6 évnél régebbi cikk

Te voltál már szűrésen? - Kezdődik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét
Fehérvár Médiacentrum fotója
ritani.com
Te voltál már szűrésen? - Kezdődik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

Hazánkban tavaly közel négyszáz nő halt meg méhnyakrákban, pedig az időben felfedezett betegség gyógyítható. Ez a negyvenöt év alatti magyar nők körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Városunk idén is csatlakozik a XII. Európai méhnyakrák-megelőzési héthez.

Több mint ezer nőt betegít meg évente hazánkban a humán papilloma vírus. A szakemberek szerint azonban méhnyakrákban megbetegedni és meghalni ma már nem lenne szabad, hiszen a betegség megelőzhető!

„Székesfehérváron olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy míg a tizenkét éves lányoknak az állam, addig a fiúknak a város biztosítja az ingyenes oltóanyagot. A lányok 2008 óta, a fiúk 2016 óta kapják meg az oltóanyagot. Az érintett korosztály oltásfelvétele pedig nyolcvan-kilencven százalék között mozog. Ezt a számot mindenképpen szeretnénk még növelni!”– tájékoztatott Östör Annamária egészségügyi tanácsnok.

Pásztor László, a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tisztiorvosa azt mondja, városunkban minden adott a megelőzéshez: „Fehérváron az országos átlagnál sokkal, mintegy harminc-ötven százalékkal alacsonyabb a méhnyakrák-megbetegedések szintje. Azt is hangsúlyozni szeretném, hogy a szűrésre is minden lehetőség adott. Elég nőgyógyász van a városban ahhoz, hogy mindenki eljusson vizsgálatra. A baj az, hogy még mindig van a lakosságnak úgy harminc-negyven százaléka, akik ezzel nem foglalkoznak. Az áldozatok közülük kerülnek ki.”

A székesfehérvári Család- és Nővédelmi Központban magas színvonalú szakmai munka folyik, ott elérhető a vizsgált mindenki számára, sőt internetes bejelentkezésre is lehetőség nyílik. A szűrőhéthez pedig figyelemfelhívó programmal csatlakozott városunk.

Február elsején, pénteken 14 és 18 óra között a Fehér Palota Üzletközpontban várnak mindenkit. Lesznek előadások a HPV elleni oltásról, a méhnyakrákszűrésről, az egészséges élelmiszerekről valamint a mozgás jótékony hatásáról Dr. Pásztor Lászlótól, Dr. Hárs Titanillától és Csapó Évától. A rózsaszín gyöngy a méhnyakrák elleni harc nemzetközi jelképe, így idén sem marad el a gyöngyfűzés, karkötőkészítés.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek