6 évnél régebbi cikk

Élet 100 millió felett – luxusingatlanok a székesfehérvári piacon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Élet 100 millió felett – luxusingatlanok a székesfehérvári piacon

Van rá kereslet? Erre én is kíváncsi voltam, na, meg arra is, ha éppen luxusingatlan vásárlásra adódna gusztusom, meg persze pénzem, milyen lehetőségeket kínál a székesfehérvári piac.

Ingatlanba fektetni manapság igazán jövedelmező iparág: az albérletárak a csúcson, és az Airbnbzés felfutóban van – Fehérváron is. Persze, ha most vagyunk ott, hogy meg kell vásárolni a családi fészket, jogosan vakargatjuk a fejünket, mert a CSOK érkezésével országszerte elszálltak az ingatlanárak, és a szakértők szerint még nem futottuk meg a végét. Azt már láttuk, hogy a székesfehérvári panelek árai arcpirítóak, és azt is, hogy az öreghegyi betonmonstrumok vételárának meghatározásakor sem irulnak-pirulnak az ingatlantulajdonosok.

De mi a helyzet a luxusingatlanokkal? Ha éppen úgy alakul, hogy a hitel és a támogatások nem különösebben osztanak, szoroznak a büdzsé tekintetében, akkor is bátran válogathatunk? 

„Bár Székesfehérvár erős gazdasági hátérrel rendelkezik, a főváros és a Velencei-tó közelsége miatt, arányait tekintve nincsen túl sok lehetőség a nagy értékű, 100 millió forint körüli vagy fölötti ingatlanoknál. Sőt, én ezeknek is csak egy részére használnám a luxus szót, hiszen úgy gondolom, hogy egy 1000-1500 négyzetméteres telken álló ház attól, hogy mediterrán stílusban épült, még nem feltétlenül luxus kategória” – mondja Czigola Emil ingatlanszakértő, a székesfehérvári Ingatlan Plusz Hungary Kft. ügyvezetője. 

Azért ha teli pénztárcával is ragaszkodunk Székesfehérvárhoz, nem kell hiábavalóan keresgetnünk, sőt a stílusok között is kedvünkre szemezgethetünk, hiszen a modern minimál luxus (155 millió forint) mellett a napsütötte Toszkána életérzést (129 millió forint) is megvásárolhatjuk magunknak szeretett városunk belterületén.  

Kicsit nagyobbat nyújtózkodva pedig lehet saját magánutas, 3700 négyzetméteres telken álló házunk is 280 millió forintért. Ha pedig ragaszkodnánk ahhoz, hogy a szomszéd kutyája reggel felugasson, vagy jó ebédhez az ablakunk alatt szóljon a fűnyíró, akkor 132,5! millió forintért társasházhoz juthatunk. Igaz, még egy kicsit várnunk kell a költözéssel, hiszen a „grandiózus, igényes, minőségi anyagok felhasználásával készült” épület éppen befejezés előtt áll. Úgyhogy nyugalom, van időnk dobozolni!

A kategória abszolút kedvence számomra: ingatlan 300 millió forintért – kép nélkül. De legalább a hirdető megígéri, hogy a családi ház építészetileg luxuskivitelű, ahogy a hozzá tartozó belső bútorzat is, és felújítást sem igényel. Oké, ennyiért elhisszük!

 Az talán nem meglepő, hogy a nagyértékű ingatlanok piaca nem pörög túl gyorsan. 

„A 100 millió forint fölötti házak rendszerint fél-egy évig állnak bent, de van olyan ingatlan is a kínálatunkban, ami már két éve új tulajdonosra vár. Az azonban szinte mindegyikre elmondható, hogy ezeknek az értékesítése nem létszükséglet a tulajdonosok számára, így nem is nagyon szoktak engedni az árukból, még akkor sem, ha egyébként túl magasra tették a lécet. A másik oldalon azonban azt is látni kell, hogy akinek ennyi pénze van az otthonteremtésre, az inkább egy szép telekre megépítteti magának”  – összegzi Czigola Emil, az Ingatlan Plusz Hungary Kft. ügyvezetője és hozzáteszi: ha nem is közvetlenül, de a CSOK ezeknek az ingatlanoknak az értékére is hatott.

A nagyértékű ingatlanoknál ráadásul a területi hatás továbbra is érezhető. Amíg a panel vagy téglaépítésű emeletes házak vagy a családi házak árai már nem mutatnak olyan nagy szórást területenként, addig Székesfehérváron gyakorlatilag egyetlen körzetre korlátozódnak a 100 millió forint fölötti értékű ingatlanok. Na, hova? Igen, van, ami nem változik!

„Nálunk jelenleg csak öreghegyi házak vannak 100 millió forint fölötti árért. Nem véletlenül, hiszen ebben a kategóriában ugyanazon kondíciókkal bíró ingatlan míg a Maroshegyen 80-85 millió forintba kerül, addig az Öreghegyen már 100-110 millió forint is kérhető érte.” – mondja az Ingatlan Plusz Hungary Kft. ügyvezetője.

Az érdeklődők és a vásárlók összetétele meglehetősen változatos, vannak városon belül költözők, de külföldről a munka miatt ideérkezők is. Egy biztos, ha valaki ebben a kategóriában keresgél, akkor is nyert ügye van. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek