6 évnél régebbi cikk

Útfelújítás, közlekedés, Sóstói Stadion-vizsgálat – slágertémák a polgármesteri fogadóórán
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Útfelújítás, közlekedés, Sóstói Stadion-vizsgálat – slágertémák a polgármesteri fogadóórán

Továbbra is az útburkolatok állapota, illetve azok felújítása és a közlekedés érdekli leginkább a székesfehérváriakat, de az év első online polgármesteri fogadóórán érkezett néhány egyéb érdekes kérdés is.

Nem maradtak alul a kérdésáradat tekintetében a fehérváriak 2018 első, online polgármesteri fogadóóráján sem, a slágertéma azonban nem változott: a közlekedés, valamint a különböző utak, járdák burkolatának állapota, illetve felújítása kapta a legnagyobb figyelmet, csakúgy, mint ősszel.

Összegyűjtöttük a legérdekesebb, legfontosabb, legnagyobb érdeklődésre számot tartó kérdéseket, és persze a válaszokat is hozzá. Most is a teljesség igénye nélkül válogattunk – és emeltünk ki – a kérdésekből és a válaszokból, természetesen azok tartalmának vagy jelentésének megváltoztatása nélkül:

ÚTFELÚJÍTÁS, KÖZLEKEDÉS

„...A Budai út - Kadocsa kereszteződésében az aszfalt felújításra van-e remény?...”
„...A Magyar Közút Nzrt. ebben az évben újítja fel a 62. számú főutat a tejüzem melletti körforgalomtól a Budai útig...”

„...1) a buszozó gyerekek nevében, nagyon hasznos volna, ha a buszmegállókban fel lenne tüntetve a megálló neve, nagy betűkkel, buszról is láthatóan. Ha még a buszon is bemondanák, hogy hol tart a járat, az még jobb lenne. Ez a vidékieknek is nagy segítség.
2. Terveznek-e a közeljövőben a Zámoly u. laktanya melletti részére járdát, vagy kerékpárutat építeni? Gyalogosnak, autósnak sokkal biztonságosabb lenne...”
„...1. A felvetéssel egyetértünk, az új buszmegállókat már így készítjük, az utastájékoztató rendszer bővítésén dolgozunk, részben a rendelkezésre álló pályázati és városi forrásból.
2. A laktanya melletti Kiskút útja fejlesztése szerintünk is indokolt, decemberben ezért pályázatot nyújtottunk be kerékpáros és gyalogos út kialakítására. Idén elindul a tervezés és sikeres pályázat esetén ezt követi jövőre a kivitelezés...” 

„...1. Mikor akadálymentesítik végre a vasútállomásnál lévő buszöblöket? Kerekesszékkel képtelenség felszállni!!
2. Kötelessége-e a fehérvári helyi járaton az autóbusz-vezetőnek a kísérő nélkül érkező kerekesszékest felsegíteni a buszra? Vagy csak a rámpa lenyitása a feladata? Elég meredek a lenyitott rámpa és segítség nélkül képtelenség felmenni, a legtöbb buszsofőr pedig csak nézi a buszra felszállni próbáló mozgassérültet!...”
„...1. A buszmegálló akadálymentesítése szerepel a Városgondnokság idei tervei között.
2. Tudomásom szerint nem kötelessége, de az Ön által felvetett kérdés fontos, ezért a következő KNYKK-s egyeztetésen felvetem a problémát...”

„..A Vásárhelyi utat tervezik idén felújítani? Katasztrófa az állapota. Illetve viszonylag új fehérváriként a Palotai úton a lámpák összehangolását tudnám szóvá tenni. Elindulva az egyik lámpától a következő megfog pirossal, majd kb. 10 másodperc múlva lesz zöld és így tovább. Tudnának ezen állítani esetleg?...”
„...Jó hírünk van, megérkezett a Vásárhelyi út építési engedélye és részben EU-s, részben saját forrásból a felújítás idén megkezdődik, ami gyalogos és kerékpáros létesítmények építését is jelenteni fogja. A zöldhullámmal kapcsolatos észrevételét a szakembereknek továbbítottam…”

„...Én a Budai úti zöldhullámról szeretnék szólni, amely se kifelé a városból, sem pedig befelé a városba nem működik. Több alkalommal jártam úgy hétvégén éjszaka, hogy a Budai úton befelé a városba, minden második jelzőlámpánál pirosat kaptam. Kifelé a városból, ha a Zombori utcánál zöld van, akkor a következő kereszteződésnél (az Alcoa gyár felé) rendszeresen az odaérkezésnél lesz tilos jelzés. Jelen pillanatban úgy érzi az ember, hogy büntetés a Budain a négysávos úton gépjárművel közlekedni, annyira lassú a kijutás a városból...”
„..Egyetértek! A szakemberek dolgoznak a megoldáson. Túl sok a szereplő (állami út, városi út). Pénzügyi akadálya nincs a szerintem is szükséges zöldhullámnak...”

„..A Prohászka Ottokár u., Budai út-Horvát I. u. közötti szakasza mikor kerül sorra a felújítások sorában?...”
„...Ez év nyarán fejezzük be a Széchenyi út felújítását, és 2019-ben kezdjük a Prohászka utca felújítását, ahol nem csak az útpálya és járdák újulnak meg, hanem alattuk a víziközművek és csapadékcsatorna is. Mivel a beavatkozás komoly forgalomkorlátozással jár a nyár folyamán, ezért egyszerre kettő párhuzamos városi főutat nem tudunk lezárni...”

„...Mikor kerül sor a Széchenyi úton a járdák felújítására?...”
„...Ebben az évben az Széchenyi út 33-51. között történik meg a járda felújítása, mely a következő években ütemezetten folytatódni fog a teljes lakótelepen...

„...1. Meddig tűri-tartja a város a közepén éktelenkedő hatalmas sáros gödröt (Murvás parkoló)? Így leszünk európai kulturális főváros? A városnak nincsenek eszközei arra, hogy rábírja a tulajdonost: tartsa megfelelő állapotban az ingatlanát, ne éktelenkedjen ez a sáros gödör a város közepén?
2. Az Audis és BMW-s és egyéb "izmos polgárok" már nem mennek bele a sáros gödörbe, hanem a Halász utcai járdán robogva ugrasztják szét a gyalogosokat. Nem lehetne valamit tenni az egyszerű, járdán közlekedők testi épsége érdekében?
3. A városnak nincs a közvilágítás állapotával törődő szakembere? Elég csúnyán néznek ki a foghíjas lámpasorok, például az Alba Plaza mindkét oldalán, a Palotai út felől és a Mátyás király körút felől is. Azért ezek elég frekventált helyek, rengeteg átutazó jár erre, viszi városunk hírét. Azt már nem is tudnám megmondani, hogy a Halász és a Bátky utcák közötti sétány közvilágítása mikor működött utoljára (az új játszótér mellett). Fentieken kívül is van még sok ilyen a lakótelepünkön. Ezzel spórol energiát a város?...”
„… 1. A murvás parkoló magántulajdonban van. Azt is megtehetné a tulajdonos, hogy lezáratja a területet, több száz parkolót megszüntetve ezzel.
2. A második számú problémát kérem, hogy a rendőrségnek jelezze, természetesen mi is kérni fogjuk a rendőrség közreműködését.
3. A világítással kapcsolatos problémákat továbbítjuk az E.ON felé…”

„..Én azt szeretném megkérdezni, hogy hol található egy olyan dokumentum, amiből megtudhatja a város autós társadalma, hogy a város borzalmas állapotban lévő főközlekedési útjait mikor fogják végre, a minimum elvárható szintre hozni?...”
„...A 2017-es felújítások az alábbi térképen elérhetők. 2018-ban pedig csak saját forrásból négymilliárd forintból újít fel utakat a város. Amint elkészült a végleges idei lista azt ugyancsak közzétesszük. Bízom abban, hogy ezt a négymilliárd forintos útfelújítási fejlesztést valamennyi képviselőtársam támogatja majd...”

BUSZJÁRATOK

„...a 11a jelzésű autóbuszok nem közlekedhetne-e hétköznap tovább? Többeknek jó lenne a bevásárláshoz, hazajáráshoz nem mindenki tud előbb menni és így körbe kell buszozni a várost...”
„..Kérem, hogy a 11A járattal érintett bevásárlóközpont felé is jelezze, jelezzék ezt az igényt, közös megállapodás esetén van lehetőség a járatbővítésre. Egy másik nagyáruház kapcsán már van példa erre Székesfehérváron...”

„...A 35-ös buszjárat miért 20:50-kor indul a Zone bevásárlóközpontból vissza a város felé, amikor az üzletek 20 h-kor bezárnak? Szeretném azt is megkérdezni, hogy tervezik a 35-ös járat megszüntetését?...”
„...A késői indulás a dolgozók miatt történik, ugyanis az üzletek bezárását követően még feladataik vannak. Fel fogjuk mérni a dolgozók valós utazási igényét, de a járatot nem lehet sokkal korábban indítani, mert az előző 19:50-kor indul, és kell a majdnem egy óra, míg megfordul. Egyébként a 20 órai zárás esetében a 19:50-es indulás a vásárlóknak megfelelő lehet. A 35-ös járat megszüntetését nem tervezzük, sőt a 39-es új járat egy szakaszon a 35-össel azonos úton fog haladni...”

MINDEN MÁS

„...Sajnos múlt héten a fehérvári kórház csecsemő és kisded osztályán voltam kislányommal. Az első éjszakát több szülőtársammal együtt egy műanyag széken töltöttem, mert már nem jutott matrac. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e rá lehetőség, hogy vásároljanak a kórház gyerekosztályai részére 5-10 db matracot, hogy tudjanak hol aludni a szülők, akik bent töltik gyerekeik mellett az éjszakát és nem jut nekik fizetős baba-mama szoba...”
„...Ha érkezik a kórháztól ilyen jelzés akkor igen. Eddig ezt nem jelezték. A gyerekosztály ágyai is cserélve lettek tavaly...”

„...A Budai úti posta bővítésére mikor kerül sor? Sokszor a zebránál áll a sor vége. Ekkora létszámú lakótelepen nagyobb kapacitású postára lenne szükség…”
„...A város már hónapokkal ezelőtt minden szükséges döntés meghozott az ügyben. A postán múlik, hogy mikor tud költözni. Az utolsó tőlük kapott információ szerint az év közepe környékére tudják megoldani. Ennél pontosabb információt azonban a posta tud csak mondani...”

„...A Sóstói Stadion fejépületének ügyében kérdeznék: ki folytatja a vizsgálatot a 12 évvel ezelőtti építkezés kivitelező cégével (Fetév-Szer), és az önkormányzat részéről átvevő felelős ellen? Milyen stádiumban tart ez a vizsgálat? Történt-e rendőrségi feljelentés?…”
„...A város kettő, egymástól független szakértői csapatot bízott meg az ügy kivizsgálásával. Mindkét szakértői vélemény elkészült és azt a város a 12 évvel ezelőtti kivitelezést végző és a jelenlegi kivitelezőnek és tervezőknek is nyilatkozattétel céljából átadta. Ezen válaszok beérkezésének fényében dönt a város az esetleges jogi lépések megtételéről...”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek