6 évnél régebbi cikk

Buktuk a tavaszt a hétre, még hófúvás is lehet
Fehérvár Médiacentrum fotója
tanea.gr
Buktuk a tavaszt a hétre, még hófúvás is lehet

Langyos meleggel köszönt be a március. Ja, nem! Abból már kaptunk januárban, úgyhogy a tavasz első napjaira most vastag mínuszok és szibériai tél jut. Elő a bundával, kesztyűvel, usankával és persze a hólapáttal, mert még hófúvással is riogatnak minket.

A héten belecsapunk a márciusba. Mindenkinek megvan a kép, ahogy lágyan hussan a friss tavaszi szellő az arcba, szerelmesen csicseregnek a madarak, miközben násztáncukkal gyengéden lekotorják az utolsó hómorzsákat a kerítés tetejéről? Na, akkor mielőtt elandalodunk érdemes visszatekerni a képet, de legalább harminc nappal, mert úgy tűnik, a télnek most jött meg csak igazán a kedve. 

A következő napokban ugyanis ismét többfelé várható havazás, az erős szélben pedig hófúvással is kecsegtet az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez küldött időjárás-előrejelzésében. Olyannyira, hogy Fejér megye mellett, még további kilenc megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre hófúvás veszélye miatt. A hetet ráadásul helyenként mínusz 20 Celsius-foknál hidegebbel kezdjük, azután viszont melegedés várható, a hét végén pedig a szerencsések plusz 9 fokot is mérhetnek. Na, csak van remény a tavaszra...

Hétfőn dél felől tovább növekszik, napközben egyre többfelé meg is vastagszik a felhőzet. Délután főként az ország déli területein, hószállingózás, havazás is várható. A szél többfelé erős, északkeleten és nyugaton helyenként viharos lesz, a Dunántúlon hófúvásra is számítani kell. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 14 és mínusz 7 fok között alakul, a havas, gyengén felhős, szélvédett tájakon néhol mínusz 15 fok alá is lehűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 1 fok között valószínű, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Kedden több helyen várható havazás. Helyenként megerősödik a szél, ami a hóval borított tájakon hófúvást okoz. A minimumhőmérséklet mínusz 15 és mínusz 8, a maximumhőmérséklet mínusz 9 és mínusz 3 fok között alakul.

Szerdán is több helyen várható havazás, hózápor és többfelé megélénkül a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 17 és mínusz 8, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 9 és mínusz 3 fok között valószínű.

Csütörtökön, március elsején kezdetben napos idő lesz, majd délutántól délnyugat felől ismét egyre többfelé várható havazás. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A leghidegebb órákban általában mínusz 16 és mínusz 10 fok között alakul a hőmérséklet, de a gyengén felhős, havas tájakon mínusz 20 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Napközben mínusz 6 és mínusz 1 fok közé melegszik a levegő.

Pénteken is több helyen várható csapadék. A havazást viszont egyre nagyobb területen váltja fel havas eső, ónos eső, fagyott eső, majd eső. Emellett megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul.

Szombaton többnyire erősen felhős lesz az ég, több helyen valószínű eső, havas eső, ónos eső, északkeleten havazás. A déli, délkeleti szél időnként megerősödik. A minimumhőmérséklet mínusz 4 és plusz 1, a maximumhőmérséklet 0 és plusz 5 fok között valószínű.

Vasárnap főként keleten valószínű eső, záporeső. A szél megélénkül, helyenként megerősödik. A leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben plusz 3-9 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek