Partly cloudy6 °C
2020. március 31. kedd Árpád
Menü

Három évtized a művészet szolgálatában - 27 éve nyitott meg Fehérvár első művészellátó boltja

Három évtized a művészet szolgálatában - 27 éve nyitott meg Fehérvár első művészellátó boltja
(Fotó: Horváth Reni)

Banki informatikus volt, művészi lélekkel, a képzőművészet iránti alázatos csodálattól fűtve. Így kell elképzelni 27 évvel ezelőtt Lukácsné Deák Editet, amikor megnyitja Székesfehérvár első művészellátó boltját 1991. február 2-án. Üzlete azóta is rangos festőművészek, képzőművészek és a hobbikézművesek zarándokhelye, ahová nem csak vásárolni, hanem feltöltődni is járnak.

A bolt megnyitása előtt is művészeti vonalon tevékenykedtél?

Bankban dolgoztam a számítástechnikai részleg vezetőjeként, de a képzőművészet iránti szenvedély már a gyerekkoromat is végigkísérte. A művészettörténet tanárom, Francsics Józsefné olyan átéléssel, csillogó szemmel, dobogó szívvel mesélt a festményekről, hogy már akkor éreztem, ez az életem. Abban a szerencsében volt részem, hogy rengeteg ország nívós képtárát, múzeumát bejárhattam, mondhatni testközelből ismerve meg a színeket, a festékeket. Megcsodálhattam például Csontváry Vízesés című képét, amin 698 féle kék látható! Sokat utaztam gyerekkoromban szüleimmel, tizennégy éves koromban Moszkvában éltünk, ahol a legjobb barátnőm is élt. Szabadon barangolhattuk be a nagyvárost fiatal lányokként, és ez felejthetetlen élmény volt. Egy darabig élhettem Németországban is, sok műtárgyat láthattam ott is.

Az alkotáshoz is kedvet kaptál?

Mielőtt boltunkat megnyitottuk, negyvenöt önálló kiállításom volt, sok sikert könyvelhettem el. Selyemfestéssel, üvegfestéssel dolgoztam legtöbbet. Munkáim közt sok a zsűrizett, iparművészeti tárgy. Sőt, az üvegfestő szakma képzését konkrétan mi hoztuk létre itt, Székesfehérváron. Nekem most már az a fontos, amit másoknak nyújthatok, szaktanácsadás, a szakértelem.
A mi boltunk az egyetlen a megyében, ami a szaküzlet szót használhatja, ebben az üzletágban. Általunk juthatnak a legjobb alapanyagok, technikák azoknak is a kezébe, akik a szépre tanítják a fiatalokat. Sok gyesen lévő anyuka is jön hozzánk, akiket boldoggá tesz az alkotó tevékenység, és persze a művészek is megtalálják itt a legprofesszionálisabb felszerelést. Az egyik márkás svájci ceruzagyártó cég például azért figyelt fel ránk, mert mi adtuk el Magyarországon a legtöbbet a százhúsz darabos ceruzakészletükből. Meghívtak Svájcba is látogatóba, ahol láthattunk például hat emeletes írószer szaküzletet, de olyan boltot is, ahol mindössze hat toll volt az üzlet készlete, igaz azok milliókban kerültek. Adtak nekünk hétszáz, meg ezer darabos ceruzakészleteket is, amikre hónapok óta nem akadt vevő. Nálam néhány nap alatt elkeltek.

Üzlete 27 éve nyitott meg (Fotó: Horváth Reni)
Üzlete 27 éve nyitott meg (Fotó: Horváth Reni)

Kik azok a művészek, akiknek a személye nagy hatást tett rád?
Amikor a vásárlóim nemcsak megveszik a festékeket, az anyagokat, hanem utána behozzák a kiállításuk meghívóját is, azt nagyon megtisztelőnek tartom. Mint Fehér László, akinek a nyolcezer négyzetméteren rendezett tárlatán ott volt a világ színe-java. Rendeztünk mi sok nyári tábort is, gyermekeknek. Részt vettünk művésztelepeken, amikor még nem volt sok ilyen Magyarországon. Bepakoljuk az árukészletet a kocsiba, járjunk az ország minden táját. A művészek vásárolgatnak, mi meg tanulunk, gyönyörködünk.

Elmondhatom, hogy több festőművésznek én tartottam a festőtálat, amíg ő készítette a csodaművet, ami végül hét-nyolc vagy éppen huszonötmillió forintért kelt el.

Sok olyan festmény van a világban, amit ha meglátok, akkor tudom, hogy hogyan készült, ki készítette, melyik festéket adtam el neki hozzá és mikor. Elképesztően emlékszem mindezekre.

Jó ide bejönni, megnyugtató, békés hangulatot áraszt minden.

Szinte naponta elmondom, hogy nekem azért jó itt, mert ide csak a jó emberek járnak. Sok törzsvásárlóval előfordul, hogy néha csak feltöltődni jön ide, akár másfél órát elnézelődik. Mindenkinek öröm segíteni, a művésznek is, meg aki otthon kézműveskedik vagy a kisgyerekét tanítgatja, fejleszti. Tanítok selyemfestést, üvegfestést, tűzzománc technikát meg jobb-agyféltekés rajzolást is. Az üzlettel néhány évente költöztünk, mindig ahogy az élet kívánta. Igyekszünk mindig mindenben az elsőnek lenni. Amikor nagy üzlethelyiségünk volt, az egyik falon képtárat alakítottunk ki, és ott több mint hatvan kiállítást rendeztünk, évről évre más tematika alapján. Egyik évben például a megye összes óvodájának alkotásaiból kerültek a falra művek: ovisok, óvónők munkáiból. Eljöttek a települések vezetői is ünnepelni. Éveken át tapasztaltuk, hogy sok gyereknek, családnak okoztunk rendkívüli élményt, akiknek valószínűnek látszott, hogy ez élete legnagyobb fellépése. Hogy ő most itt olyan élményt kapott, hogy ilyet az életben többet nem él meg. Őket ünnepelte utána hazamenve is az egész falu, város, megjelent róluk otthon is cikk. A megye összes bölcsődéje, iskolája is sorra került, majd az összes művészeti iskola, aztán a sérült embereket foglalkoztató intézmények, nyugdíjas egyesületek. A munkanélküliek egyesülete és a nagycsaládosok egyesülete volt a partnerünk mindebben. Volt mackó kiállításunk is, ezer mackóval, ami azért volt különösen szívhez szóló, mert a megye összes nyugdíjas klubjának a tagjai voltak a teremőrök, felváltva. Nagyon boldogok voltak ők is, mi is.

Edit fia, Lukács Zoltán Gábor Indiában (Fotó: Lukács Zoltán Gábor)
Edit fia, Lukács Zoltán Gábor Indiában (Fotó: Lukács Zoltán Gábor)

Úgy tudom, az utazás most is szerves része az életednek. Mostanában leginkább Indiába.

Igen, most is be van már pakolva a bőröndöm, hamarosan indulok. Kis csoportot kísérek, úgynevezett szakrális utazásra. A fiam, Lukács Zoltán Gábor sok időt tölt Indiában. Sorslevelek kutatásával foglakozik. Ezek a több ezer éves levelek az emberek életútját, sorsát foglalják magukba. A világban, Indiában nyolc olyan könyvtár van, ahol a sorsunkat őrzik írásban. A fiamat pedig meghívták oda, hogy adja tovább a levelek üzenetét az embereknek. A könyvtárak a világ elől elzárt, szent helyeken vannak, még a születésük óta ott élők sem tudják pontosan, hogy hol. Járt olyan helyen, ahová a bent élő szent embereken kívül, harmincöt éve nem léphetett be ember. Őrá bízták a tudást, hogy írjon könyvet belőle, készítsen filmfelvételeket, és mindezt az elkövetkező húsz évben adja tovább az embereknek. Mivel tévéstábot nem engednek be, mondták, hogy édesanya tartsa a kamerát. Így juthattam el én Indiába. Tudni kell, hogy a pálmalevelekkel csak az foglalkozhat, akinek a levelében ez meg van írva, és pontosan úgy és addig, ahogy írva áll. Én huszonnyolc éve szereztem tudomást ezekről a levelekről, és rögtön éreztem a szívemben, hogy rám is vár egy. Azok fordulnak hozzánk, akiknek fontos, hogy magabiztosabban éljenek, vagy számukra fontos kérdésekre keresik a választ. Nekik segítünk megkapni levelekre írt üzeneteiket. Ismert a mondás, - A sorsod meg van írva.


Három évtized a művészet szolgálatában - 27 éve nyitott meg Fehérvár első művészellátó boltja
Indiában úgynevezett szakrális utazásokat tesz (Fotó: Lukácsné Deák Edit)

Az érdeklődők hogyan ismerhetik meg a sorslevelüket?

Akikkel mi dolgozunk, ők ebben a tudományágban a világ legmagasabb rangú szent emberei. A világon három felszentelt, India által elismert terem van, ahol felolvasásokat így lehet tartani, mint mi. Ezek közül az egyik itt Székesfehérváron. Indiában olvassák fel a sorsleveleket, mi a kapcsolatot hozzuk létre az Interneten, hatvan ország felé. A felolvasás akár több órán át történik, utána életvezetési- és lelki tanácsokat is adnak a felolvasásban. Ó-tamil nyelven hangzik el, majd angolul és magyar nyelven is hallhatják. Sokat gondolkoztunk azon, hogy miért épp Székesfehérvár lett kiválasztva erre a feladatra. Arra jutottunk, hogy a város nevében lehet a kulcs, amelyben a fehér a tisztaságot szimbolizálja, a székes pedig a központot.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • HÍRADÓ 1-kor 2020. március 31.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. március 31.
 • Ígéretesnek bizonyultak az őssejtkezelések a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében
  Ígéretesnek bizonyultak az őssejtkezelések a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében
 • Változik az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban
  Változik az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban
 • Védőfelszereléseket kapnak a székesfehérvári háziorvosok
  Védőfelszereléseket kapnak a székesfehérvári háziorvosok

A hét sztorija

 • Nyolcmillió dollár gyűlt össze a világsztárok hétvégi internetes koncertjén
  Nyolcmillió dollár gyűlt össze a világsztárok hétvégi internetes koncertjén
 • Nyolcvankét kórházba szállították ki a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket
  Nyolcvankét kórházba szállították ki a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket
 • Így alakul 2020-ban az óvodai és iskolai beiratkozás
  Így alakul 2020-ban az óvodai és iskolai beiratkozás
 • Jelentősen csökkent a légszennyezettség
  Jelentősen csökkent a légszennyezettség
 • Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
  Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
 • Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
  Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
 • Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért
  Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért
 • Világszerte már csaknem 790 ezer ember fertőződött meg
  Világszerte már csaknem 790 ezer ember fertőződött meg

Eseménynaptár

 • Már minden nyugat-balkáni országban kijárási tilalom van
  Már minden nyugat-balkáni országban kijárási tilalom van
 • Működik a védőnői szolgálat Székesfehérváron
  Működik a védőnői szolgálat Székesfehérváron
 • Videotelefonos kapcsolattartás a szociális intézményekben holnaptól
  Videotelefonos kapcsolattartás a szociális intézményekben holnaptól
 • Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus
  Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus
 • Az eddigi tapasztalatok szerint a 65 évesnél idősebbek többsége betartja a vásárlási időkorlátot
  Az eddigi tapasztalatok szerint a 65 évesnél idősebbek többsége betartja a vásárlási időkorlátot
 • Az autópiacot is rosszul érintette a járvány
  Az autópiacot is rosszul érintette a járvány
 • Változik a koronavírus.gov.hu adatközlése mától
  Változik a koronavírus.gov.hu adatközlése mától
 • Az egyházak is segítenek az idősgondozásban
  Az egyházak is segítenek az idősgondozásban
 • Lélegeztetőventilátort is gyárt a Ford autóvállalat
  Lélegeztetőventilátort is gyárt a Ford autóvállalat
 • Húsz repülőgép érkezik több száz tonna védőeszközzel
  Húsz repülőgép érkezik több száz tonna védőeszközzel
 • Bajba kerülhetnek az állatmenhelyek, ha sokáig tart a kijárási szigorítás
  Bajba kerülhetnek az állatmenhelyek, ha sokáig tart a kijárási szigorítás
 • Takarékosságot javasol a Bankszövetség főtitkára a járvány idején
  Takarékosságot javasol a Bankszövetség főtitkára a járvány idején
 • 51 intézményben katonák lettek a kórházparancsnokok
  51 intézményben katonák lettek a kórházparancsnokok