6 évnél régebbi cikk

Gyümölcstermő dísznövények – Kumquat, azaz a koktélnarancs
Gyümölcstermő dísznövények – Kumquat, azaz a koktélnarancs

Icipici vitaminbombát ajánlok most: a törpe mandarinnak is nevezett kumkvat nagyon apró, mégis annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy méretes narancs! Dísznövényként is termeszthető, Európában szobai cserepes növényként, vagy teraszon és télikertben dézsában egyaránt megél, a bonsai növényekhez hasonlít.

A kumquat Kínából származik, a citrusfélék családjába tartozik. Hazájában már a korai középkorban is fogyasztották, Európába viszont csak a 19. században érkezett. (S hiába múlt el annyi év, még mindig különlegességnek számít.)

Sűrűn ágas, örökzöld, lassan növekedő cserje. Fiatal hajtásai szögletesek, a levélhónaljakban olykor tövisek találhatók. Levelei szórt állásúak, sötétzöld, fényes levéllemez lándzsa alakú. Hímnős, édes illatú, fehér kis virágai egyesével vagy négytagú fürtben fejlődnek a levélhónaljakban. Egy évben kétszer virágzik.

Szabadföldi termesztésének mérsékelt fagytűrése szab határt, a leanderhez hasonlóan mínusz 10 – védett helyen 12 – fokot visel el, de már ilyen alacsony hőmérsékleten az áttelelő termései lehullnak, pedig díszítőértéke mellett az előző nyáron kötött, áprilisban beérő primőr bogyóstermés ritka csemege; ami tojás alakú, éretten narancsszínű, fürjtojás méretű. A tél végi virágzásból október végére szintén beérik a második termése, ez a bővebb gyümölcs hozatal.

Vasi Szabó János kertjében március legelejétől akár decemberig, az első komolyabb fagyokig díszlik a szabadföldben. Amikor a metsző hideg beáll, akkor János világos, fűtetlen helyiségbe viszi a növény dézsáját, és ott telelteti. E növényt akár egy nagyobb cserépben is nevelgethetjük.

Imádja a napfényt, a déli fekvésű, védett helyet. Hazánkban a legtovább szabadföldben tartható szubtrópusi növény: a mínusz tíz fokot is kibírja (de azért ne várjuk meg, amíg vacogni kezd, mert hamar elhalálozhat). Ha kedveskedni akarunk neki, savas (tőzeges) talajjal ajándékozzuk meg. Közepesen tápanyag- és vízigényes.

A koktélnarancs áprilisban, a szibériai mézbogyóval  versenyben az első friss gyümölcsöt adja. Idén másodszor is kóstolhatta a gazda a finom termést. A gyümölcsök húsos héja édes ízű, a termés húsa bő levű. Ebben különbözik rokonaitól: hiszen ez az egyetlen citrusféle, amelynek ehető a héja. Fajtól függően 3-6 gerezdre tagolódik és három viszonylag nagy magot tartalmaz.

 „Termését héjastul, magostul, egészben fogyasszuk!” – mondja Vasi Szabó János – „Íze édes-savanykás. Sokrétűen felhasználható: frissen magában, gyümölcsként, vagy dúsíthatunk vele gyümölcssalátát, díszíthetünk vele koktélokat. Karamellizálva is ajánlom köretként vagy dzsemként, de készítettem már belőle nagyon sok mártást, csatnit, lekvárt, zselét és likőrt is.”

A tajvaniak gyakran készítenek belőle teát, hogy a torokfájásos panaszokat enyhítsék, vagy, hogy erősítsék az immunrendszert, mert segíti a szervezet védekezőképességét is megőrizni. Jelentős ugyanis A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma. Emellett nem nélkülözi a kálciumot, a foszfort és a riboflavint. Kiemelkedő mangán- és vastartalma is.

 Végül jöjjön egy ínyenc recept:

Hozzávalók: 30 db kumquat, 6 evőkanál nyírfacukor, 1,5 evőkanál chilipor, 2 db tojásfehérje

Elkészítés: Óvatosan távolítsuk el a kumquat héját. Keverjük össze a nyírfacukrot a chiliporral. Verjük habbá a tojásfehérjéket, de nem kell túl keményre. Mártsuk bele ebbe a habba a megtisztított kumquatok egyik felét, majd kóstoltassuk meg a cukros-chilis porral. Az eredmény egy igazi különlegesség lesz!

Borítókép: Szabó Patrícia
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek