6 évnél régebbi cikk

Mennyiért éri meg notebookot, tévét vagy okostelefont vásárolni?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Gombaszögi Attila (gomba)
Mennyiért éri meg notebookot, tévét vagy okostelefont vásárolni?

Napi szinten találkozom a fenti kérdéssel. Mármint arra gondolok, hogy mi is az az összeg, amiért érdemes venni notebookot, tévét, okostelefont vagy bármilyen egyéb műszaki cikket. Nyilván ez nem egy egyszerű kérdés, sőt, talán erősen szubjektív is, de mielőtt azt hinnétek, hogy turkálni akarnék bárki bukszájában is, gyorsan jelzem, hogy nem.

Úgy gondolom, alapvetően kétfajta vevő van:

  • A vevők egyik fele céltudatos, felkészült, hogy mit is szeretne és főleg, hogy mennyiért.
  • A másik fele pedig bizonytalan. Jellemzően még abban is, hogy mit is szeretne.

Természetesen utóbbi a kihívás számomra! Persze aztán ki lehet ezt színezni részletesebben is, de most nem akarnék egy komplett vásárló-elemzést közreadni, mert lehet, aztán a kutya sem jönne többet az Excomba. Végül is mi, mint szakemberek, azért lennénk, hogy segítsünk a vásárlás előtt állóknak, már ha hagyják. De ugorjunk az elejére! 

A lényeg mindkét esetben az, hogy megtaláljuk azt a terméket, vagyis inkább árkategóriát, mely a különböző elvárások tekintetében belefér a vevő ár-érték elképzelésébe. És ez nem kis kihívás. Nemcsak nekem, hanem jellemzően a vevőknek is. Ha elmegyünk valamelyik nagyáruházba és körülnézünk, a választék láttán még én is megszédülök. Az, hogy ez mennyire jó vagy nem jó, nem is annyira fontos. Sokkal inkább az a kérdés, hogy ebből a hatalmas választékból, no meg az óriási árkülönbségekből tudunk-e jól választani? Biztos azt választjuk-e, amire szükségünk van? Nézzünk körül mit is érdemes és mennyiért!

Márkásat vagy ne márkásat?

Alaptézis, hogy csak olyan márkát válasszunk, melynek van múltja és elismert, nagy piaci szereplőnek számít. Ez főleg hosszú távon lesz majd nagyon fontos. Ha olyan terméket veszünk, mely ismeretlen márka, akkor igen könnyen abba a hibába eshetünk, hogy az alacsony ár később megbosszulja magát. És manapság ez a legfontosabb! A tervezett elavulásról már korábban beszéltem, ez a kevésbé ismert gyártóknál sokkal fokozottabban szokott jelen lenni. A minőségi termékeknél, jellemzően a nagy márkák esetében már maga a több éves jótállás a garancia arra, hogy az eszköz sokkal kisebb eséllyel végzi a szervízben. Egy új termék vásárlása során persze a vevők egy igen jelentős részénél az első impulzus dönt: meglát, megtetszik, megvesz. De ez nem mindig praktikus. Gyakran találkozom olyan ügyfelekkel, akik javításra hoznak az Excomba például tabletet, de sajnos a javítás nem gazdaságos.

Ráadásul arra is érdemes gondolni, hogy pár év elteltével a gyermek kinövi a korosodó laptopot. Ilyenkor, ha egy jobb gyártmányról beszélünk, biztos jó áron el lehet még adni. Mert a minőségi, megbízható használt termékeknek igen komoly piaca van. Olyannyira, hogy erre külön üzleti modellek is épülnek. Napjainkban nagyon keresettek a márkás, használt, 3-4 év körüli használt notebookok. Ha körülnézünk a nagy online használt értékesítési portálokon, de már a szaküzletekben is akár, akkor jól megfigyelhető ez a tendencia. Szóval már a vásárláskor érdemes gondolni erre és lehet kicsivel többért olyan modellt választani, melyet pár év múlva még jó áron el tudunk adni. Ez a használt eladásból származó kis többlet pont jól jöhet az új notebook vásárlásakor.

Notebookot 100 ezer alatt?

Egy márkás, minőségibb notebook lehet vásárláskor többe kerül, de hosszútávon visszahozza az árát. Érdemes arra is gondolni, hogy a garancián túli javítás már a mi költségünk, mely igen gyakran tetemes összegbe is kerülhet. Ha van a termékre akár 3 év garancia, akkor nyugodtabbak lehetünk.

Kétségtelen tény, hogy van ilyen. Sőt még alatta is, bőven alatta. De azért annak legyünk tudatában, hogy egy 80 ezer forintért vett notebook még ha esetleg egy jobb márka is, akkor sem lesz életünk megbecsült részese. És akkor itt jön a kérdés, hogy jó, de akkor mennyiért? Ha csak átlagos irodai munkára keresünk notebookot - itt most azt kell ezalatt érteni, hogy Word, Excel, internet (HD youtube videók nélkül) -, betartjuk a fentieket és választunk egy jobb márkát, mondjuk Dellt, akkor 120.000 forinttól kezdődnek az árak. Ezért az árért már kapunk egy közepes processzorral (Intel i3) szerelt, 3 év teljes körű jótállással bíró notebookot.

Persze vannak ennél olcsóbb gépek is, de nyilván a minőség, a garancia és a tudás oltárán kell akkor áldoznunk, melyek lehet most olcsóbbnak tűnnek, de hosszútávon biztos nem lesz az. A felső határ nyilván a csillagos ég, de ha valaki szeretne hosszabb évekre magának egy megbízhatóbb modellt választani, akkor sem feltétlen kell vagyonokat elkölteni. Egy izmosabb gép, de nyilván nem játékra kihegyezett notebook, ahol már mondjuk a merevlemez helyén egy gyors működésű SSD van és a memória is legalább 8GB kapacitású, a gép lelke pedig így Intel i5 processzor, az 180-200 ezer forint körül mozog. Ennél magasabb kategóriát is lehet persze választani, kérdés, hogy pénztárcánk engedi-e és hogy egyáltalán szükségünk van-e rá? Ha nincsenek speciális elvárásaink a notebookkal szemben, akkor ezek az összegek reálisak.

Ugyanez a helyzet a tévékkel és az okostelefonokkal is

A fent említettek ugyanúgy a tévék, okostelefonok és tabletek esetében is megállják a helyüket. Talán annyiban nehezebb a dolgunk, hogy itt sokkal több a paraméter, melyre vásárlás során érdemes figyelni.

Egy átlagos lakásban bőven elegendő a 43” méretű LED tévé. De hogy ez milyen tulajdonságokkal rendelkezzen az már nagyon szubjektív. Pillanatnyilag ott tartunk, hogy a gyártók olyan mennyiségben öntik ránk az újabb modelleket a tévékből, hogy az árak egészen elviselhetőek. Egy 43”-os LG FullHD felbontású nem okos tévé már 100 ezer forinttól elérhető. Ez nem kevés pénz, de egy új tévé vásárlása esetén kisebb felbontású típust nem éri meg megvenni. A kábelszolgáltatóknál gombamód szaporodnak a FullHD minőségű csatornák és ezekből egyre több lesz, így a HD Ready felbontást már nem is érdemes megvenni, még akkor sem, ha ez 20 000 forinttal is olcsóbb talán. Itt is igaz, hogy bár tévét nem feltétlen 3 évre vesz az ember, de ha most nem HD Ready felbontásút veszünk, akkor az pár év múlva használtként is piacképes lesz.

Ha pedig áldozunk a minőség oltárán és belecsapunk a jóba, akkor a határ az űr. A tévék árcéduláján már nem ritkán látni majdnem hét számjegyű összegeket is. Persze nem feltétlen kell otthonra OLED kijelzős, ívelten puccos tévé. De mondjuk egy jobb képminőségű, már YouTube-lejátszós okostévé azért nem ördögtől való. Egy ilyen nem belépő modellt, melynek már 4K, UltraHD felbontású a kijelzője, 140.000 forinttól hazavihetünk. Ha még ennél is többre vágyunk, akkor figyeljünk arra, hogy a legújabb modellek már IPS kijelzővel és nem csak sima HDR, hanem HDR10 képjavító technológiával készülnek, sőt ezeknél már alap a második, mozgásérzékelős távirányító is. Egy ilyen modell árcímkéjén nagyjából 180ezer körüli szám található.

Tévé vásárlásnál érdemes előre gondolkodni és mivel nem egy-két évre vesszük őket, inkább egy jövőálló, modernebb 4K, UHD felbontású modellt válasszunk.

Az okostelefonok piaca jelenleg kész káosz. Még a hozzám hasonló kockák is igen gyakran fogják a fejüket, hogy milyet is vegyenek. Olyan gyors a fejlődés és olyan mértékben jönnek fel a korábbi évek kisebb márkái, hogy ember legyen a talpán, aki gyorsan és könnyen tud választani. Helyzeti előnyben azok vannak, akik márkahűség tekintetében az évek alatt elköteleződtek. Bár ennek én nem vagyok híve. Érdemes esélyt adni a konzervatív márkákon túliaknak is. Én éppen ezt tettem a minap és sok éves Samsung hűségemet cseréltem Huaweire. Tegyük hozzá, nem bántam meg! Szóval itt már kifejezetten ajánlott márkákat nem is említenék a továbbiakban. Talán csak felsorolás jelleggel, hogy miket is tartok én megbízhatónak: LG, Samsung, Sony, ASUS, Lenovo, Huawei, Honor, Xiaomi, Apple. Ezeken túl inkább az ajánlott paraméterekre tenném a hangsúlyt.

Ki-ki a maga igényinek megfelelően döntse el, hogy mekkora kijelzőt szeretne a zsebében cipelni. Persze sok választásunk nincs, mert jellemzően az 5” körüli telefonok uralják a piacot. Ami fontos, hogy legyen a telefonnak sok memóriája. Az Android imádja zabálni a memóriát, ha kevés van belőle, akkor baromira be bír lassulni, amitől mi felhasználók meg baromira be bírunk gurulni. Szóval így 2018 elején szemrebbenés nélkül le merem már írni, hogy nem 2GB, hanem inkább 3GB az a memória, amivel tutira biztosan kényelmesen elleszünk. A processzor sem annyira kardinális kérdés, mert egy átlag felhasználónak szerintem pont mindegy, hogy az 4 vagy 8 magos. Persze tudom, most lehetne vitatkozni, de itt most egy átlag igénybevételről beszélek, nem akarom az okostelefonnal Paks2-t megtervezni, bár egy izmos darabbal lassan az sem lesz kihívás.

Ha ezekkel megvagyunk, akkor már csak olyan apróságokra figyeljünk, mint az NFC, mellyel lassan miden banknál kiváltható lesz a bankkártya, no meg a garancia. Itt is gyártónként eltérő a helyzet. Talán a legsúlyosabb, hogy pont a legdrágább és a legjobban a márkahűségre építő Apple az, aki rútul csak egy év jótállást ad. A többiek simán adják a 2 évet, sőt a Huawei felsőbb modelljeinél a 3 év is alap.

Amire talán még érdemes odafigyelni, az a kamera. Mert lássuk be, azért az egyik legfontosabb funkció a fényképezés és a videó. Szóval ha ez számunkra fontos, akkor érdemes több figyelmet fordítani arra, hogy mely típus milyen képet is bír produkálni. Nagy a szórás itt is. Vannak most már bőven dupla lencsével operáló gyártók is, még elérhető árban.

A Huawei kistesójának a Honornak vannak már olyan elérhető árban levő dupla kamerás modelljei is, melyek kimagasló fotós tulajdonságaikkal hódítanak. Egy ilyen típust már 80 000 forint magasságában is megkapunk.

Száz szónak is egy a vége: itt nagyon nehéz okosnak lenni. Én azt mondanám, hogy egy teljesen átlagos tudású, de 3GB memóriával szerelt telefont, kártyafüggetlenként már 60 000 forinttól vehetünk. Ha valaki beéri a szerényebb 2GB memóriával is, akkor azt már 40 ezer forint alatt is találunk a fenti márkákból. Felső, értelmes határt a telefonok estében nem is nagyon írnék. Szinte határtalan pénzeket vagyunk képesek kiadni egy-egy frissen megjelenő modell birtoklása végett, ami figyelembe véve, hogy az ára egy év elteltével hova csökken, szerintem agyrém. De a gyártók rövid pórázon tartanak minket, és mindent elkövetnek, hogy a legújabb és legdrágább modellek iránti vágyunkat mindig ébren tartsák. Sajnos, mi vevők pedig úgy tűnik, mindig partnerek vagyunk ebben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek