6 évnél régebbi cikk

Városi legenda, vagy tényleg nem lehet büntetni a Bíróság előtti kereszteződésben hibázókat?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Városi legenda, vagy tényleg nem lehet büntetni a Bíróság előtti kereszteződésben hibázókat?

Jó ideje kering az az információ, miszerint azokat a sofőröket, akik a Dózsa György út irányából érkeznek a Bíróság kereszteződésébe, és a belső sávból a kötelező haladási irány ellenére is egyenesen hajtanak tovább, nem lehet megbüntetni, mivel a lámpa fölött nincsen tábla, ami egyértelműen jelezné a haladási irányt. Utánajártunk.

Nagyjából két éve változott meg a forgalmi rend Székesfehérváron, a Bíróság előtti kereszteződésben. Míg korábban a Dózsa György út irányából érkezők mindkét sávból tovább haladhattak egyenesen a Várkörút felé, addig a jelenleg érvényes forgalmi rend szerint a külső sávból mindhárom irányba, vagyis jobbra a Mátyás király körútra és balra a Szekfű Gyula utcára kanyarodhatnak, illetve egyenesen hajthatnak tovább a Várkörútra, ám a belső sávból már csak balra fordulhatnak a Szekfű Gyula utca irányába.

Nem egyedi eset azonban, hogy az útburkolaton látható egyértelmű felfestés és a kereszteződés előtt kihelyezett tábla ellenére is a belső sávból egyenesen mennek tovább az autósok. Hogy megszokásból, vagy pedig azért mert a külső sávban rendszerint lényegesen hosszabb a kocsisor, talán itt és most nem is annyira lényeges, ám tény, hogy a váratlanul bevágó sofőrök nemcsak az adrenalinszintünket emelik meg jócskán, de balesetveszélyes helyzetet is teremtenek.

Egy ideje kering az az információ - nevezzük városi legendának -, miszerint sofőröket, hiába a szabálytalankodásuk bizonyított ténye, nem lehet megbüntetni, mivel a Dózsa György út irányából a lámpa fölött nincsen tábla, ami egyértelműen jelezné a kötelező haladási irányt. 

Megkérdeztük a legilletékesebbtől, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól, hogy helytálló-e ez az információ vagy egyszeri városi legendáról van szó, amivel a tilosban járó sofőrök nyugtatják magukat egészen a sárga csekk kézhezvételéig. A következő választ kaptuk:

Az említett útszakaszon a besorolás rendjét jelző tábla, valamint az útburkolatra felfestett, úgynevezett előjelző nyilak is felhívják a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy a kereszteződésnél az adott forgalmi sávokból melyik irányokba szabad továbbhaladni. A kötelező haladási irányt jelző közúti jelzőtábla kihelyezése nem feltétele a jogsértések szankcionálásának. A rendőrök más szabálysértésekhez hasonlóan figyelmeztetést, vagy helyszíni bírságot is alkalmazhatnak, továbbá szabálysértési feljelentéssel élhetnek. 

Vagyis az infó egyértelműen a városi legenda kategória, ám ellenkező esetben sem biztos, hogy jó játék bevágni a gyanútlanul és főleg, szabályosan haladó sofőrök elő. Még akkor sem, ha ezzel legalább kettő percet nyerünk a reggeli csúcsban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek