet, akivel közösen szoktátok a nagymamát megajándékozni, és döntsétek el mit adtok idén (és ki intézi!). Újabb vita mínusz...

Nyolc héttel Karácsony előtt: Elő a naptárral!

Bizony-bizony, jól látod, most van itt az ideje annak, hogy a családtagokkal egyeztessétek az ünnepi menetrendet! Elő a naptárral! Ilyenkor a legtöbb munkahelyen már egyeztetni kell, ki mikor szeretne szabadságon lenni decemberben. Érdemes egyeztetni, hogy egyszerre érjetek rá, egy időben utazzatok a távol élő rokonokhoz azokkal, akikkel együtt szeretnétek ünnepelni a fa körül! A legtöbb családban sajnos igazi rohanás egyik helyről a másikra a Szenteste és az azt követő két nap, hogy mindenkit felkeressenek, aki fontos. Érdemes évről évre picit változtatni a menetrenden, és ha lehetőség van rá, akár minden évben más családtagnál rendezni a nagy közös karácsonyozást.

Hét héttel Karácsony előtt: Vegyél szaloncukrot és kóstold meg!

A boltok polcai már tömve vannak a Karácsonyra és Mikulásra szánt édességekkel. Most még van miből választani, és egy kis élvezetes nassolás keretében érdemes is megkóstolni a kiszemelt cukrokat egyszer-egyszer a délutáni kávé mellé. Csak hogy biztosan a legfinomabbak kerüljenek majd a fára, meg a Mikulás csomagjába...

Hat héttel Karácsony előtt: Tervezzük meg az ünnepi öltözéket!

Ezen a héten is kipipálhatunk egy tennivalót a nagytakarítási listáról: mossuk ki a függönyöket és a díszpárna huzatokat! A lakástextilek után pedig érdemes a ruházkodásra is gondolni. Eszedbe jutott már, mi lesz rajtad Szenteste? És a gyerekeken? Ha új ruhát szeretnél, inkább most szerezd be, mint hogy december 23-án bosszankodj a próbafülkében, hogy nincs már a méretedben a kiszemelt darab.

Öt héttel Karácsony előtt: Elő a fényekkel!

Ellenőrizd az izzósorokat és a karácsonyfadíszek állapotát. Ne Szenteste, a fények felkapcsolásának pillanatában jöjjetek rá, hogy kiégett a legszebb égősor, vagy eltört pár dísz... Most még van választék az üzletekben, pótolni és kiegészíteni a díszkészletet, hogy idén is a lehető legszebb legyen a fa. Ráadásul lassan ideje feldíszíteni az otthonunkat adventre, és a karácsonyi vásárok is megkezdődnek a napokban! Az ünnepi hangulat most már tagadhatatlan!

Négy héttel Karácsony előtt: Gyújtsuk meg az első gyertyát!

Beköszöntött Advent, a karácsonyvárás hivatalos időszaka. Ha ügyesek voltunk, erre a hétre már nem sok tennivalónk maradt. Tegyünk egy sétát a karácsonyi vásárban, ahol többek között gyönyörű adventi koszorúkat is beszerezhetünk, és egy-két még hiányzó ajándékot is a fa alá. Forralt bor vagy forró tea mellett hallgatva az ünnepi dallamokat megkezdhetjük a ráhangolódást a decemberre!

 Három héttel Karácsony előtt: Műfenyő vagy igazi?

Ennek a kérdésnek az eldöntését semmiképp se hagyjuk az utolsó hétre! Főleg, ha esetleg műfenyőt akarunk, és abból még választékot is szeretnénk találni az üzletekben. Ha pedig élő fára vágyunk, és azt tudjuk tárolni otthon hideg helyen, lassan meg is vásárolhatjuk. Lehet, hogy amit két héttel később veszünk meg a fenyőfapiacon, azt is kivágták már most.. Ha biztosan frissen vágott fenyőt szeretnénk, a vidéki faiskolákat kell felkeresnünk, ahol a szemünk láttára vágják ki azt a példányt, amit haza szeretnénk vinni. A fenyőtípusok közötti válogatáshoz segítséget nyújthat korábbi erről szóló cikkünk.

Napokon belül itt a Mikulás is, szóval ha bármi okból eddig még nem szereztük be a csizma-muníciót a família gyerektagjainak, akkor most már tényleg ne halogassuk tovább! Évről évre erősödő tapasztalat, hogy a december 5-én már nem nagyon találni csokimikulást a boltokban. Bezzeg októberben!

Két héttel Karácsony előtt: elő a receptekkel!

Az ünnepek előtti nagytakarítás eheti lépéseként kapjuk elő a sütőtisztító spray-t meg a hideg zsíroldót és pucoljuk ki alaposan a sütőt. Hamarosan be kell izzítanunk! Jó is, ha összeállítjuk a menüt, és előkeressük a tradicionális családi recepteket. Jobb, ha még most kiderül, mi hiányzik, minek kell utánanézni. A tartósabb élelmiszerekkel töltsük fel már most a fagyasztót és a kamrát. Ha pedig valami igazán speciális hozzávalóra lesz szükség a menühöz, szerezzük be időben, nehogy üresen kongó polcokkal szembesüljünk a boltokban Karácsony előtt néhány nappal! Akiknél kisgyerek van a családban, jól tudják, hogy ők ilyenkor már alaposan be vannak sózva.Az ünnepi készülődés számukra a legvarázslatosabb, és az ő társaságukban a legnagyobb öröm számunkra. Kézműveskedjünk együtt, készítsünk házilag karácsonyi dekorációt!

Egy héttel Karácsony előtt: Lazíts!

Az utolsó hajrá a munkahelyeken és az iskolákban, már csak ezért is jó, ha ezekre a napokra már nem hagytál sok takarítanivalót otthon és rohangálnivalót a boltokban. Ajándékok pipa, ablakok-ajtók ragyognak... Ja, a lámpabúrákat elfelejtetted letörölni? Akkor azt még gyorsan pótold! Aztán dőlj hátra, és élvezd az ünnep közeledtét! Beszélgessetek este a kanapén egy bögre forró csokival, vegyétek elő a kedvenc családi társasjátékokat, zárjátok ki a külvilágot és a kapkodást!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek