6 évnél régebbi cikk

Fehérváron át a világ tetejére tart Gyula, a labdazsonglőr
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérváron át a világ tetejére tart Gyula, a labdazsonglőr

Székesfehérvári iskolák vendége volt az elmúlt héten László Gyula labdazsonglőr, aki a mélyszegénység nyomorából a világ tetejét célozta meg.

A XXI. században elképesztő semmiségekből, nulla produktumokból és mondjuk ki: rettenetesen buta, semmitmondó személyekből képes celebet gyártani a médiavilág erre szakosodott szelete. Megmondom őszintén, nem is értem, adott csatornák, lapok, site-ok miért nem csaptak még le László Gyula sztorijára, mert a celebgyártók egy kis "értő" gondozásával pillanatok alatt meseszerű, szirupos történetté válhatna.

Gyula 28 éves és ne szépítsük, nyomorban él. A nevelőszülőknél felnövő fiatalember azonban nem akárki, a Guinness rekordok könyvében 10 csúcs is a nevéhez fűződik, ugyanis BMX biciklijével és a focilabdájával is mesterien bánik. Ezeket a rekordokat azonban egyelőre nem sikerült forintosítania Gyulának, aki szívproblémái miatt nem tud munkát vállalni, így sokszor mutatványaival az utcán keres egy kis aprópénzt. Hajdúhadházi otthona roskadozik, alapos felújításra szorulna, de Gyula nincs elkeseredve, mert imád zsonglőrködni, ha hívják, mindenhova szívesen elmegy, hogy megmutassa tudását. Legutóbb a székesfehérvári tanintézmények vendége volt, személyesen a Tóvárosi Általános Iskolában találkozhattam vele, ahol hatalmas sikert aratott bemutatójával. 

- Minden nagyon szuper volt, kedvesek és barátságosak voltak a gyerekek, nagyon örülök, hogy bemutathattam a tudásom nekik - mesélt tóvárosis élményeiről Gyula a bemutató végén, illetve arról, honnan is lépett be életébe a labdazsonglőrködés - Ahogy más gyerekek, én is fociztam. Aztán a televízióban láttam egy filmet labdazsonglőrökről és ennek hatására kezdtem el én is gyakorolni és tanulni. Egy idő után megmutattam a tudásomat több helyen és nagyon jó visszajelzéseket kaptam, ez ösztönzött a folytatásra.

Nehéz körülményei ellenére Gyula nagyon elkötelezett, egyszerűen csak azért, mert imádja a zsonglőrködést. Rengeteget edz, tökéletesíti tudását, ami már most is rekordok sorával mérhető. Ő azonban nem elégszik meg ennyivel, ugyanis van egy nagy álma, melyet szeretne elérni.

- Jelenleg tíz Guinness rekord fűződik a nevemhez. Ennek eléréséhez nagyon sokat kell gyakorolni, napi szinten a minimum a három óra edzés, de sokszor ennél jóval többet gyakorlok. Most is nagyon hajtós időszakban vagyok, ugyanis van egy nagy álmom, amit szeretnék elérni: az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban, a világ legmagasabb épületének, a Burdzs Kalifának a tetejére szeretnék felmenni focilabdával a fejemen!

A fehérvári iskolások is próbáltak segíteni a nagy álom elérésében, a bemutatókat követően rendezett gyűjtésen összejött tartós élelmiszereket, ruhákat, egyéb ajándékokat adtak át a rekordernek. Apropó, rekordok, csak néhány, László Gyula nevéhez fűződő bejegyzés a Guinness könyvéből: Homlokára helyezett műanyag flakonon egyensúlyozott egy focilabdát, miközben 10:28 percen át táncolt, illetve egy emeletes ház lépcsőin fel-alá, összesen 369 emeletnyit sétált labdával a homlokán.

Aki ilyen ügyes a labdával, az jól is focizik? Gyula szerint nem egyértelmű a válasz, ezt embere válogatja.

- Szerintem három kategória van. Van olyan, aki nagyon jó labdazsonglőr, de a futballban nem túl sikeres, nem megy neki csapatban. Van rengeteg jó játékos, aki kiváló futballista, de nem tud olyan trükköket, mutatványokat megcsinálni, mint mi, labdazsonglőrök. És van a harmadik kategória, akik jól bánnak a labdával, trükköznek és emellett a futballpályán is megállják a helyüket.

Na, de melyik csoportba tartozik László Gyula, teszem fel búcsúzóul utolsó kérdésemet.

- Természetesen a harmadikba - mosolyodik el szerényen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek