6 évnél régebbi cikk

Készítsük fel otthonunkat a karácsonyra!
Fehérvár Médiacentrum fotója
flickr.com
Készítsük fel otthonunkat a karácsonyra!

Nem kell mélyre nyúlnunk a pénztárcánkba: használjuk inkább a kreativitásunkat, hogy ünnepi hangulatot varázsoljunk az otthonunkba!

Inkább rend, mint tisztaság

Ha a pincétől a padlásig kisuvickoljuk a lakást, ragyog a tűzhely, csillog az ablak, az sokaknak nem csak a tisztaság miatt fontos, hanem egyfajta ünnep előtti szertartás is, része a ráhangolódásnak. Ez rendben is van, és a nagy családi összejövetelek ígérete persze tényleg jó alkalom a nagytakarításra. De ne essünk át a ló másik oldalára: annyit biztosan nem ér az egész, hogy a kimerültségtől még örülni is elfelejtsünk! Ne idegeskedjünk azon, ha porcicák maradtak a szekrény mögött, vagy nem vittük el a szőnyeget a tisztítóba, és nincs frissen mosva a függöny! Rakjunk inkább gyorsan rendet! Pakoljunk el minden fölösleges tárgyat asztalokról, padlóról. A konyhapultról is süllyesszünk mindent a szekrénybe, amire épp nincs szükség! Simítsuk ki az ágytakarót, igazgassuk el a díszpárnákat. Ettől garantáltan olyan benyomása lesz a belépőnek, hogy az otthonunkban minden csillog-villog! Az egyszeri mondás is azt tartja: Rend a lelke mindennek! Az ünnepnek is!

 

 Hangolódjunk fényekkel

Az adventi koszorú, a különféle illóolajakat párologtató mécsestartók is azt a célt szolgálják, hogy az ünnep előtti hetekben minél meghittebb hangulatot teremtsünk az otthonunkban. Nem kell azonban ennyinél megállnunk: a színes és fehér beltéri izzósorokat is kreatívan hasznosíthatjuk addig is, amíg fel nem kerülnek a fára! Tekerjük a lépcsőkorlátra vagy az oszlopokra, vezessük körbe az ablak körül vagy a könyvespolcon, vagy egyszerűen helyezzük el az asztalon. De ha csak begyűrjük egy nagy befőttes üvegbe és úgy kapcsoljuk be, azzal is varázslatos hatást érhetünk el. Sőt, népszerű ötlet mostanában az is, ha az adventi koszorút tekerjük körbe egy kisebb fényfüzérrel.

 

Mikulás sapka a széken - dekoráljunk egyedien!

Egyáltalán nem kell sok pénzt  - vagy bármennyi pénzt - költenünk ahhoz, hogy látványos ünnepi díszbe öltöztessük a lakásunkat, vagy akár az irodánkat. Mindig is rendkívül népszerűek voltak a sima fehér papírból kivágott, ablaküvegre ragasztott hópelyhek, hóemberek, csillagok. Hasonló módszerrel füzéreket is készíthetünk. A DIY (do it yourself, vagyis csináld magad) lehetőségek száma végtelen. Hajtogathatunk fényes csomagolópapírból óriási szaloncukrokat, gombócba gyűrt újságpapírral kitömve, amiket aztán fellógathatunk a lakás különböző pontjain. Sőt, adventi naptárat is készíthetünk ezzel a módszerrel, kisebb ajándékokat csempészve a szaloncukorba. Az ügyesebbek készíthetnek origami díszeket is. Látványos asztaldíszt vagy polc dekorációt kapunk, ha átlátszó üvegedénybe halmozzuk a fényes karácsonyi gömböket. (Ezek között is végigvezethetünk izzósort.) Készíthetünk a székek háttámlájára mikulás sapkát, akár krepp papírból, vagy egyszerű filc anyagból, néhány öltéssel összefércelve.

 

 Színek harmóniája

A lakásban ünnepi hangulatot leglátványosabban a színek "egységesítésével" teremthetünk. Amikor feldíszítjük a szobákat, a konyhát, vegyük figyelembe az alapvető berendezés színét, a bútorokat, függönyöket, lámpa búrákat. Fehér, szürke, barna, fekete alapszínek esetén nincs nehéz dolgunk, a rózsaszíntől a lilán át a piros-zöld-arany kompozícióig bármit beleilleszthetünk. Sok fehér bútor esetén viszont kifejezetten elegáns hatást érhetünk el, ha a karácsonyi lakásdíszekben is a fehér, az ezüst dominál. Zöld függönyök, vagy egy piros kanapé már jobban behatárolja, hogy milyen színek illenek a szobába, utóbbi esetben a rózsaszínt nyugodtan kizárhatjuk. Viszont ha az adventi hetekre beszerzünk valamelyik barkácsboltban néhány piros székpárnát, piros szalaggal kötjük át a függönyöket, máris mesés összhatást érhetünk el!

 

Süssünk díszeket!

Például mézeskalács házikót. Ez remek családi program is, a tésztagyúrás, formázás, díszítés, a házikó összeállítása egész napos adventi program lehet kicsinek-nagynak, és tényleg a család minden korosztályának. A mézeskalács figurák ajándéknak és karácsonyfa dísznek is kiválóan alkalmasak.Egy kicsit retró ötlet: süthetünk díszeket, különféle figurákat só-liszt gyurmából is. A sókerámia készítését legtöbben már az óvodában megtanultuk. Ennek némileg modernebb és elegánsabb változata a szódabikarbóna karácsonyfa-dísz.

 

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek