Fair10 °C
2019. november 11. hétfő Márton
Menü

5+1 régi videó az egykori Székesfehérvárról

5+1 régi videó az egykori Székesfehérvárról
A lovasszobor előtt egy tank 1945-ben (Fotó: Youtube/ bagamandras)

A múltban vájkálni márpedig jó, különösen, ha ezt a Youtube segítségével tesszük. Székesfehérvárról eddig több mint 200 ezer (kis)filmet töltöttek fel a videómegosztóra. Napokig nézegettük a felhozatalt, hogy melyek azok, amit egyszer minden fehérvárinak okvetlenül látnia kell.

Régen minden jobb volt. Vagy lehet, hogy nem, de akkor is. A múltra párás tekintettel visszaemlékezve bezzegezni minden generáció sajátja, és ehhez ma már hozzátartoznak a Youtube-ra felkerülő videók is. Ezek a mozgóképek megkönnyítik a nosztalgiázást és az ehhez tartozó homlokracsapást és feleszmélést: nem mindig volt macsakaköves Fehérváron a Városház tér és '98-ban még ritkaságszámba ment a helikopterről készített légifelvétel, nem rendelkezett mindenki saját házidrónnal.

A legnagyobbnak számító videómegosztóra manapság már napi szinten kerülnek fel a Székesfehérvárral kapcsolatos videók: eddig összesen több mint 200 ezer kapott Székesfehérvár (kb. 152 000) vagy Fehérvár (kb. 56 900) címkét feltöltőjétől. A hosszabb-rövidebb filmek között turkálva találtunk néhány olyan archív felvételt, amelyet egyszer minden fehérvárinak érdemes megnéznie. Időrendi sorrendben haladva ezek lennének azok:

Székesfehérvár 1934-1938

A Fehérvár Médiacentrum archívuma elképesztő mennyiségű érdekes és értékes mozgóképet rejt. Ezek közül jónéhány elérhető a Youtube-on is. Ebben a 18 perces videóban korabeli felvételeket láthatunk a Hősök Napjáról, Prohászka Ottokár újratemetéséről, angol autósok ünnepélyes fogadásáról a belvárosban, a Városi Strand felavatásáról, egy mozgalmas hétvégéről a Bory-várban, a Sóstóról és az Országgyűlés kihelyezett fehérvári üléséről.

Székesfehérvár 1945-ben

Mindössze 31 másodperces az a német híradórészlet, melyet még 2012-ben töltöttek fel a videómegosztóra. Ennyi idő is elég azonban arra, hogy egy igazi fehérvári a nem éppen full HD minőségű 1945-ben készült videóban felismerje az Országalmát, a Prohászka Ottokár-emléktemplomot, de talán mégis a legfurcsább néhány másodperc az, amikor egy tankot (?) láthatunk a 10-es huszárok lovasszobra mellett parkolni.

Május 1-jei felvonulás Székesfehérváron 1987-ben

A munka ünnepét Székesfehérváron gyerekfejjel átélni a nyolcvanas években meghatározó emlék volt. Erről A békegalamb és a sárga sisak - fehérvári május elsejék emlékei  című írásunkban emlékeztünk meg részletesebben. A cikkben látható archív televíziós felvételeken az önfeledten ünneplők a csernobili reaktorbaleset után alig egy évvel, a fontos elvtársak erkélyről vigyázó tekintetetének kereszttüzében lobogtatják a mai Várkörúton, amijük van. Az évtized egyik emblematikus tévés műsorának (Felvonulók kérték) helyi verziójából az is kiderül, hogy a napsütéses Kubából miért érte meg Fehérvárra költözni.

A VIDEOTON sztori (1991)

Schiffer Pál 1991-ben készült filmjénél talán soha nem készült olyan, ami jobban bemutatja a fehérvári hétköznapokat és családokat. Bár a néhány éve a fájlcserélőkön újra felbukkant dokumentumfilm elsősorban a VIDEOTON bezárására és ennek következményeire, majd később a kényszervállalkozói karrier beindítására koncentrál, ettől függetlenül tökéletes korrajz is a '90-es évek elejének Székesfehérvárjáról. 

Székesfehérvár 1998 körül

Azoknak a kedvéért mondjuk, akik szerint 1998 nem is volt olyan régen: de. Bármennyire is hihetetlen, de pontosan 20 évvel ezelőtt készült ez a videó. Ekkor még nem lobogott egyetlen közintézményen sem az Európai Unió zászlaja (csak hat évvel később csatlakozott Magyarország az EU-hoz), a Hotel Magyar Király előtt kispolszkik és Trabantok parkoltak, a Pátria helyén még Tourinform iroda volt, a cigicsikket pedig egyáltalán nem számított olyan főbenjáró bűnnek eldobni a főutcán, mint manapság. Két évvel az ezredforduló előtt ilyen volt Fehérvár:

+1. Alba Regia (1961)

Ezt pedig csak az igazán keményvonalas fehérváriak kedvéért: az 1961-ben készült Alba Regia című filmet is elő lehet ásni a Youtube legmélyebb bugyraiból. Szemes Mihály filmjét ráadásul oroszul nézheti meg az, akinek van erre másfél órája. A film történetét a port.hu így foglalja össze: 1945. Hajnal doktor nem akar politizálni. Marad, amikor a németek kiürítik Székesfehérvárt, és nem mozdul akkor sem, amikor a német ellentámadás elől a szovjetek vonulnak vissza. Befogadja Albát, aki erdélyi menekültnek mondja magát. A lány a német tisztek vizitje után mondja meg a doktornak, hogy nem menekült, hanem szovjet híradós. Hajnal ebben a feszült pillanatban vall szerelmet neki. Egy német tisztnek gyanús a lány, és le akarja tartóztatni. A hazaérő doktor verekedés közben lelövi a németet. A kórházból a Gestapo kihallgatásra viszi Hajnalt. A férfi a szovjet támadás okozta zavart kihasználva útközben megszökik. Otthon Alba üzenete várja: visszajövök. A történetet a férfi idézi fel, amikor már tudja, hogy a lány Berlin ostroma alatt meghalt.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Ki is volt Szent Márton?
  Ki is volt Szent Márton?
 • Rajzfilmünnep - ingyenes vetítések a Barátság moziban
  Rajzfilmünnep - ingyenes vetítések a Barátság moziban
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. november 11.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. november 11.
 • Elpusztult ország rögös országútján - konferencia és vetélkedő Trianonra emlékezve
  Elpusztult ország rögös országútján - konferencia és vetélkedő Trianonra emlékezve
 • Nyugdíjprémium - holnap érkezik a bankszámlákra
  Nyugdíjprémium - holnap érkezik a bankszámlákra
 • Menüettek - Mozart-kéziratot árvereznek el Párizsban
  Menüettek - Mozart-kéziratot árvereznek el Párizsban
 • Európa Klub - Kiszelly Zoltán lesz a vendég
  Európa Klub - Kiszelly Zoltán lesz a vendég
 • Ember Mária díj – február 28-ig várják a fehérváriak javaslatait is
  Ember Mária díj – február 28-ig várják a fehérváriak javaslatait is

Eseménynaptár

 • Járulékmentesség - egyre több a nyugdíj mellett dolgozó
  Járulékmentesség - egyre több a nyugdíj mellett dolgozó
 • Diákhitel Központ: alig egy hónap alatt mintegy ezren igényelték a nyelvtanulási kölcsönt
  Diákhitel Központ: alig egy hónap alatt mintegy ezren igényelték a nyelvtanulási kölcsönt
 • People's Choice Awards - a Bosszúállók: Végjáték nyert
  People's Choice Awards - a Bosszúállók: Végjáték nyert
 • Ruben Brandt, a gyűjtő - a kínai mozikban is bemutatják a filmet
  Ruben Brandt, a gyűjtő - a kínai mozikban is bemutatják a filmet
 • Szétbombázva - előadás és közönségtalálkozó
  Szétbombázva - előadás és közönségtalálkozó
 • Beiskolázási tájékoztatók – ekkor várják a fehérvári gimnáziumok a diákokat
  Beiskolázási tájékoztatók – ekkor várják a fehérvári gimnáziumok a diákokat
 • Szent Márton napja - új helyszínen a programok
  Szent Márton napja - új helyszínen a programok
 • Királykúti beszélgetés - Szabó Péter rektor a vendég
  Királykúti beszélgetés - Szabó Péter rektor a vendég
 • New Kids, Lisa Stansfield, no, meg a Faxni: ezt hallgatta a világ 30 éve
  New Kids, Lisa Stansfield, no, meg a Faxni: ezt hallgatta a világ 30 éve