Fair18 °C
2019. október 17. csütörtök Hedvig
Menü

Dübörög a retró - Visszatérhetnek a magnókazetták

Dübörög a retró - Visszatérhetnek a magnókazetták
Hogy mennyire utáltam, amikor a magnó betekerte a szalagot... De akkor jöhetett a ceruza! (Fotó: UrbanPlayer)

Hetvenes, nyolcvanas születésű vagy? Akkor pörgettél már grafitceruzával kazettát. És ha pörgettél, melegítsd az ujjaidat: lehet, hogy hamarosan újra átélheted a gyerekkori élményt!

Zenében mindenkinek megvan a maga kedvence. Pop, rock, mulatós, rap, diszkó. Ákos, Rúzsa Magdi, Dr. Dre, Kis Grofó. És ahogy stílusban, előadóban is megvannak a besztofok, úgy jó néhányan a zenehallgatás egyik legfontosabb elemében, az adathordozóban is letették voksukat.

A nálam eggyel idősebb generáció kedvence a szalagos magnó, mi, negyvenesek pedig ingázunk a bakelit és a klasszikus magnókazetta között. Én utóbbit kedvelem, mondhatom, fiatal éveimben a szívemhez nőtt. A felsoroltakból ugyan a leggyengébb hangminőséget hozza, de a tizenévesen a rádióból felvett nagy kedvencek emléke, a már-már természetesnek vett háttérzúgás örökre a rabjává tett. Ez volt egyébként a kazetták legnagyobb előnye, egy jó kazira többször is rögzíthettük Kajárik Andrea kívánságműsorainak vagy európai dance slágerlistáinak gyöngyszemeit.

 Mai gyerekek Vs. Walkman küzdelem

Aztán persze jött a digitális korszak, az mp3, majd a flac elsöpörte a kazettákat. A retró azonban örök divat, ráadásul a megszállott gyűjtők valamennyire életben tartották a régi adathordozókat. Az orsós magnók újbóli gyártása már megindult, a hírek szerint a bakelit is újabb sokadvirágzása hajnalához érkezett és bizony, a kazetták is új erőre kaphatnak.

A Wall Street Journal nemrég riportot készített az egyik olyan amerikai üzemben, ahol ezt a ma már ősréginek számító hanghordozót gyártják, és azt tapasztalta, hogy a tulajdonosok legfőbb problémája az egyre nagyobb kereslet kielégítése lett. A Nielsen felmérései szerint 2015-ben még összesen csak 74 ezer kazettát adtak el Amerikában, egy évvel később azonban már 129 ezret. Tavaly év végén a formátum egyik megszállott hívője, a Burger Records kiadó már félmillió kazetta értékesítéséről számolt be. Lehet, hogy a bakelit után a mágnesszalagos technika is visszatér a porondra.

 Majka legújabb slágerében, a "Mindenki Táncol" című nótában idézte meg a kazettás korszakot

A "feltámadás" egyik megindítója Justin Bieber volt, aki 2016-ban ezer példányban kazettán is kiadta Purpose című albumát, az ötlet pedig annyira jónak bizonyult, hogy azóta húsz további együttes, formáció követe a kanadai golden boy példáját. A National Audio nevű cég, mely gyakorlatilag egyedül maradt talpon a tengerentúli kazettagyártók közül, elképedve fogadta a Pearl Jam, a Smashing Pumpinks, majd az egyik korai demo szalagját újra kiadó Metallica megkeresését, utóbbi újra felvett albumból kapásból 20 000 darabot kellett legyártania. A National Audio bajban is van, mert kifogyott a mágnesszalag készletéből, és már nem tud sehonnan alapanyagot szerezni. Azt ugyanis már szinte sehol sem gyártják, a társaság is csak úgy tudta eddig kihúzni, hogy amikor a versenytársai sorra bezártak, bagóért átvette tőlük a készleteiket és a berendezéseiket. Most azonban arra kényszerül, hogy saját szalaggyártásba kezdjen, mert olyan sok a megrendelése.

Hogy mi volt, és újra divatba jövésük esetén mi lehet a kazetták legnagyobb vonzereje? Ezt a legautentikusabb emberrel, a legendás székesfehérvári Gramofon Hanglemezbolt alapítójával és tulajdonosával, Hajszán Zoltánnal vettük sorba.

A kilencevenes években kígyózó sorok álltak a Gramofon Hanglemezbolt előtt, amikor kijött egy újdonság kazettán (Fotó: Hajszán Zoltán)
A kilencevenes években kígyózó sorok álltak a Gramofon Hanglemezbolt előtt, amikor kijött egy újdonság kazettán (Fotó: Hajszán Zoltán)

- Amikor én voltam 18 éves, akkor az volt a divat, hogy mindenkinek táskarádiója volt. Ment az utcán, a hüvelykujját beledugta a fogantyúba és bömbölt a zene, ez volt a menő. Aztán jöttek a kilencvenes évek és a kazetta meghódította a világot. Minden fiatalnak volt walkmanje,  az utcán, a vonaton, mindenhol ezeket hallgatták. A kazetta kis helyet foglalt, zsebre vágták és mentek a fiatalok, mindenhol nagyon népszerű volt. Nagyon fogytak a műsoros kazetták nálunk, az üzletben is. Ha megjelent például egy új R-GO album, akkor rendeltem belőle 100 bakelitlemezt és legalább 2-300 kazettát, nagyjából ebben az arányban volt a kereslet a kazetták javára. A felvevős magnók megjelenésével nagyon népszerűek lettek az üres kazetták is, 160-180 forintért már hozzá lehetett jutni a legolcsóbb üres kazettákhoz, így szinte mindenki számára elérhető volt. Ezért az összegért rengetegszer fel lehetett használni, rögzíteni rá, aztán letörölni, mást felvenni. Aki egy kicsit profibb és tehetősebb volt, azoknak ott volt a chrome és a metal kazetta, ezeknél már nem lehetett hallani azt a minimális súgást sem, ami az olcsóbb kazettákat jellemezte. Összességében nagyon olcsó, de jó minőségű adathordozó volt a kazetta.

A kazetta tehát egyszer már meghódította a világot, fiatalok milliói, sőt, milliárdjai nőttek fel a rájuk rögzített zenét hallgatva. A világot jellemző retróláz visszahozza még a mindennapjainkba? Ki tudja. Én, megrögzött kazisként nagyon remélem, hogy igen. Addig ajánlom, kattintsatok ide és mazsolázzatok a világ valaha volt legjobb kazettái között!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Az Év Bölcsődéje - eddig négy székesfehérvári bölcsőde is esélyes
  Az Év Bölcsődéje - eddig négy székesfehérvári bölcsőde is esélyes
 • Giro d'Italia – élménykerékpározás - forgalomkorlátozások is lesznek
  Giro d'Italia – élménykerékpározás - forgalomkorlátozások is lesznek
 • Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
  Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
 • Víz Világtalálkozó - magyar fejlesztésű talajkondícionáló készítményt mutattak be
  Víz Világtalálkozó - magyar fejlesztésű talajkondícionáló készítményt mutattak be

A hét embere

 • Szabad Városok Szövetsége - ellenzéki településvezetőkből álló hálózat kiépítését tervezi Karácsony
  Szabad Városok Szövetsége - ellenzéki településvezetőkből álló hálózat kiépítését tervezi Karácsony
 • Teljes légtérzár - drónokkal zavarták a légiközlekedést Pesten
  Teljes légtérzár - drónokkal zavarták a légiközlekedést Pesten
 • Meghalt a veronai buszbaleset hőse
  Meghalt a veronai buszbaleset hőse
 • Globális razzia - egy csapással több száz pedofilt tartóztattak le
  Globális razzia - egy csapással több száz pedofilt tartóztattak le
 • Wales - Magyarország - húsz perc alatt eladták a vendégjegyeket
  Wales - Magyarország - húsz perc alatt eladták a vendégjegyeket
 • Orbán Viktor: Az önkormányzati választásokat a Fidesz nyerte
  Orbán Viktor: Az önkormányzati választásokat a Fidesz nyerte
 • HÍRADÓ 2019. október 16.
  HÍRADÓ 2019. október 16.
 • Az éjszakai utazóknak kedvez a MÁV
  Az éjszakai utazóknak kedvez a MÁV

Eseménynaptár

 • Tovább bővült az építőipar - lassult a növekedés
  Tovább bővült az építőipar - lassult a növekedés
 • Egyetemi Duatlon Országos Bajnokság - forgalomkorlátozás vasárnap a Csíkvári úton és környékén
  Egyetemi Duatlon Országos Bajnokság - forgalomkorlátozás vasárnap a Csíkvári úton és környékén
 • Állandó és változó babakultúra - játéktörténeti konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban
  Állandó és változó babakultúra - játéktörténeti konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban
 • Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
  Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
 • Október 23. - idén is 22-én kezdődnek a nemzeti ünnepi megemlékezések
  Október 23. - idén is 22-én kezdődnek a nemzeti ünnepi megemlékezések
 • Milliárdos segítség - Európa első vízalapját indította el az MFB
  Milliárdos segítség - Európa első vízalapját indította el az MFB
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 16.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 16.
 • Kertalja Origó - az újraélesztést tanítják
  Kertalja Origó - az újraélesztést tanítják
 • Már csak október 31-ig fizethettek a régi 500 forintossal
  Már csak október 31-ig fizethettek a régi 500 forintossal