Rain showers17 °C
2020. május 26. kedd Fülöp
Menü

Láttál már ezer kilós tököt? – Most fogsz!

Nem könnyű hazacipelni a boltból a hatalmasra nőtt tököt, hogy aztán sütőbe toljuk, s míg édes levet fonnyasztva sistereg a sárga hús, arról ábrándozunk, milyen lesz majd kényelmesen elterülve a fotelben megízlelni a forró csemegét. Ha már a beszerzési folyamatnál elgyengül a kar, megremeg a láb, s kritikaként felrója az agy, hogy választhatott volna kisebb példányt is a gondos háziasszony (karjait kímélvén), bizony gondoljon bele mindenki, hogy több száz kg-os tökök is léteznek! – Például Keszler László birtokán.

Arról már tavaly írtam e blogban, hogy mennyire szeretem a sütőtököt. Nemrég arról is szót ejtettem, hogy elburjánzott kertünkben a tök, ám ezt nem bánjuk, mert így tökvirágból is akad bőven, ami különleges csemegének számít. Az említett cikkek megírása közben – sőt azon túl sem – találkoztam akkora tökökkel, amekkorák egy gárdonyi fiatalember birtokán pöffeszkednek a késő őszi napsütésben.  

Láttál már 1000 kg-os tököt? – Most fogsz! Keszler László - és egy szépséges tök a kertjében

Keszler László több száz kg-os tököket dédelget, méghozzá olyan tökéletes szintre fejlesztve, hogy immár háromszoros Rácalmási, és kétszeres Őrségi Tökkirálynak mondhatja magát. Növényei méretben és ízben is rendkívüliek.

Láttál már 1000 kg-os tököt? – Most fogsz! Keszler László ismét koronát kapott a rácalmási versenyen (Fotó: oriastok.hu)

Laci három évvel ezelőtt költözött haza Ausztráliából, ahol megismerkedett az óriás tökök világával, s szeretett bele ebbe a „hobbiba”.

„A töknek rengeteg fajtája és variációja van.” – nyilatkozta az FMC-nek – „Több, mint ezerötszáz féle tököt termelnek a világon: nagyon sok dísztököt, számtalan ehető fajtát, s vannak 1200 kg-os óriástökök is. Amikor hazajöttem, akkor itthon még nagyon gyerekcipőben járt és jár még mindig az óriás tökök termesztése, ezért úgy gondoltam, hogy ez egy hatalmas kihívás számomra, s eldöntöttem, hogy meghonosítom Magyarországon az óriás tökök nevelését.” – nyilatkozta az FMC-nek.  – „Elkezdtem járni az ország legnagyobb tökfesztiváljait, hirdettem e zöldségek különlegességét, s elég sok Tökkirályi címet szereztem. Ezt az elnevezést egyébként, hogy „Tökkirály” nagyon viccesnek találom. Olyan, mint a „pünkösdi király” vagy egy bohém titulus. Egy ember, akit egy buli kedvéért megválasztanak utcai bohócnak, de persze azért emögött komoly teljesítmény van.”

 Láttál már 1000 kg-os tököt? – Most fogsz! Ezek ám a tökök! (Fotó: oriastok.hu)

No, s nem is akármilyen! A fiatalember fejére nemrég került ismét korona a Rácalmáson (immár tizenegyedik alkalommal) megrendezett Tökfesztiválon, majd Laci ellátogatott a világ legnagyobb tökfesztiváljára Ludwigsburgba, ahol idén még nem versenyzett ugyan (csak „terepfelderítésen” volt), de azért készült egy szép fotó is a győztes 800 kg-os tökre támaszkodva.

Láttál már 1000 kg-os tököt? – Most fogsz! A győztes, 800 kg-os tök! (Fotó:  oriastok.hu)

Remélhetőleg már ő is ott lesz jövőre a fesztiválon, amelyet egy kastélyudvarban tartottak most is, 10 hektárnyi területen, két és fél hónapon keresztül!

Persze, az óriási tök nem „csak úgy” terem a kertben! Ne higgyük, hogy egyszer csak azt veszi észre a gazda, hogy egyik növénykéje óriásira hízott, és az örömteli konstatálás után már lehet is szaladni vele egy versenyre, és/vagy hasítani a burkot, hogy beférjen a fazékba, s készülhessen belőle a finom étek!

Láttál már 1000 kg-os tököt? – Most fogsz! Óriástökök a világversenyen (Fotó: oriastok.hu)

„A siker titka a hozzáállás és a kitartás.” – mondja Laci – „A legfontosabb az, hogy megfelelő genetikájú magokkal dolgozzunk, és ne felejtsük el, hogy egy ekkora méretű élőlény folyamatosan éhes és szomjas. Ezért rengeteg szerves trágyára van szüksége és vízre. A tök fejlettségi szintjéhez mérten hetente lombtrágyázni kell a hatalmas leveleket.”

A gárdonyi gazda többfajta tököt is növeszt: dísztököket, halloween tököket és többfajta sütni való tököt is.

Láttál már 1000 kg-os tököt? – Most fogsz! A tök minden fajtája nagyon népszerű a világon (Fotó: oriastok.hu)

Kedvenc tökös étele a diced pumpkin. Ez egy olyan narancssárga sütőtökből készült étel, amit hazánkban nem igazán ismer senki (és így az éttermek/konyhák kínálatában sem szerepel).

Elkészítése az alábbi:

Az egyszerű felkockázott sütőtököt kicsit süssük elő a sütőben, majd tegyük forró olajba, ahogy a sült krumplit szokás. Így a külseje ropogós lesz, de a belseje puha marad. Még forrón sózzuk, vagy tetszés szerinti fűszerkeverékkel szórjuk meg. Önmagában is el lehet ropogtatni, de köretnek is kiváló.

Láttál már 1000 kg-os tököt? – Most fogsz! Tök - tök hátán  Ludwigsburgban (Fotó: oriastok.hu)

Azok a tökök, amelyek nem a konyhában végzik, azokat Laci eladja (sokan vásárolják dekorációként is), vagy elajándékozza a környékbeli óvodáknak.

A versenyre vitt óriás példány pedig mindig egy állatkerti lakó tányérjában végzi: tavaly a Budapesti Állatkert elefántjai laktak jól belőle, idén pedig a Nyíregyházi Állatkert gondozottjai örülnek majd a finom csemegének.

Láttál már 1000 kg-os tököt? – Most fogsz! Gyönyörű, 100 kg feletti tökök (Fotó: oriastok.hu)

 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Útlezárás a Hosszúsétatéren
  Útlezárás a Hosszúsétatéren
 • Pótfelvételit hirdet a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium
  Pótfelvételit hirdet a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium
 • Hétvezér Galéria - virtuális kiállítás
  Hétvezér Galéria - virtuális kiállítás
 • Fehérvári iskolások csatlakoztak a Közlekedési Kultúra Napjához
  Fehérvári iskolások csatlakoztak a Közlekedési Kultúra Napjához
 • Megéri elektromos autót venni
  Megéri elektromos autót venni
 • Már több mint 2 millió liter fertőtlenítőszert szállított ki a Mol
  Már több mint 2 millió liter fertőtlenítőszert szállított ki a Mol
 • Szemkápráztató felvételen láthatjátok a napsugarak után vágyakozó ezerarcú Velencei-tavat
  Szemkápráztató felvételen láthatjátok a napsugarak után vágyakozó ezerarcú Velencei-tavat
 • Eredményt hirdettek a múzeumok karantén-témájú pályázatán
  Eredményt hirdettek a múzeumok karantén-témájú pályázatán
 • Javultak a népességi adatok
  Javultak a népességi adatok
 • Zöldség palántákkal népszerűsítik a hobbikertészkedést
  Zöldség palántákkal népszerűsítik a hobbikertészkedést
 • Egyre többen kérik a munkahelyi bértámogatást
  Egyre többen kérik a munkahelyi bértámogatást
 • Varga Mihály: minden területre többet fordítanak jövőre
  Varga Mihály: minden területre többet fordítanak jövőre
 • Újabb határnyitások jöhetnek június közepén
  Újabb határnyitások jöhetnek június közepén