6 évnél régebbi cikk

Ez az igazi jégvarázs: bámulatos videó készült a jegesedő Velencei-tóról
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon György
Ez az igazi jégvarázs: bámulatos videó készült a jegesedő Velencei-tóról

Alakul a jég a Velencei-tónál, és ha még egy pár napig ilyen csontig hatoló hideg lesz, akár be is fagyhat a tó. Simon György csodaszép videót készített az igazi Fejér megyei jégvarázsról.

A mostani télen még csak gondolni sem volt érdemes arra, hogy a tavalyihoz hasonlóan kinyisson a jégpálya Agárdi Popstrandon, a Balaton-átcsúszás szervezőit pedig 2017/18-ra végképp szabadságolta az időjárás. És aztán amikor már tényleg mindenki elhitte, hogy a januári tavasz után nemhogy hó, de hideg sem lesz itt, jött a február vége. Nagyjából egy hete alulról nyaldossa csak a nulla fokot a hőmérő higanyszála, és ez tökéletesen meg is látszik már a legnagyobb magyar tavakon is: a kőkemény hideg miatt elkezdett befagyni a Balaton és a Velencei-tó is. Utóbbiról készített Simon György hangulatos zenével megtámogatott videót:

Akinek ez a valamivel több, mint egy perc sem volt elég, és 0-24-ben szeretné nézni, hogy mi a helyzet a tónál, mekkorára hízott már a jégpáncél, az ezen az élő webkamerán keresztül akármikor megteheti ezt:

Ugyan a héten beköszönt a naptári tavasz, ennek ellenére még velünk marad a tél. A leghidegebb várhatóan éppen március első napján lesz: ekkor a napi maximum -6, a minimum pedig -16 lesz az előrejelzések szerint.

A szakemberek szerint azonban ez a pár nap masszív hideg is kevés ahhoz, hogy a hét második felére sportolásra alkalmas, vastagra hízott jégréteg alakuljon ki a nagyobb magyar tavakon. Ha lesz is ilyen, azon várhatóan életveszélyes lesz a korcsolyázás és egyéb téli sportok űzése. Arról nem is beszélve, hogy a következő héten jelentős felmelegedés várható, így a most kialakult jégnek néhány nap múlva már nyoma sem lesz a Balatonon, vagy éppen a Velencei-tavon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek