6 évnél régebbi cikk

Te hogyan töltöd az okostelefonod?
Fehérvár Médiacentrum fotójaTe hogyan töltöd az okostelefonod?

Simán bedugod az USB töltőt a konnektorba, aztán ha kész leveszed? Na, pont ez az, amit a okostelefon akkuja ugyan elvisel, de hogy hosszú távon nem fogja meghálálni, az tuti.

Sokan úgy gondolják, hogy az okosteló töltése annyira mindennapos már, hogy azzal nincs is mit foglalkozni. Rutinszerűen este feltesszük töltőre az éppen már pittyegő, búvárkodásra készülő kommunikációs szuper kütyüt, aztán reggel melóba induláskor lekapjuk. Még a kávé szürcsölése közben rápillantunk egyet, aztán spuri, indul a busz, futunk a gyerkőccel, mert indul a nap.

Hát, így is lehet. Bár kétségtelen tény, hogy életünk központi kütyüje azért ennél többet is érdemel(ne). Sok éve élünk az okostelók bűvöletében. Hajdanában az volt a módi, hogy az akkor még Nokiaként ismert csúcs kütyüt megvételkor napokig töltöttük, aztán fullra merítettük és ezt ismételgettük az első jó pár hétben. Sajnos sokan ma is ennek a beidegződésnek a mintájára veszik első használatba a telefonjukat. Pedig ezek a modern akkuk már nem Ni-Mh akkuk, melyekre ez még jó hatással volt. A mai kütyük már Li-Ion vagy inkább már Li-Po akkukkal készülnek. Szóval a régi szokásokat felejtsük el. Napjaink okostelói a kicsomagolást követően azonnal használatba vehetőek, nem kell az akkujukat “formázni”, mint 15-20 évvel ezelőtt. Sőt, nem is üres akkuval szállítják őket, hanem kapcsiból átlag 50% körüli töltöttséggel, hogy azonnal tudjuk is élvezni őket.

Ez a “formázás”, mely régen szinte kötelező volt, mára nem hogy nem szükséges, hanem egyenesen káros is. Azt mindenki tudja és érzi, hogy napjaink kütyüi szempontjából az akku mennyire fontos szerepet tölt be. Míg az ős Nokiát elég volt hetente tölteni, addig ma ez már napi szinten történik, ezért is fontos, hogy odafigyeljünk mobilunk akkumulátorára. Kiváltképp, hogy mostanság nem is oly egyszerű egy-egy modernebb teló akkuját cserélni, lévén, hogy fixen beépítettek. 

A legtöbb okostelefon szoftverében már létezik különböző energiatakarékosságot beállító opció. De azzal is sokat spórolhatunk, ha az éppen nem használt funkciókat kikapcsoljuk. Használaton kívül érdemes lekapcsolni az energia faló GPS-t, Bluetootht, NFC-t sőt még a mobilnetet is. Igaz ezek külön-külön nem sokat fogyasztanak, de ha összeadjuk a sok kicsit, az már azért  sok lehet.

Nos, ennyi történelmi visszatekintés után lássuk, mit is tehetünk annak érdekében, hogy az okostelefon akku kapacitása egy év használat elteltével se csökkenjen annyira, hogy azt nagy mértékben megérezzük.

Tippek a töltéshez

A legfontosabb napi használati tipp, hogy ne engedjük 40% alá a töltöttségi szintet. Ezzel lehet a leginkább kitolni az akku élettartamát. A lítium-ion akkuk nagyon nem szeretik, ha nagyon merülnek. Nyilván nem kell multimétert hordanunk magunkkal és tized pontossággal mérni a feszültség értéket, és nem is kell az akkut azonnal töltőre tenni, ha már csak 38% van benne. Általánosságban mondható, hogy ne hagyjuk lemerülni és ha van lehetőség, már 40% alá érve tegyük töltőre.

De azt sem szeretik, ha minden egyes alkalommal teljesre töltjük. Érdemes arra is figyelnünk, hogy ne töltsük mindig 100%-ra. Persze akárcsak az előbb, itt is igaz, hogy nem kell ezt ököl szabályként kezelni. Ha elő-előfordul a teljes feltöltés az sem tragédia, de érdemes figyelni, hogy ne a 100% legyen a cél. Ha rendszeresen fullra töltjük az akkut, akkor az hosszú távon nem előnyös, ugyanis rövidíti az akku élettartamát. A legoptimálisabb megoldás, ha az akku töltöttségét megpróbáljuk napi szinten a 40 - 80% között tartani. Persze nem úgy, hogy alig használjuk a telefont, hanem úgy, hogy a töltést a fentiek szerint próbáljuk ütemezni. 

 

A gyártók szinte kivétel nélkül a saját töltőkre esküsznek, nem véletlen. Nagyon gyakori, hogy egy-egy olcsón beszerzett "szuperáras" töltő több kárt okoz, mint gondolnánk. Érdemes a gyári töltőket választani, vagy a gyártó által preferált külső gyártók termékeiből választani.

Havonta egyszer célravezető az akkut teljesen lemerített állapotából 100%-ra tölteni. Ez a folyamat újrakalibrálja az akku celláit és jótékony hatással van élettartamára. Kvázi olyan, mintha újraindulna a Windows.

Éjszakai töltés

Sokan úgy vélik, hogy ez nem egészséges az akkunak, pedig abszolút nem így van. A mai okostelók akkuja fel van már erre készítve. Nagyon sokan élnek ezzel a rutinnal. Én magam is így szoktam tenni, bár nyilván nekem könnyű, mert az én 3750mAh-ás telóm éppen fekvés időre éri el a kritikus 30-40% alatti szintet.

A lényeg, hogy a gyártók felkészítették erre az életvitelszerű ciklusra az akkukat. A telefonok elég okosak ahhoz, hogy ha elérték a teljes töltöttségi szintet, akkor lekapcsolják a töltést és nem fog az akku túltöltődni. Így az éjszakai töltésnek abszolút nincs rizikója, sőt még talán ajánlott is.

Gyorstöltés

A gyorstöltést a legtöbb gyártó felsőbb kategóriás készüléke támogatja. Nyilván mindegyik a saját maga technológiáját. Így nem érdemes más gyártó töltőjével próbálkoznunk, mert lehet, hogy a készülék veszi a töltést, de nem mindegy a metódus, mely gyártónként eltérhet. Amúgy a gyorstöltés abszolút nem káros az akkunak, már ha támogatja azt. Érdemes minden telefont azzal a töltővel tölteni, melyet a gyártó hozzá csomagolt, vagy ajánlott. És a legfontosabb talán, hogy amennyiben plusz töltőt vásárolunk a készülékhez, mert szeretnénk a dolgozóban is tölteni, esetleg elromlott a gyári töltőnk, akkor se a leggagyibbat vegyünk meg. Nem érdemes a legolcsóbb, netes áruházból vásárolni ismeretlen töltőket, mert talán ezzel okozhatjuk a legtöbb kárt telefonunknak.

Összességében azt tartsuk szem előtt, hogy a lítium-ion akkumulátorokat ne engedjük teljesen lemerülni. Lehetőség szerint tartsuk őket mindig az optimális 40% töltöttségi szint környékén és 20% körül már mindenképp tegyük töltőre. Töltőn pedig ne hagyjuk mindig 100%-ra tölteni, 85% körül már levehetjük. Lehet, hogy ezzel nem bírjuk ki a nap végéig, de akkumulátorunk jobban örül annak, ha akár egy nap többször is töltjük, mint sem fullra merítsük vagy töltsük.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek