6 évnél régebbi cikk

A kiterjesztett valóság már a postaládánkban
Fehérvár Médiacentrum fotójaA kiterjesztett valóság már a postaládánkban

Heti agymenésemnek adhattam volna azt a címet is akár, hogy App Ajánló, de az kevésbé lett volna figyelemfelkeltő, pedig, amit a héten mutatni szeretnék, annak szükséges a figyelemfelkeltés. Ez pedig nem más, mint maga a kiterjesztett valóság. És, hogy ez hogy is kerül párhuzamba az alkalmazásokkal? Nos, mutatom.

Sokat beszéltem már arról, hogy életünk mennyire is kötődik az állandóan zsebünkben tartott kütyüinkhez.Talán már túl sokat is beszéltem erről és valahogy túl sokszor is sikerült pejoratív képet festenem az okostelefonokról és a kütyükről. Pedig vannak azért olyan dolgok, melyek a kütyük és társaik nélkül most sehol sem lennének. Pont ilyen a kiterjesztett valóság is. Ez nem pont azonos a manapság annyira divatos virtuális valósággal, de majdnem. A virtuális valóság szóösszetételről szinte kivétel nélkül mindenkinek a ma oly menő VR szemüvegek jutnak eszükbe, melyek belépő ára már annyira a béka ama bizonyos testrésze alá süllyedt, hogy lassan már ajándékba venni is ciki lesz. Igaz a komolyabb darabok, melyeknek beépített kijelzője is van, azok azért tartják a maguk igen borsos árkategóriáját, ilyen például a Microsoft HoloLense.

Layar, a nyomtatott média új társa

Azonban, ha nem megyünk messzire a valóságtól, akkor itt van nekünk a virtuális valóság kistesója az AR. Augmented Reality, vagyis kiterjesztett valóság. Ehhez ugyan nem kell a fejünkre tenni egy kiegészítő, szemüvegszerű eszközt, ellenben éppen ezért sokkal könnyebben is emészthető, bár nyilván kevésbé látványos. Engem személy szerint baromira nem vonz a VR világa, kicsit túlságosan körülményes, még. Ráadásul az élmény, melyet az olcsó eszközök tudnak nyújtani, nem is olyan nagy durranás.

Ellenben a kiterjesztett valóságot nagyon is jól lehet a való életben, sőt még a mindennapokban is használni. Nagy előnye, hogy használata során nem néznek ránk furán, hogy mi van, illetve mi nincs a fejünkön, mert hogy ennek a használatához csak egy átlagos okostelefon szükséges, mobilnet vagy Wi-Fi, no, meg a fejezet címben már említett Layar nevű alkalmazás. A fejünkre helyezendő szemüveg vagy más egyéb nem szükséges. És hogy ez így mire is képes? Mutatom:

Igen, az AR nagyon ügyesen kiegészíti jelen esetünkben a FehérVár Magazin nyomtatott kiadását, olyan multimédiás tartalmakkal, melyet a nyomtatott média nem tud megtenni. Ehhez csak annyi kell, hogy használjuk a Layar nevű ingyenes alkalmazást, mely letölthető Androidos, de akár iOS-es telefonra is. Nekünk annyi a dolgunk, hogy a telefonon elindított alkalmazás kamera képét az újságban megjelölt fotók fölé irányítjuk, mintha csak egy egyszerű fényképet készítenénk, majd rábökünk a kijelzőn látott képre és a többi már a telefon dolga. Ha ügyesek voltunk, és még volt is elég fény a korrekt letapogatáshoz, akkor azonnal indul egy videó is, mely pluszt tartalmakat mutat az adott témában, jelen esetben a Fehérvár Hangja szereplőinek rövid bemutatkozását tekinthetjük meg segítségével.

A Layar-féle AR alkalmazások komoly lehetőséget biztosítanak a nyomtatott sajtó és a digitális csatornák kapcsolatára. A kiterjesztett valóság a valóság egyfajta virtuális kibővítése, amikor is az okostelefonunk kamerájának segítségével plusz tartalmakat kapunk, akár az utcán sétálva mondjuk az üzletek nyitvatartásáról vagy egy újságot lapozva láthatunk plusz galériát vagy videót. 

A kiterjesztett valóság népszerűségét bizonyítja, hogy tegnap este forralt borozás közben még az éppen felújítás alatt álló Barátok templomának építési kerítésén is találkoztam olyan szemet gyönyörködtető grafikai megoldással, mely szintén a Layar alkalmazásra építve ad plusz információt az arra járóknak. Itt ugyan az alkalmazást kipróbálnom nem sikerült, de ezt betudom az esti, gyenge fényviszonyoknak. Talán majd legközelebb, mikor éppen nem a karácsonyi vásár első forralt boros élménye lesz az este fő élvezeti célja.

Napjainkban nem csak a kiadók és a médiacégek alkalmazzák előszeretettel ezt a hibrid megoldást, hanem már a marketing cégek is, hiszen így többlet tartalomhoz juttathatják az olvasókat. Okostelefonja már szinte mindenkinek van, és az ingyenes Layar alkalmazás segítségével bárki számára elérhetővé válhat ez a megoldás. Így van ez a mi esetünkben is, érdemes kipróbálni a kiterjesztett valóságot és ismerkedni a lehetőséggel a Fehérvár Magazin hasábjain.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek