6 évnél régebbi cikk

Cezarin, Szulamit, Melkisédek - idén is extrém nevek közül választhatunk
Fehérvár Médiacentrum fotójaCezarin, Szulamit, Melkisédek - idén is extrém nevek közül választhatunk

Hol van már a Sándorok, Józsefek kora, napjainkban a Bence, Dávid és a Máté a menő, de születendő gyermekünknek választhatunk igazán extrém nevet is.

A 2017-ben született gyermekek utónév statisztikáira még várnunk kell, ezeket hagyományosan márciusban adják közre (ígérem, szentelek a témának egy külön írást), ám ezek nélkül is tudható, melyek a leggyakrabban adományozott nevek a hazai születésekkor. 2016-ban a fiúknál a Bence-Máté-Levente hármas végzett az élen, a lányoknál pedig a Hanna-Anna-Jázmin trió bizonyult a leggyakoribbnak. Ha a két listavezetőt nézzük, akkor 2016-ban 1800 Bence és 1669 Hanna született Magyarországon.

De mi van akkor, ha nem szokványos nevet szeretnénk utódunknak? No para, van lehetőség bőven, a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos utónévkeresőjében egészen elképesztő lehetőségek közül válogathatunk.

Az elsőbbség a hölgyeké, nézzük, mely extravagáns lánynevek közül választhatunk 2018-ban. Szigorúan ABC sorrendben haladva kezdjük az AJÁNDÉK névvel, hiszen újszülött gyermekünk mégiscsak ajándék az életünkben. Bármily furcsa, az Ajándék, mint név rendkívül népszerű volt az Árpád-korban, vagyis nem újkeletű hóbortról van szó. Az ADEONÁTA név már kicsit furcsább, hiszen már a kimondása is komoly erőfeszítéseket okoz, így feszültebb családi helyzetekben, veszekedések közben ajánlott valamely egyszerűbb, becézett formájának a használata. Az ASSZUNTA sem egy tájszólásos "azt mondta", hanem latin gyökerekkel bíró olasz név magyarosítása, mely igen magasztos fordítással rendelkezik, jelentése ugyanis "mennybe felvett".

Az olasz futball szerelmeseinek egyébként a bergamói futball klub nyomdokán haladva ajánlható az ATALANTA, de a BALZSAM, a BARBARELLA és a duhaj nőt jelentő BAUCISZ sem elvetendő ötlet. Nagy kedvenceim az angolból átvett, fonetikusan magyarrá lett nevek, például a BRITANI és a BRITNI (ötlet: BRITNI SZPÍRSZ). A barna színt jelentő BRUNELLA egész konszolidált a CEZARIN női névhez képest, mely inkább hajaz egy lázcsillapító márkára, pedig a CEZARINA rövidülése csupán, mely a CÉZÁR női alakja.

Bírjátok még? Akkor jön a CIPPÓRA (nem, nem az öngyújtóra) és CITTA, melyek kismiskák (és nem KIS MISKÁK) a CSINYERE (afrikai eredetű, jelentése: isten ajándéka) és a CSOBILLA mellett. A megrögzött USA-fanok keresztelhetik lányukat EMERIKA névre, míg orvos-dinasztiáknak ajánljuk a doktori cím mellett jól hangzó EUDOXIA és EUTÍMIA neveket.

 Ha az AD Stúdió szerelmes dalt kreálna nagy klasszikusából, akár Álmaiban Emerika is lehetne a címe

Nekem bejött még a FADETT, a FIAMETTA és a HIACINTA is, de az IMODZSEN és a szeplőtlent jelentő IMMAKULÁTA névnél megvakartam a fejem. A KRIMHILDA  név választása nagyjából kizárja a becézést, pláne hogy eredete szerint harci sisakot jelent. Óvodai beíratásnál tuti egyetlen LAKSMI vagy LEÓTI (jelentése: a préri világa) nevű gyermek lesz majd lánycsemeténk, de túl sok SZEMIRÁMISZ, SZULAMIT vagy épp UZONKA sem jön szembe majd az utcán.

A végére hagytam két olyan nevet, mely erősen egyéniség függő, lévén a VULFIA jelentése nőstényfarkas, míg a ZEJNEP eredetét a drágakövekre vezetik vissza.

Nekem itt már kiégett a szürkeállományom, de azért nézzük a fiúkat is, bár itt azért konszolidáltabb a helyzet. Amennyiben mézfeldolgozó családba születik a trónörökös, ajánlom az ABELÁRD nevet, mely francia eredetű, jelentése pedig méhész. Szintén érdekes választás lehet a mesék szerelmeseinek az ALADIN, míg az ókori történelmet habzsolónak az ANÍZIUSZ. A BALDÉVA jelentése miatt lehet érdeke, ez nem más, mint: fiatal isten. Jól hangzik a BODOMÉR és a BOLYK, de nem jött be a CÍRUS. Csepelieknek ajánlom a CSEPEL, csetényieknek a CSETÉNY, harkányiaknak a HARKÁNY, keneseieknek a KENESE neveket, megjegyzem, FEHÉRVÁR nem került a látókörömbe.

A GILGAMES dallamos hangzása mellett gagyinak tűnik a tehénpásztort jelentő GÓPÁL,  míg az év elején születő fiúgyermek nevének kiválasztásakor teljesen evidens a JANUÁR, a nyáron születetteknek pedig a JÚLIUSZ. Ha kémiatanár lennék, a fiam neve tuti KÉSAV lenne, míg zenészként a KÜRT az egyértelmű választás. A MELKISÉDEK erős hümmögést váltott ki belőlem, az alkalmazkodót jelentő NIMÁI és a SZALVÁTOR egy kisebb agyvérzést, a VILIBALD pedig már nem osztott-nem szorzott.

Választék tehát van bőven, amennyiben az a cél, hogy kiszúrjunk még az anyaméhben fejlődő gyermekünkkel, további tippek ide kattintva találhatók.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek