6 évnél régebbi cikk

Sóska, sültkrumpli - Színházban a játékvezetők
Fehérvár Médiacentrum fotójaSóska, sültkrumpli - Színházban a játékvezetők

A sípot nyakkendőre, a stoplist félcipőre, a fekete vagy neon felsőt pedig vasalt ingre cserélték a labdarúgó játékvezetők, akik a "Sóska, sültkrumpli" című darabon szembesültek hivatásuk vidám és szomorú pillanataival.

A történet egy stadion öltözőjében játszódik, a játékvezető és két asszisztense közreműködésével. A három ember három teljesen más karakter, az egyik asszisztens, aki "Művész" becenévre hallgat, a klasszikusan érzékeny lelkű, enyhén alkoholista merengő alkat. A másik, játékvezetőből asszisztensé visszaminősített sértet lélek, aki folyamatosan a sikertelenségére keres (és talál) tőle távol álló, külső indokokat. A harmadik szereplő, a játékvezető testesíti meg az új, feltörekvő generációt. Nos, hármójuk játéka Egressy Zoltán "Sóska, sültkrumpli" című darabja, melyet a fehérvári Technika Házában mutatott be a Kaposvári Csiki Gergely Színház, a nézőtéren pedig Fejér megye labdarúgó játékvezetői és asszisztensei ültek feleségükkel, párjukkal.

A rendhagyó, ám kétségkívül vidám évzáró szervezőjeként Schneider Béla, a Magyar Labdarúgó Szövetség Fejér megyei Igazgatóságának vezetője mesélt az ötlet hátteréről.

- Szerettük volna, ha a család, a feleségek látják, milyen társaságban, milyen közegben tölti párjuk a hétvégéjét a szezonok során. Ráadásul a darab tökéletesen bemutatja, milyen is egy játékvezető élete, milyen gondokkal, problémákkal kell megküzdenie. Tanulságos, mégis vidám este volt, a visszajelzések alapján mindenki remekül érezte magát és van igény hasonló közös programok szervezésére.

A vidám pillanatok mellett sajnos szomorú aktualitása is van az évzárónak, évek óta egyre kevesebb ugyanis a játékvezető.

- Nem csupán mi küzdünk létszámhiánnyal, országos problémáról van szó sajnos. Összetett a háttér, sok tényező befolyásolja a dolgot. Folyamatosan indítjuk a tanfolyamokat, ennek köszönhetőn hét játékvezetővel nőtt a megyei létszám, és várhatóan hamarosan újabb négy vizsgázónk csatlakozik a kerethez. Ugyanakkor sokan abbahagyják, emiatt nagyon fontos a régi kollégák megtartása is, ami nem könnyű feladat. Fönt öntjük be a zsákba, lent meg kifolyik, nagyjából ezzel kell most megküzdenünk. Nagyon sokan a munka vagy a család miatt már nem vállalják be, hogy a hétvégéjüket a futballra áldozzák. A játékosok száma az elmúlt években megduplázódott, több mint 12 ezer igazolt játékos van most a megyében. Egy hétvégén 130-140 meccset rendezünk, és erre van nagyjából 100 játékvezetőnk. Számolni kell azzal is, hogy nagyjából 20 sporttárs kiesik minden hétvégén betegség, sérülés vagy munkahelyi elfoglaltság miatt. Ezek a számok tökéletesen mutatják, kevesen vannak a játékvezetők, így az elkövetkező év nagy feladata lesz, hogy bővítsük a létszámot.

Egy kiváló kollektíva megtartásához és bővítéséhez nagyban hozzájárulhatnak a mostanihoz hasonló csapatépítő programok, így biztosak lehetünk benne, a szurkolók részéről sokszor érdemtelenül elmeszelt focibírók jövőre is folytatják a remek hangulatú összejöveteleket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek