6 évnél régebbi cikk

Fehérvári kempo: Irány a VB!
Fehérvári kempo: Irány a VB!

Pár nap múlva indulnak a VB-re városunk büszkeségei! A Székesfehérvári Kempo Egyesület három tagja - Burián Bendegúz, Koza Márk és Tombácz Tamás – a 2017-es évben nyújtott kimagasló teljesítményével kiérdemelte a válogatottba való bekerülést.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is részt vesz a harcművészetek ünnepségének is méltán nevezett portugáliai Word All-Styles Championship rendezvényen a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség. A szövetség minden évben kiválasztja a legjobb versenyzőit, és azokat küldi a portugáliai világbajnokságra, ahová körülbelül 40 országból érkezik több ezer harcművész, hogy különböző szabályrendszerben megméresse magát.

Sokan kempoznak a székesfehérvári csapatban (Fotó: Polgár Tamás)

„Kiemelten fontos esemény a WAC versenye számunkra, hiszen klubunk immár harmadik éve képviselteti magát hol egy, hol több válogatott kerettaggal.” – nyilatkozta portálunknak Polgár Tamás 2 danos fekete öves mester, aki az ifi-junior csapatot edzi. A Fehérvári Kempo Egyesület kempokáit ő, valamint az egyesület vezetője, az 5 danos Gáncs Ferenc készíti fel a viadalra.

Fehérvári kemposok (Fotó: Polgár Tamás)

„Nagyon nagy büszkeség, hogy idén a szövetség válogatottjába három főt is tudtunk delegálni.” – mondta Polgár Tamás – „Ifi-junior kategóriában a fiúk között országosan a négy legeredményesebb versenyző közül három a Székesfehérvári Kempo Egyesületből került ki, név szerint Burián Bendegúz, Koza Márk és Tombácz Tamás, akik 2017-es évi  kimagasló versenyeredményeikkel, szorgalmas munkájukkal és kemény küzdelmeikkel érték ezt el.”

Ők az elmúlt években már mindhárman tagjai voltak a válogatottnak, ezért nem lesz nekik teljesen új a portugáliai világbajnokság.

Mára igazi baráti közösség alakult ki a teremben (Fotó: Polgár Tamás)

Sikerük és eredményeik igazolják, hogy az a munka, amit edzésről edzésre elvégzünk, az megtérül, és jó úton haladunk.” – nyilatkozta az edző, aki elárulta, hogy a felkészülések nagyon kellemes légkörben, s egy remek kis csapatban zajlanak. Az elmúlt évek alatt igazi baráti közösség alakult ki a fehérvári teremben.

Az egyesületben a válogatott versenyzőkkel külön a portugáliai VB szabályrendszerei szerint készülnek, ahol a fehérvári kemposok technikai számokban, formagyakorlatban, fegyveres formagyakorlat és önvédelem, illetve küzdelmi kategóriákban mérik majd össze tudásukat a többi országból érkező harcossal.

 Polgár Tamás és Burián Bendegúz (Fotó: Tauz Ildikó)

Úgy érzem, hogy az elmúlt években nagyon sokat fejlődtem mind a küzdelmekben, mind a technikai számokban.” – mondta az egyik versenyző, Burián Bendegúz, aki egyszer már szerzett két világbajnoki aranyat és egy ezüstöt, 2017-ben pedig az EB-n is aranyérmes lett.

A kis harcos teljesen elégedett a tavalyi eredményeivel, bár volt egy sérülése is, ami miatt meg kellett műteni. A baleset után hat hétig nem edzhetett, amit technikailag, valamint állóképesség-ügyileg is igencsak megérzett, amíg aztán újra tatamira állhatott.

Bendegúz 2017-ben a Székesfehérváron megrendezett Zen Bu Kan Kempo Bajnokságon (Fotó: Bognár Tamás)

A fiatalember jelenleg heti 6-8 edzésre jár, s meglátása szerint most sokkal többet készül a VB-re technikailag, mint korábban.

E versenyt pedig azért tartja fontosnak, mert így megmérettetheti magát más országokból jött sportolókkal is. Úgy gondolja, hogy eddigi felkészülései alapján van esélye arra, hogy újra arannyal a nyakában térjen haza. Nem fél egyetlen ellenfelétől sem, sosem félt, bátran néz mindig előre. A VB-re legutóbb édesanyja, Tauz Ildikó kísérte el, s most sem lesz ez másként.

„Bendi sokat fejlődött az utóbbi években, s gondolom, hogy az egykori ellenfelei is ügyesedtek. A fiam eddig több küzdősport edzést is kipróbált, remek mesterektől tanulhatott, akiktől – úgy látom - emberileg is sokat kapott. Egy fejlettebb, kiforrottabb egyéniség lett belőle. A VB-re lelkiismeretesen készül, odafigyel az étkezésére és a pihenésre.”  - árulta el az anyukája - „Azt tudni kell ezekről a versenyekről, hogy iszonyatosan fárasztóak, kimerítőek. 9 óra felé kezdődnek a versenyszámok, és sokszor hajnali 2 óráig is elhúzódnak. Mivel nem tudni, mikor, hol, melyik versenyszámban kerül sorra a gyerek, ezért végig készenlétben kell állnia."

Bendegúz testvéreivel és szüleivel

Bendegúz most 6 számban indul, ebből 2 technikai és 4 küzdelmi versenyszám. A 4 küzdelmi versenyszámban 7-8 ellenfele is lehet, ami akár 25 menetet is jelent. Ilyenkor nem egyszerű megoldani az étkezést. Fontos, hogy jó időben egyen, elég energiát adjon a táplálék, de a gyomrát se feküdje meg. Két évvel ezelőtt az is nehézséget jelentett, hogy rengeteg pást volt, és az edzők, a versenyzők sem tudták, hogy hol kerülnek sorra a srácok. A hangosbemondón néha több nevet is bemondtak egyszerre: figyelni kellett a nevekre, a pástok számára, ahol záros időn belül meg kellett jelenni.

Az idei évi felkészülést nehezítette, hogy Bendegúz most felvételizett egy középiskolába, s erre elég sok energiát igyekezett fordítani. Ezen kívül az iskolában, s a külön foglalkozásokon is ugyanúgy kellett teljesítenie, mint a többi gyereknek. Bár a fiú sose érezte tehernek a versenyre való felkészülést, azért nem kis családi logisztika áll a mögött, hogy mindig minden edzésre időben odaérjen. Testvére, a szintén kempos Bence mindig jó tanácsokkal segíti, együtt elemzik az edzéseket, és átbeszélik a technikai megoldásokat is.

Burián Bendegúz és testvére, Burián Bence (Fotó: Burián Bendegúz)

Meg kell jegyezni, hogy az idei verseny anyagilag is jobban megterheli a családokat, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Idén támogatást kellett kérniük, hogy edzőjük is elkísérhesse a csapatot, valamint a nevezési díjakat, szállást, többi költséget is ki tudják fizetni, mert a szövetség több versenyzőt indít, ám a hozzájárulás kevesebb lett. Szerencsére nagyon sok magánszemély állt az ügy mögé, és anyagilag segítették a fiúkat. Egy székesfehérvári cég és Székesfehérvár városa is támogatja a srácok szereplését.

„Nem aggódok Bendegúz miatt, bár ez nem egy veszélytelen sport. A kempo nagyon sokat adott neki: barátokat, mestert, családot, értékeket. Megtanította a kitartásra, alkalmazkodásra, ugyanakkor megtanult kiállni magáért. Úgy lett csapatjátékos, hogy közben egyénileg is helyt állt.” – mondta Bendegúz anyukája – „Hálás vagyok, hogy 8 és fél évvel ezelőtt Polgár Tamás lett az edzője. Nála, és Gáncs Ferencnél jobb mestereket nem is kívánhatnék. Bendi köszönettel tartozik a felkészítésért  Szolnok István és Bogárdi Péter judo edzőknek, Kiliti Ferenc bokszedzőnek, valamint Temesvári Mártának, aki kettlebell edzéseivel segíti fejlődését.”

 Bendegúz kettlebell edzés közben  (Fotó: Temesvári Márta)

A folyatásban (közvetlenül a VB-re való elindulás előtt) megszólal Koza Márk és édesapja, valamint Tombácz Tamás és édesanyja is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek