6 évnél régebbi cikk

Legyen stresszmentes az ünnep!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Legyen stresszmentes az ünnep!

Az ünnepek közeledtével egyre nagyobb feszültség uralkodik el az embereken, mert nem gondolják át időben a teendőket. Így aztán hatalmas hajszává alakul az az időszak, aminek pedig a meghittségről kellene szólnia. S valljuk be bátran, a karácsonyi készülődést gyakran túlaggódjuk, hiszen stresszelünk az ajándékok, az ételek, a vendégek miatt. Aztán végül éppen ezek miatt nem is lesz olyan szép és nyugalmas az ünnep, mint ahogyan azt szeretnénk. Néhány hasznos tippet gyűjtöttünk össze, hogy stresszmentesebbé tegyük az ünnepet!

Sokak számára okoz problémát az ünnepek alatt a feszültség és a stressz. Jellemző, hogy ebben az időszakban mindenki rohan, vásárol vagy azon tépelődik, mit fog főzni, milyen ajándékot vesz. Az év végén mindig nagy a hajtás, idegeink pedig gyakorlatilag pattanásig feszülnek. Túlvállaljuk magunkat, megpróbálunk mindent rendbe tenni illetve lezárni, hogy az ünnepek alatt pihenhessünk. Számos életmód-tanácsadó szerint azonban érdemes átgondolni, mi ennek a jelentősége, hiszen éppen a meghittség vész el.

Feszültséget okozhat

Vásárlás: a zsúfolt bevásárlóközpontok, a túlzott és az utolsó pillanatra hagyott bevásárlás
A gyors vizit: a családok gyakran egyik helyről rohannak a másikra, hogy mindenkit meglátogassanak, mindenhol eltöltsenek egy kis időt
A sorozatos ünneplés: a sorozatos ünneplés miatt elveszítheti jelentőségét saját, otthoni karácsonyunk

Az egyik jótanács, hogy érdemes átgondolni a karácsonyhoz fűződő emlékeinket, hiszen azok segíthetnek abban, hogy ne stresszként éljük meg a karácsonyt. Ne csak a lakás kapjon ünnepi díszt, hanem a lélek is! Fontos, hogy hagyjunk időt magunknak a relaxálásra, feltöltődésre is. Azzal is elkerülhetjük a kapkodást, ha gondosan kitaláljuk a feladatokat, de bátran fel is oszthatjuk azokat a családban.

A zökkenőmentes ünnephez hozzájárulhat az is, ha hagyunk megfelelő mennyiségű időt az alvásra. Legalább hét-nyolc óra alvásidővel elkerülhető, hogy kialvatlanok legyünk! A kialvatlanság ugyanis könnyen vezethet frusztrációhoz, stresszhez. S ne feledjük, hogy nem a tökéletes díszítésen vagy a pompás karácsonyfán múlik az ünnep hangulata, hanem leginkább azon, hogy érezzük magunkat a karácsonyi környezetben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek